daweed

Több millió fokos napkitörések

A Nap külső atmoszférájának több millió fokos gázkitörései már hosszú ideje foglalkoztatják a csillagászokat.

A fő kérdés az, hogy miért olyan meleg a külső atmoszféra. A legújabb megfigyeléseket a Trace (Transition Region and Coronal Explorer) műholddal készítették, mely 1998 áprilisában állt pályára. Talán most rájönnek arra, hogy a napkorona miért 300-szor melegebb, mint a Nap felszíne.


A tudósok most felfedeztek egy fontos nyomot, miközben a hatalmas napkitöréseket figyelték a Trace minden eddiginél jobb felbontású képeinek segítségével.

Dr Markus Aschwanden a Lockheed Martin palo alto-i laboratóriumának vezetője szerint "a napkorona elképesztő hőmérséklete már 70 éve az egyik legnagyobb kérdése a csillagászatnak". Ha sikerülne a tudósoknak rájönni a titok nyitjára, azt felhasználhatnák más csillagok vizsgálatához is.

Most a Trace segítségével ez eddig rejtve maradt eseményeket is megfigyelhetik a Nap felszínén és a napkoronában, ami talán elvezethet a megoldáshoz.

Az eddigi legfontosabb felfedezés, hogy a kitöréseket tápláló, eddig ismeretlen energiaforrás a Nap testéhez közel, kb. 16000 km-re található. A hatalmas kitörések, több százezer kilométerre is kilövellnek a Nap felszínétől. A gáz kiemelkedik, lehűl majd visszacsapódik a felszínre több mint 100 km/s sebességgel.


Az eddig elfogadott teória szerint ezek a hullámok egyenletesen melegek. A Trace megfigyelések viszont azt bizonyították, hogy a kezdeti és a végső a legforróbbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!