Gyurkity Péter

Alakul a kínai űrállomás

Az első modult már fellőtték, ezt hamarosan továbbiak követik a sorban.

Tavaly mi is beszámoltunk az első állandó jellegű kínai űrállomás várható felépítéséről, amely a tervek szerint összesen 3 év alatt valósulna meg. Most sort kerítettek az első nagyobb fellövésre, amelynek révén az első komponenst juttatták el a kijelölt helyszínre, vagyis megindult az építkezés folyamata.

Néhány nappal ezelőtt jelezte a kínai űrügynökség, hogy már a kilövőállásban van a fellövéshez szükséges Hosszú Menetelés 5B rakéta, ezt követte magyar idő szerint csütörtök hajnalban maga a rajt, mégpedig Hajnan-szigetén, a vencsangi űrközpontban. A 18 méter hosszú komponens, amely a Mennyei Harmónia névre hallgat, tulajdonképpen a majdani állomás főmodulja, ezt a későbbiekben két másik egység egészíti majd ki, hogy egy még nagyobb, T-alakú bázist alakítsanak ki az alacsony orbitális pályán. Ha minden jól megy, 2022 végére már kialakul a végleges forma, viszont eközben összesen 10 küldetésre kerítenek majd sort, májusban például már bedokkolna az első teherkapszula, júniusban pedig 3 űrhajós lépne a fedélzetre, az első összetett, emberi küldetés részeként.


Érdemes megjegyezni, hogy a program alapjait még egy teljes évtizeddel ezelőtt fektették le, akkor egy kisebb prototípus fellövését hajtották végre, amelyet 2016-ban követett a második űrlabor, amelyen 3 űrhajós már egy teljes hónapot töltött el. Nem sokkal később egy teherkapszulával próbálták ki az üzemanyag újratöltését, 2018-ban és 2019-ben viszont mindkét egységtől búcsút mondtak, ahogy azok a légkörbe visszatérve megsemmisültek – előbbi irányítás nélkül, utóbbi pedig végig a központi utasítások figyelembe vételével. A végleges változat a Nemzetközi Űrállomás súlyának alig 20 százalékát teszi majd ki, emiatt a maximális létszám 3 fő marad, viszont már több mint 100 kísérletet jelöltek ki, amelyek végrehajtását tűkön ülve várják a szakemberek, 9 esetben nemzetközi részvétellel.

A tervekben egy modern űrteleszkóp 2024-es fellövése is szerepel, ez lenne a következő nagy próba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montar #6
    Valóban, az oroszok lassúbb tempóban fejlesztenek, és nem mennek úgy rá a látványosságokra, mint Elon Musk a fellőtt marketing Teslaval, de fejlesztenek, még ha a nyugati fősodorbeli média ezt lekicsinyli, vagy egyszerűen nem akarja tudomásul venni. Hozzászólásod tartalmában és stílusában ezen sikeres véleményformálás jól látható.
    Az is magáért beszél, hogy magára az Angarára 3 sort szánsz, miközben az ISS orosz moduljairól hosszasan értekezel. Ki nem sz@rja le?
    Tehát újratöltve... Angara.
    Sok felesleges karakter bepötyögésétől megmentenél, ha jobban utánaolvasnál és előítéletektől mentesen értelmeznéd azt a fejlesztői szándékot, amellyel kifejlesztették azt a (még egyszer, gyengébbek kedvéért ) MODULÁRISAN FELÉPÜLŐ RAKÉTACSALÁDOT az oroszok, amellyel gazdaságosan, egyetlen típussal lehet feljuttatni LEO, GEO, ISS pályákra 2 és 40(!) tonna közötti terhet. Mindennek alapját az univerzális rakéta modul (URM) adja, ezekből egytől 7-ig összefogva, gyakorlatilag bármit bárhová gazdaságosan képes felemelni.
    És ez akkor szerinted nem fejlődés, ugye? Mutatnál másik ilyen komplexumot?
    Már csak hab a tortán, hogy a bajkonuri kozmodrom bizonytalansága miatt gyökeresen új űrkikötőt kellett a távolkeleten (Vosztocsnij) építeni, az egyik legmodernebb jelenleg, ami létezik.
    Igen, tudom, hogy látványosabb a távolodó Tesla visszapillantójában feltűnő Föld látványa, de szerintem meg akkor téved marha nagyot a Nyugat, ha lekicsinylően áll a másik oldal fejlesztéseihez.
    Kínáról. Te is tudod, hogy orosz fejlesztéseket vásároltak meg, amihez alig nyúltak, a külső, formai különbözőség mögött a kiforrott és megbízható orosz technológia van. Biztosra mentek.
    Én nem tartanám ennyire nagyra a kínai eredményeket, itt is az idő fogja eldönteni és a kínai gazdaság állapota.
    Ez utóbbi távolról szép, de ott is komoly gazdasági bajok vannak, tehát nem biztos, hogy akár évek múlva is lesz ennyi pénz erre a területre.

  • kvp #5
    Az angara az egy kvazi ketto es fel lepcsos rakteta, mivel 1 core es 4 booster elso fokozatbol es egy masodik fokozatbol all. Ezzel szemben a kinai raketa 1 core-bol es 4 booster-bol all, menet kozben inditott masodik fokozat nelkul. Gyakorlatilag a core az egy single stage to orbit raketa. Ez azt jelenti, hogy urallomas modul helyett fel tudnak tolni vele egy emberes repulesre alkalmas earth departure stage-et is.

    Az oroszok reszerol nem nagyon latni, hogy fejlodnek. Ha 6 evente tesztelnek egyet az nem igazan jo jel. De az urallomasok eseten is gyakorlatilag eddig 3 modul tipust hasznaltak. Az almazokat (OPS), a saljutokat (DOS) es ezek kiegeszitesere a TKS (FGB) modulokat, ami a holdprogramjuk maradeka. Mar a saljut 7 is egy TKS-DOS csoport volt, de az ISS orosz resze is egy TKS-DOS mag kore epult. Most az uj tervezett allomas (OPS-EK) varhatoan egy TKS-OPS osszeallitas lesz, amivel a hatso dokkolo port hianyaban elkerulhetik azt, hogy a reboost a letfenttarto modult terhelve tortenjen. (az ISS-t most mindig szerencsetlen Zwezda hatso reszen at toljak meg, persze hogy megrepedt) Es persze egy ketfos OPS modul sokkal olcsobb es egyszerubb is. Ha ezt kiegeszitik egy tudomanyos TKS modullal, akkor pont elfer 3 ember. Igy maradhat a frissitett sojuz a kovetkezo 20 evben is.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Almaz
    https://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_Piloted_Assembly_and_Experiment_Complex

    Ehhez kepest a kinaiak epitettek egy felnagyitott kvazi egylepcsos sojuz raketat, kihagytak a booster deorbit kepesseget, hogy nagyobb legyen a teherkapacitasa es fellonek vele ha jol nezem legalabb 3 saljut masolat modult. Mindezek melle epitettek picit nagyobb sojuz es progress masolat urhajokat az allomas kiszolgalasara, mindezt a szovjet-amerikai fejlesztesu apas dokkolo rendszerrel, amit az iss is hasznal az amerikai oldalon.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tiangong_space_station

    Gyakorlatilag amig az oroszok megint egy uj raketaval kiserleteznek de nem voltak kepesek lecserelni a regi elavult dokkolo hardvert sem a sojuzokon, addig a kinaiak lemasoltak es felnagyitottak a 60 eves raketajuk es az mar mukodik is.
  • cateran #4
    Vagy annak, hogy az elso meg 2014-ben volt?

    https://www.youtube.com/watch?v=fB0sBLL_d2E
  • Montar #3
    https://www.youtube.com/watch?v=9SWWQN75mX8
  • Montar #2
    Az oroszok is dolgoznak az új, modulszerűen építkező Angara családon, a legnagyobb teherbírású Angara A5 decemberben indult második kísérleti útjára Pleszeckből. Az, hogy ennek nincs híre a hazai és nyugati sajtóban, sajnos az ismét kiújult hidegháborús légkör eredménye. Köszönjük meg szépen bidének és az egybesültálmoknak.
  • kvp #1
    Ez a hordozoraketa egy jo nagyra meghizott sojuz. Olyan szep Korolev keresztet dobtak a booster-ek a levalaskor (fent van videon), hogy azt jo volt nezni. Az oroszok mar evtizedek ota nem tudnak egy rendes uj raketat osszehozni, a kinaiak meg lamasoltak a 60-as evekbeli orosz megoldast csak modern anyagokbol meg nagyobban es teljesen jol mukodik.