21
  • Lapajka
    #21
    Bepalikoztak? XD
  • Lapajka
    #20
    Holnap meg majd bejelentik, hogy ja bocs mégsem...
  • Frekvency
    #19
    like
  • Jawarider
    #18
    "Ha ugyanis valaki tudja, hogy hogyan jöhetett létre természetes úton, akkor nyilván azt fogja utánozni, már ha cél az, hogy ne derüljön ki."

    Így van...
  • Jawarider
    #17
    "Át lettünk mi csúnyán verve"
    - Palik László
  • csigafi #16
    Ha ez a cikk igaz akkor nagy szarban van az emberiség mert akkor ez csak a kezdet. Na de az emberi aljasság, gonoszság határtalan. Szerintem ez is csak aljas emberi lépés. Senki nem tud semmit és lazán ráhúzzák bárkire hogy fertőzött és még csak ellenőrizni se tudja hogy igaz e hogy beteg. Hiszen az igazságot még nem nagyon akarják elmondani a betegségről. Na mindegy a gazadagok eddig is azt csináltak amit akartak unalmukban most kellet nekik egy pánik generálás és ennyi. Én meg hülye vagyok és kész tudom de ez van.
  • end3
    #15
    Meg egyébként, egy vírusnak elég sokat kell tudnia ahhoz, hogy ilyen szinten tévessze meg az emberi szervezet védekezőrendszerét, ahogyan a CovID-19 teszi. Ez a tudás az eddigi emberi fertőzések vírusainak nem állt rendelkezésére. Vajon hogyan jutott "eszébe"? Véletlenül, amikor az sincs neki? :)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2020.03.27. 09:22:25
  • end3
    #14
    "A vírus két fontos jellemzője, a tüske RBD-jének mutációi és a gerince kizárja, hogy laboratóriumi manipulációból származhatna az új koronavírus" - mivel január 7-én már megvolt a szekvencia elkülönítése, azóta kutathatta azt sok kutató, nem tudom miért szóltak a hírek keletről és nyugatról is, hogy a vírus 80-90 százalékban megegyezik a 2003-as SARS-vírussal. Valamint a matematikai módszerek a vizsgálatnál, elég különbözők lehettek. Egyszóval, nekem ebben a hírben csak a közvélemény és a tudományos világ befolyásolására irányuló kísérlet tűnik biztosnak. (Megvárom mit mond a témában a magyar kutatócsoport, mert nem régen nekik is sikerült a szekvenciálás.) (Igaz, a megelőző és a "gyártáshoz" esetleg felhasználható natív, természetben létrejött vírusok szekvenciái nem biztos, hogy rendelkezésre állnak majd az összehasonlíthatósághoz. Sőt, az azokat esetleg manipuláló, felhasználó biomérnököknek totálisan érdekükben áll a terelés, a tudományos génmanipulációval foglakozó más kutatócsoportok megtévesztése. A bizonyítékok teljes megsemmisítése. (Különben Hága lenne belőle és emberiség elleni bűntett miatt 600 év szabadságvesztés valamelyik kisbolygón. - Mondjuk a Vesta, Ceres nincs ehhez még túl közel..?) Egyébként az sincs kizárva, hogy az eltelt időben a Wuhanban induló és ma vizsgált CovID-19 verziója is eleget változott szekvenciálisan, hogy ne lehessen meghatározni a kiinduló állapotát.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2020.03.27. 09:08:13
  • kvp
    #13
    Az uj oltas a virus feherjeburkanak a mesterseges masolata. Ket kutatointezet (kina + usa, egymastol fuggetlenul) nagynehezen meghatarozta mibol all es ez alapjan legyartottak. Mivel nem tartalmazza a virus RNS-et, ezert elvileg teljesen biztonsagos, max. nem er semmit. Na ezt adtak be kiserletkeppen, hogy tenyleg nem art-e. Ha nem, akkor mehet a hatasossag bizonyitasa, azzal, hogy megnezik van-e ra immunvalasz es az mennyi ideig marad meg. Ha ez megvan, akkor meg kell nezni, hogy rendes virus ellen is jok-e az igy kiprovokalt immunsejtek. Ha igen, akkor van egy ujfajta oltas, amihez nem kell a teljes virust szekvenalni es mellekesen a sima (europai koronavirusos) megfazas ellen is hasznalhato a technika, csak annak a burkolatat is bele kell keverni.

    Egyebkent a koronavirusokkal pont az a baj, hogy nagyon gyorsan mutalodnak, tehat mig az influenza az szezononkent 1-3 egymastol foldrajzilag eltero valtozatot hoz, addig a koronavirus washington allam beli valtozata kb. 5 generacio alatt hozott egy uj valtozatot, igy tobb tucat variansa letezik. (remelhetoleg joreszt azonos burokkal, kulonben bajban leszunk)
  • ostoros
    #12
    A természetben is előfordul a dolog. Az ember is képes ugyanarra. Persze, nyilván nem az volt a cél, hogy fertőzzön a cucc, csak kiszabadult, és most eltagadják. Vakcina fejlesztés elszabadult eredménye simán lehet. Ennek kicsi a valószínűsége persze. De kategorikusan kizárni tudományosan nem bizonyítható állítás..
  • VolJin
    #11
    Matematikailag nem modellezhető le, hogy génsorozatnak milyen hatása lesz. A genetika, mint tudomány is csak ott tart, hogy statisztikailag rendel egy-egy génhez egy tulajdonságot. A DNS nem úgy program, mint amit informatikában ismerőnk, pusztán úgy, hogy fehérjéket kódol. Hogy annak a végeredménye mi lesz, majd kiderül.
    Tehát jelenleg csak ollózni tudnak a génsebészek, nem tervezni. Jelenleg a kvázi tévedés kimerül annyiban, hogy kivágnak egy szakaszt egy másik törzsből, és beillesztik. Na ez nem történt meg, ezért írják, hogy nem mesterséges az új törzs.
    Az a fajta genetikai tervezés, amit elképzelsz, még annál is bonyolultabb, hogy lemodellezzük atomi szinten a biológiát, mert az is csak egy random változtatás hatását számítaná ki, ennek a fordítottjára lenne szükség, hogy a kívánt célból számítsuk ki a szükséges génállományt.
  • VolJin
    #10
    Nem, te sokkal hülyébb vagy,,,,
  • morguldae
    #8
    "Természetes eredetű az új vírus" - hát "persze"! Na, hiszi a piszi! Ennyire azért nem vagyunk már hülyék!....
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2020.03.21. 22:23:21
  • gombabácsi
    #7
    szerintem ez nem gyanús. azért egy egy bizonyos fajta vírus variációja. bizonyára az ellenszere is egy meglévő ellenszer átalakítása. csakhogy ügye nincs tesztelve, és ehhez kell sok idő.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #6
    Januárban olvastam, talán egy egyetemi tanár virológus írta, hogy szintén genomrészlet összehasonlító szoftver alapján ő 90%-ig biztos abban, hogy vakcina fejlesztés elszabadult mellékterméke az nCov, nem biológia fegyver, de csak 10%, hogy a természet hozta létre.
    Nyilván nem kizárt, hogy a 10% esélyt sikerült vért izzadva igazolni, de szkeptikus vagyok. Igazából itt már teljesen mindegy is az igazság..
  • ostoros
    #4
    Ez az állítás tudományosan nem alátámasztható. Annyi az igaz maximum, hogy a korábbi törzsek vizsgálata alapján természetesen is létrejöhetett. Ami valószínűleg igaz is. De nem állítható 100%-os bizonyossággal.

    Ha ugyanis valaki tudja, hogy hogyan jöhetett létre természetes úton, akkor nyilván azt fogja utánozni, már ha cél az, hogy ne derüljön ki. Ha nem cél, akkor persze nyilván a feltételezett készítő leszarná... :)
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.03.20. 12:24:55
  • barret
    #3
    "Andersen és kollégái ezeket a szekvenálási adatokat használták, hogy felderítsék az új koronavírus eredetét és evolúcióját." Mi ez,ha nem egy nagy mese? Maga Andersen is közreműködik :)
  • gombabácsi
    #2
    sosem tudjuk meg az ilyesmi dolgokat... csak ezt ügye egy újságíró se meri leírni :)
  • leeloodallas
    #1
    Tök mindegy, mit mondanak a tudósok. A "hívőket" úgysem győzik meg. Akit pedig meggyőzhetnének, azok eddig sem a conteokat mantrázták.