MTI

14 milliárd éves az univerzum - ebben egyeztek meg a kutatók

Régóta vitatott kérdésben jutottak egyezségre a csillagászok: megállapították, hogy az univerzum mintegy 14 milliárd éves.

A chilei Atacama-sivatag felett lévő obszervatóriumból vizsgálták a szakértők az univerzumból érkező legrégebbi fényt. Megfigyeléseik és kozmikus geometria segítségével megállapították, hogy az univerzum kora 13,77 milliárd, plusz-mínusz 40 millió év. Az új becslés, amelyet az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Atacamai Kozmológiai Teleszkópja (ACT) által gyűjtött adatok alapján végeztek, megegyezik az univerzum sztenderd modelljén, illetve az Európai Űrügynökség Planck műholdja által végzett vizsgálatokon alapuló becsléssel. Utóbbi 2009 és 2013 között ugyanezt a fényt vizsgálta, amely az ősrobbanás maradványa.

A szakértők eredményeikről a Journal of Cosmology and Astroparticle Physics című tudományos folyóiratban számoltak be két tanulmányban. Egy kutatócsoport 2019-ben a galaxisok mozgása alapján arra a következtetésre jutott, hogy az univerzum több százmillió évvel fiatalabb lehet, mint ahogyan a Planck-munkacsoport megjósolta. Ez az ellentmondás arra utalt, hogy új modellre van szükség az univerzum vizsgálatához és felébresztette a gyanút, hogy az eddigi mérések nem voltak helyesek. "Most választ találtunk arra, hogy hol egyezik a Planck és az ACT" - mondta Simone Aiola, a Flatiron Intézet Számítógépes Asztrofizikai Központjának munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Frekvency #9
  Isten: :DDDDDDDDDD
 • bandeeeeee #8
  Nem, mert szerintem meg 15 milliárd éves! Én nyertem! :D
 • zakzag #7
  A fizikában SOSEM lesznek tényszerű, kétségtelen bizonyítékok, a fizika nem matematika. A fizika a matematikával ellentétben nem axiómákon, hanem méréseken és megfigyeléseken alapszik, így sosem lehet teljesen egzakt.
 • t_robert #6
  Megegyeztek ok, de mi az univerzum véleménye a kérdésben? :)
 • Sequoyah #5
  Tenynek ez teny, ketsegtelen pedig sosem lesz. A tudomany cleja hogy a rendelkezesre allo tenyek alapjan adja meg a valosaghoz legkozelebb allo valaszt, es ebben sikeresebb barki masnal. Tokeletesseget ne varj.
 • Agyturbinikusz #4
  Elnezest, de lattal, te mar valamit amiben 100%-ig biztos lehetsz?

  Semmi sem teny a vilagon, max a fogalmak, mert a fogalmak kozmegegyezes alapjan jelentik azt amit jelentenek. Ergo semmilyen kutatast nem lehet ertelmezni tenykent, hanem csak az altalunk elfogadott keretek kozott ertelmezheto.

  Vagyis nem letezik olyan mint teny, csak maga a fogalom. ez teny.
 • VolJin #3
  A 13,77, tehát maradt a 13,8...
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Ez a szám alapos kutatásra és megfigyelésekre épül. Tényszerű kétségtelen bizonyíték lehet sohasem lesz, addig marad ez.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.01.08. 10:34:52
 • Lapajka #1
  Jobban örülnék, ha nem csak tudományos közmegegyezés lenne, hanem tényszerű kétségtelen bizonyíték is mellé...