MTI

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian.

A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le. A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.


Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve. Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.

Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak. Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #7
  Negyven kilót?
  Nagy állat nagy bevásárlásra megy.
  Kell a sok nylon szatyor.
 • ManoNegra #6
  A bálna nem hal, hanem emlős.
 • morguldae #5
  Szerintem ez szimplán egy álhír, kamuhír, amit átvettek egy külföldi oldalról, ami szintén kamu volt! A természetvédők gyártanak ilyeneket. Bizonyosan nagyon káros a sok műanyag a tengerben, és nem kéne! - de nem valószerű, hogy ennyi legyen egy hal gyomrában! Nem igazolja a táplálkozási szokása. Elég egy ilyen kamu hír aztán már mindenki úgy beszél róla mintha ez lenne az általánosság.
 • ostoros #4
  Haladás a francot. Ez a balfasz mindenbe beleszarás árnyoldala.
 • barret #3
  Ez a haladás árnyoldala.Vissza megyünk kőbaltázni? Szerintem nem valószínű...Ezen már nem lehet változtatni.
 • quatlander #2
  És most akkor hogyan ette meg? Beszippantotta?
 • Ender Wiggin #1
  aztán mikor az embernek pont kéne egy acskó, nincs egy se, mert a rohadt bálnák megzabálták... :-)