Hunter

Atlanta utcáin a Segway

Elsőként határozta el magát három atlantai (Georgia állam) szervezet az egyszemélyes elektromos robogó, a decemberben nem kis felbolydulást okozó Segway megvásárlása mellett, melyről korábban már mi is beszámoltunk.

A Georgia Power Co., az Ambassador Force és az Atlanta Regional Commission 10 Segway-t vásárol, darabonként 9000 dolláros áron. Az Ambassador Force esetében, ami egy üzletileg finanszírozott turisztikai információs szolgálatot, valamint az utcák és a járdák takarítását látja el, a cég felügyelői fogják használni a Segway-t, hogy segítségével cirkáljanak alkalmazottaik munkaállomásai között. Az Atlanta Regional Commission, egy több megyét átfogó ügynökség, az atlantai régió fuvarozási tervezésével foglalkozik, két Segway-t fog használni az irodák és a városok közötti közlekedésre. A helyi elektromos művek, a Georgia Power elmondása szerint szintén két Segway-t használ az erőműveiben, illetve a testületi létesítményekben. Ezen felül tesztelik azon alkalmazottaik, akik a villanyórák leolvasását végzik, hogy mennyire tudják körútjaik során hasznosítani a robogót.

Az üzemanyag takarékos Segway két akkuval üzemel. Az elektromos szerkezetnek öt giroszkópja van, ami kiegyensúlyozva és egyenesen tartja a járműveket. Legtöbbjük úgy van programozva, hogy a csúcssebessége ne haladja meg az óránkénti 20 kilométeres sebességet. Egy feltöltéssel 30 kilométert tudnak megtenni, maga a feltöltés hat órán át tart. A Segway képviselői szerint kezelését könnyebb elsajátítani, mint megtanulni biciklizni. Egyes kritikusok megkérdőjelezik vajon a Segway, melyet a járdákra terveztek, képes lesz-e együttműködni a gyalogos forgalommal, vagy kiszorul a bicikli utakra, esetleg a közutakra. Ha az utóbbi történik, akkor pedig meg kell felelnie a könyörtelen közúti viszonyoknak és a közlekedési morálnak. Ez különösen igaz Atlantára, ahol a kátyúk néha hónapokig feltöltetlenül tátonganak.

Georgia állam törvényhozása 10 km/h sebességkorlátozást állapított meg a Segway-nek járdán és 25 km/h-t közutakon, ahol a járművel közlekedőknek kötelező a sisak viselése. Az atlantai rendőrség is tesztelt a járőrözésen át a reptéri szolgálatokig hat Segway-t két hónapon át, vizsgálva hogyan tudnák leginkább hasznosítani a fura járműveket.

Dean Kamen, new hempshire-i vállalkozó és a Segway feltalálója elmondta, robogója megnöveli a gyalogosok által bejárható távolságot és kitölti a séta és az autózás közötti űrt. A kereskedelmi forgalmazásra még egy évet várni kell, az ára várhatóan 4000 dollár körül fog mozogni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #3
    Legfeljebb a magyar utakhoz képest nem tűnik kátyúsnak, dehát ugye ők kereseik a csomót a kákán...