Gyurkity Péter

Fellőtte első űrhajósait a SpaceX

Összejött az amerikai visszatérés, a halasztást teljes siker követte.

Szerdán a SpaceX és a NASA közösen kísérelte meg a csaknem egy teljes évtizedig tartó szünet megtörését, immár saját űrhajósok fellövésével, amely azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem valósult meg. Szombat éjjel ismételték meg a próbát, amely teljes sikerrel zárult, így az USA visszatért az űrbe.

A fellövést szokás szerint élő közvetítésben követhettük figyelemmel, a Demo-2 fontosabb fejleményeit a YouTube oldalán keresztül élvezhettük végig. Ennek során sokáig kérdéses volt, hogy a felhős, esőbe hajló időjárás megengedi-e az újabb kísérletet, végül azonban a Crew Dragon kapszula jól vizsgázott, nem beszélve a már jól bevált, gyakran alkalmazott Falcon 9 rakétáról, amely szintén a megszokott menetrendet követte, hiszen a fellövést követően alig 2 és fél perccel már a második fokozat vette át a főszerepet, miközben az első lépcső visszatért a légkörbe és az indulás után mindössze 10 perccel már leszállt, egy darabban landolva a tengeren lévő drónhajón, miközben a kétfős legénység útnak indult a Nemzetköz Űrállomás felé.


Maga a legénység egyébként két veterán amerikai űrhajósból állt, akik annak idején még az űrsiklók fedélzetén is repültek. Számukra különösebben szokatlan feladatot nem jelöltek ki, ők az ISS személyzetét egészítik majd ki az elkövetkező hónapokban, a lényeg itt azon volt, hogy az orosz fél közreműködésének kiváltásával, immár teljesen amerikai hozzájárulással, hajtsák végre az űrhajósok fellövését és célba juttatását, amire az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta nem volt példa. Ezzel a SpaceX és a NASA egyben történelmet is írt, hiszen most első alkalommal juttatott a világűrbe magáncég űrhajósokat, amit a remények szerint az elkövetkező néhány évben további szereplők (így például a Blue Origin) követ majd, ahogy az űrkutatás terén a magánszféra jobban ismert nevei is nagyobb szerephez jutnak.

A sikeres próbát a menetrend szerint a Boeing követné majd, amely néhány héten belül saját űrkapszulájával ismételheti majd a sikert, szintén a NASA együttműködésére építve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!