Hunter

Ultra­könnyű mikro­repülő­gép Svájcból

Ultrakönnyű, automatikus vezérléssel rendelkező repülőgépet készített egy svájci kutatócsoport. A szerkezet különlegessége a méretében és a beltéri repülési képességében rejlik.

A Svájci Szövetségi Műszaki Intézet munkatársai által kifejlesztett 10 grammos mikrorepülőgép szárnyfesztávolsága 36 centiméter, méretei azonban akár egy rovar méretére is lecsökkenthetők, nyilatkozott a projekt vezetője, Jean-Christophe Zufferey. Hozzátette, hogy mint sokan mások, ők is a rovaroktól - konkrétan a legyektől - merítettek ihletet, azonban másnak még nem igen sikerült megvalósítania egy beltéri repülő rendszert.


Az automatizált beltéri repülés nem kevés műszaki kihívást támaszt a vállalkozó szellemű mérnökök elé. A repülőnek rengeteg akadályt kell kerülgetnie, falakat, sarkokat, polcokat, bútorokat. Ehhez látnia kell az akadályokat, és elegendő agyteljesítménnyel kell rendelkeznie a gyors manőverezéshez. Egy átlagos robot esetében ez jelentős processzorteljesítményt, nagy felbontású kamerákat, illetve valamilyen távolságérzékelőt feltételez.

Ezek az alkatrészek azonban igen súlyossá tennék a gépet, és minél nehezebb egy repülő, annál gyorsabban kell szárnyalnia, hogy a levegőben tudjon maradni, ez pedig beltérben elég kockázatossá teszi a repülést. A beltéri repüléshez a jó manőverezés érdekében kis méret és kis repülési sebesség szükséges, fontos az alacsony súly, hogy minél könnyebben maradjon a levegőben, a kis fogyasztású elektronikák és nem utolsósorban a gyors és precíz szenzorok, valamint irányítórendszer alkalmazása.

Egy légy jókora összetett szemeivel navigál, melyekkel szinte a teljes teret érzékelik. Optikai lebenyeik mozgásérzékeny neuronokat tartalmaznak, melyek a retinán áthaladó mozgóképekre reagálnak. Ezeket a mozgóképeket nevezik optikai folyamnak, ami egyesíti a rovar egyenes irányú repülésből származó adatait az egyéb mozgásokból, mint például fordulásból, fel-le és oldalirányú mozgásokból származókkal.

Az egyenes mozgásból származó adatok - például egy objektum egyre nagyobb lesz a látómezőben - információt közölnek a tárgy távolságáról. Valójában a legyek hajlamosak végig egyenes vonalban repülni, egészen addig, míg túl közel nem érnek az akadályhoz, ekkor egy gyors 90 fokos fordulással elkerülik az ütközést és folytatják az egyenes vonalú mozgást. A legyek rendelkeznek két szervvel is, ami segíti őket a repülés hirtelen irányváltások utáni stabilizálásában.

Zuffrey és munkatársai ezeket a paramétereket gyúrták bele robotjukba. A légy látását két parányi kisfelbontású, 120 fokos szögben látó kamerával utánozták, melyeket a szárny alatt és felett helyeztek el. A stabilitást egy mikrochip méretű giroszkóp látja el, a rovarszerű viselkedést pedig egy fedélzeti jelfeldolgozó és vezérlő szoftver biztosítja. A gép lelke egy 32 MHz-en üzemelő mikrokontroller és egy Bluetooth rádió modul, a teljes gépet pedig egy 90 mAh-s lítium-polimer akku táplálja, üzemideje megközelítőleg 15 perc.


A Holodeck

Legutóbbi kísérletükben a kutatók alkotásukat egy 7x7 méteres szobában, az úgynevezett holodeckben tesztelték, melyet 8 kivetítővel láttak el, különböző textúrákat vetítve a falakra. A mikrorepülő közel öt percen át tudott saját erejéből navigálni. A kutatók jelenleg a méretek csökkentésén dolgoznak, céljuk egy házi légy paramétereinek elérése, illetve a magasságváltoztatás képességével való felruházás.

A projekt célja olyan parányi repülőalkalmatosságok kifejlesztése, melyek képesek felderíteni a házak belsejét a látást használva fő információforrásként, segítséget nyújtva a különböző mentési munkálatokat végzők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #23
    Nem jó a linked.
  • Quantizs #22
    Pl ::: )
    Erről se feledkezzünk meg :: D
    ::::::
  • Rize Allard #21
    Katonai vonalon szerintem már rég léteznek légy méretű repülő szerkezetek... mint ahogy már lassan 25 éve van LCD monitor is...:)
  • voodoothursday #20
    :D azok külön voltak crash video
    A szemüveges prof nem viccel :D

    összes video
  • craesh #19
    lófax....

    odavan irva hogy "BELTÉRI". Az kinek jo. Kinyitják az ablakot, bejön a szél aztán máris a falhoz keni.

    ...
  • Charbi #18
    a vidik nem rosszak, sőta szobában elég jól manőverezik (már vártam, hogy menjen neki vminek a videó közben de csalódtam), de szabad levegőn azért jobb motort kéne ráhúzni. egy kis fejlesztés és máris jobban pörög a motor!!!
  • voodoothursday #17
    Ittvan pár video az oldalról.
    Video , szabadban szélben
    Szobában
  • dez #16
    "A Holodeck"

    LOL! :D
  • bermuda3 #15
    pöpec kis cucc. holnap csinálok egyet én is :) persze okosok meg jó dolog ez is. de mi lenne ha vmi jobbat fejlesztenének? egyre kisebb sztgépek. egyre kisebb mobilok repülők... minek szenvednek ilyenekkel inkább transzportáljunk már vagy mittomén. fikázzatok nyugodtan ha nincs igazam de ez csak 1! vélemény...
  • burninhell #14
    ez kémrepülőnek készül nem mentéshez :)