Skoal

A pingvin nem borul fel

A mítosz, miszerint a pingvinek eldőlnek, miközben a fejük fölött elszálló repülőket nézik, végre megoldódott. A Déli-sarkra küldött brit kutatók dolga az volt, hogy tanulmányozzák a katonai repülések hatását a térség madárpopulációjára.


Megfigyeléseik szerint az állatok imbolyogtak ugyan egy ideig, de nem dőltek el. A BAS (British Antarctic Survey) munkatársai öt héten keresztül tanulmányoztak ezer királypingvint Dél Georgia szigetén, miközben Lynx típusú helikopterek repkedtek el felettük. Egyetlen királypingvin sem dőlt el, mikor a helikopter elrepült felettük - mondta a csapat vezetője, Dr. Richard Stone.

Amikor közeledtek a járművek, a madarak elhallgattak, nem szólongatták egymást, a fiatal korú állatok, melyek nem rendelkeztek fészkekkel, elsétáltak a hang elől. Ez semmi más, egyszerű állati ösztön. A következtetés, mondta Dr. Stone, az hogy a 305 méter feletti repülések mindössze elhanyagolható és nem maradandó változással járnak a királypingvinekre nézve.

Az aggodalmakat az indokolta, hogy a térségben lévő nagy számú repülés nem zavarja-e meg, az éppen nászukat élő madarak szaporodását. Az eldőlő pingvinek mítosza az 1982-es Falklandi Háborúban résztvevő pilótáktól származik. Néhány ott szolgát katona azt állította, hogy a pingvinek hanyatt estek miközben tátogva a fölöttük elhaladó repülőket bámulták.

A BAS csapat videofelvételeket készített a pingvinek viselkedéséről, miközben felettük különböző magasságban helikopterek repültek el. Két kolóniát filmeztek a repülés előtt, közben és után. A felvételeket a Cambridge-I központban elemezték ki. A kísérletek második fázisát fix szárnyú gépekkel most készítik elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • artschi #10
    no comment :))
    ÉLJENEK A PINGVINEK!!
    LINUX RULLAH ;-)
  • BadKarmaBoy #9
    OOOOOOOOOOOOOO
    mindjárttökönszúrommagamazörömtöl...
  • Bith #4
    :)))))
    Ez nagyon megnyugtató! Főleg a múltkori híretek miatt, ami igencsak felzaklatott.
  • Piquet #2
    Tuti az a helyzet, hogy azóta megszokták a repülőket, és nem kapják már fel rá a fejüket :))