MTI

A felújítás ellenére meg akarják őrizni a Big Ben harangjának hangját

Megváltozhat a londoni Big Ben harangjátékának hangzása az óratorony felújítása után - figyelmeztettek brit kutatók, akik a közelmúltban lézer vibrációs leképezést végeztek, hogy kiderítsék, hogyan hozza létre a 13,5 tonnás harang jellegzetes hangját.

Az óratornyot és 158 éves óraszerkezetét három évig tartó nagyszabású felújításnak vetik alá. A Leicesteri Egyetem kutatói azonban arra figyelmeztettek, hogy a korom és a szennyeződések eltávolítása, vagy a harangon lévő repedés kijavítása, valamint a toronyszerkezet renoválása, a harang tartószerkezetének kijavítása a harangjáték hangzásának megváltozását idézheti elő. A Big Bent soha nem hangolták fel, ezért a restaurátorok a jövőben arra törekedhetnek, hogy a harang olyan hangzást adjon, ahogy azt annak idején tervezői akarták. Egyelőre azonban nincs terv a haranghangolásra. Amikor a harangot a toronyba illesztették, a harangnyelv túlságosan nagy volt, és megrepesztette a harang testét, ezért van sajátosan hamis hangja a Big Bennek. 1859-es működése óta soha nem volt tiszta a harangjáték.


"A Big Ben hangzása páratlan, számos különböző frekvenciából áll, amelyeket könnyű azonosítani, amikor meghalljuk a hírekben vagy a rádióban. Mindannyian jól ismerjük ezt a hangzást" - magyarázta Amy Stubbs, a Leicesteri Egyetem tudósa. "Ha bármit változtatunk a harangon, az megváltozatja a hangot, például a repedés hatással van arra, ahogyan rezdül. Emiatt hamis a hangja, amit például nem mondhatunk el a Szent Pál székesegyház harangjáról" - tette hozzá.

"Soha nem hangolták fel, és ha elvégeznénk bármilyen hangolást, vagy kivennénk belőle bármilyen fémet, a hangzása megváltozna. Ha nagyon piszkos, letakaríthatják róla a kormot. És ha átépítik a haranglábat, az hatással lesz a harangot mozgató szerkezetre. Ha megváltoztatjuk a harangnyelv ütésének erejét, másképp fog rezegni, és megváltozhat az is, milyen hosszú a harangjáték" - fejtegette a szakember a The Daily Telegraph című brit napilap honlapján. A brit parlament alsóházának szóvivője a felvetésekkel kapcsolatban közölte, hogy nincs szándék a harang repedésének kijavítására, mivel az adja a Big Ben jellegzetes hangját.

150 éve alatt harmadszor fog elnémulni Londonban az óratorony, az 1976-os felújításnál kilenc hónapig, a 2007-esnél hat hétig nem hallották a hangját. A mostani felújítás ki fog terjedni az óraszerkezetre, a torony falazatára és a tetőre, a haranglábra és a tartószerkezetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #1
    vegyék fel magnóra.. aztán játsszák vissza ha annyira konzerválni akarják a hangját