MTI

Japán nem tárgyal az EU-val a fúziós reaktorról

Japán elutasította az Európai Unió javaslatát arról, hogy kezdjenek magas szintű politikai tárgyalásokat a világ első nukleáris fúziós reaktorával kapcsolatos vitás kérdések tisztázására.

Értelmetlennek minősítette a politikai tárgyalásokat a japán Tudományos és Technológiai minisztérium illetékese, arra hivatkozva, hogy az csak kudarccal végződhet. Satoru Ohtake főigazgató szerint a fúziós reaktorral kapcsolatos technikai kérdéseket még távolról sem tisztázták, ezeket kellene folytatni. Szerinte a fúziós reaktor-projekt megvalósítására szeptemberben tett japán javaslat jobb, mint az EU-terve, de ennek részletezésébe nem bocsátkozott.

A viták a világ energiagondját távlatokban megoldani képes fúziós rektor helyszíne körül forognak: az EU a franciaországi Cadarache-ban valósítaná meg a 10 milliárd eurós projektet (ITER), Japán viszont Rokkasho halászfalút szemelte ki. Korábban az Egyesült Államok és Dél-Korea a japán helyszínt támogatta, az EU viszont azt várja, hogy Japán hagyjon fel elképzelésével.

A fűtőanyagként tengervizet használó, a környezetet nem szennyező fúziós reaktorral már 50 év óta folynak a kísérletek, ám kereskedelmi méretekben áramot termelő reaktort eddig még nem sikerült kifejleszteni. Az említett országokon kívül Kína és Oroszország is részt vesz az ITER projektben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #19
    "Azért kellene nálunk megcsinálni, és kihagyni belőle mindenkit, aki akadékoskodik"

    És honnan állítanánk elő az üzemanyagot a deutériumot és a tríciumot?
  • babajaga #18
    "két kisebb fúziós reaktort építenének és így mindketten megkapnák amit akarnak,hisz ha a világ energiagondjain akarnak javítani mindegy hol épül meg. "

    Csakhogy az egész fúziós dolog még nem áll olyan szinten hogy megawattokat termelő erőművet lehetne építeni.
  • pilóta #17
    Egy darab reaktor nem oldja meg a világ energiagondját. Ez egy kísérleti reaktor lenne, amivel kipróbálnák, hogy hogyan működne a dolog. Azért kellene nálunk megcsinálni, és kihagyni belőle mindenkit, aki akadékoskodik. A legjobb persze az lenne, ha közösen megépítenék, de így csak az időt húzzák...
  • pepe003 #16
    Ebben teljesen igazad van. Nem erről kéne itt veszekedni, ugyanis pár évtizeden belül elfogynak a ma igen népszerű nyersanyagok (kőolaj, földgáz, szén stb.) és ha ez bekövetkezik, akkor nem lesz áramunk, meg semmi.
  • jefferson83 #15
    Naszóval én leegyszerüsíteném a két dolgot :
    Először is gazdaügyben: Az igéret szép szó ha betartják úgy jó. A kormány egy olyan támogatást ígért amit most nem kap meg a gazda függetlenül attól,hogy megérdemli-e azt vagy sem.
    Kettő: Laikus szemmel mi lenne ha két kisebb fúziós reaktort építenének és így mindketten megkapnák amit akarnak,hisz ha a világ energiagondjain akarnak javítani mindegy hol épül meg.

    Lehet,hogy túlságosan leegyszerüsítettem
  • [HUN]PAStheLoD #14
    A japcsik szvsz ígyis-úgyis felépítik ... ahogy az EU se húzhatja sokáig.
  • hiba #13
    a fuzios reaktornak mikoze a tarktorhoz?:)
  • JZO #12
    Jó lenne, ha ezt a témát máshová mennétek megvitatni. Ennek nem itt a helye.
  • benli #11
    Az energia gond egyre nagyobb problémát okoz és sűrgősen kellen valami tiszta megoldást találni rá mert nem vagyok benne biztos, hogy a dédunokáim fele olyan körülmények között képesek lesznek lakni az anyaföldet. Optimista vagyok és reménykedem benne, ha én nem is kaptam olyan tudást amivel meg tudnám menteni de mi együtt azért tehetünk valami kicsit is érte. Azért egy fúziós reaktor nem a legtisztább megoldás. - De lehet hogy rosszul gondolom.
  • Ceb #10
    "Termeljenek olyasmit, amit el lehet adni, és éljenek meg belőle. Ha nem tudnak, akkor csináljanak mást..."
    Nem ott van a gond h nem tudják eladni, hanem ott h a felvásárlók pofátlan összegért vennék át tőlük ami még a költségeiket sem fedezi. Aztán az olcsón vett árura ezek felvásárlók rányomatnak 1 szép nagy haszonkulcsot és úgy adják.Szóval aki termel az dögöljön meg, aki spekulál az meg meggazdagszik.
    És szerinted mi lesz ha majd ellehetetlenítik a magyar gazdákat nem lesz magyar mezőgazdaság? Akkor a külföldi szart is annyiért adhatják amennyiért csak akarják, mert nem lesz hirtelen más alternativa!!!