Alakul a kínai űrállomás

Az első modult már fellőtték, ezt hamarosan továbbiak követik a sorban.

Tavaly mi is beszámoltunk az első állandó jellegű kínai űrállomás várható felépítéséről, amely a tervek szerint összesen 3 év alatt valósulna meg. Most sort kerítettek az első nagyobb fellövésre, amelynek révén az első komponenst juttatták el a kijelölt helyszínre, vagyis megindult az építkezés folyamata.

Néhány nappal ezelőtt jelezte a kínai űrügynökség, hogy már a kilövőállásban van a fellövéshez szükséges Hosszú Menetelés 5B rakéta, ezt követte magyar idő szerint csütörtök hajnalban maga a rajt, mégpedig Hajnan-szigetén, a vencsangi űrközpontban. A 18 méter hosszú komponens, amely a Mennyei Harmónia névre hallgat, tulajdonképpen a majdani állomás főmodulja, ezt a későbbiekben két másik egység egészíti majd ki, hogy egy még nagyobb, T-alakú bázist alakítsanak ki az alacsony orbitális pályán. Ha minden jól megy, 2022 végére már kialakul a végleges forma, viszont eközben összesen 10 küldetésre kerítenek majd sort, májusban például már bedokkolna az első teherkapszula, júniusban pedig 3 űrhajós lépne a fedélzetre, az első összetett, emberi küldetés részeként.


Érdemes megjegyezni, hogy a program alapjait még egy teljes évtizeddel ezelőtt fektették le, akkor egy kisebb prototípus fellövését hajtották végre, amelyet 2016-ban követett a második űrlabor, amelyen 3 űrhajós már egy teljes hónapot töltött el. Nem sokkal később egy teherkapszulával próbálták ki az üzemanyag újratöltését, 2018-ban és 2019-ben viszont mindkét egységtől búcsút mondtak, ahogy azok a légkörbe visszatérve megsemmisültek – előbbi irányítás nélkül, utóbbi pedig végig a központi utasítások figyelembe vételével. A végleges változat a Nemzetközi Űrállomás súlyának alig 20 százalékát teszi majd ki, emiatt a maximális létszám 3 fő marad, viszont már több mint 100 kísérletet jelöltek ki, amelyek végrehajtását tűkön ülve várják a szakemberek, 9 esetben nemzetközi részvétellel.

A tervekben egy modern űrteleszkóp 2024-es fellövése is szerepel, ez lenne a következő nagy próba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #4
  Vagy annak, hogy az elso meg 2014-ben volt?

  https://www.youtube.com/watch?v=fB0sBLL_d2E
 • Montar #3
  https://www.youtube.com/watch?v=9SWWQN75mX8
 • Montar #2
  Az oroszok is dolgoznak az új, modulszerűen építkező Angara családon, a legnagyobb teherbírású Angara A5 decemberben indult második kísérleti útjára Pleszeckből. Az, hogy ennek nincs híre a hazai és nyugati sajtóban, sajnos az ismét kiújult hidegháborús légkör eredménye. Köszönjük meg szépen bidének és az egybesültálmoknak.
 • kvp #1
  Ez a hordozoraketa egy jo nagyra meghizott sojuz. Olyan szep Korolev keresztet dobtak a booster-ek a levalaskor (fent van videon), hogy azt jo volt nezni. Az oroszok mar evtizedek ota nem tudnak egy rendes uj raketat osszehozni, a kinaiak meg lamasoltak a 60-as evekbeli orosz megoldast csak modern anyagokbol meg nagyobban es teljesen jol mukodik.