MTI

Archiválják a brit tengerpart hangjait

A brit örökségvédelmi hivatal arra kéri a strandolókat, hogy rögzítsék a tengerpart legkülönfélébb hangjait, és küldjék el nekik. A színes anyagból a British Library hangarchívuma bővülne, és egy digitális térkép is készülhet.

Az Egyesült Királyság csaknem 11 ezer mérföld hosszúságú partszakaszáról éppúgy várják a sirályok hangját vagy a hullámverést, mint a fish & chips boltok háttérzaját, a fagylaltárus kocsi hangját vagy egy zsúfolt kikötő zsibongását. Emma Atkinson, a BBC News munkatársa szerint olyan, kifejezetten a brit strandokra jellemző mondatok is könnyen befuthatnak, mint "Most egy hőhullámnak kellene lennie", "Állítólag melegebb van, mint Spanyolországban", vagy talán a leggyakoribb mondat: "Úgy tűnik, esni fog".

A projekt révén olyan természeti hangok is megőrződhetnek, amelyek a klímaváltozás miatt akár már a közeljövőben eltűnhetnek a brit partokról - jegyzi meg a BBC munkatársa, Jeremy Cooke. A Sounds of our shores (Partjaink hangjai) elnevezésű projekt az angliai, walesi és északír örökségvédelmi szervezet, a National Trust, a Skóciában hasonló feladatot végző National Trust for Scotland és a British Library közös kezdeményezése.

A hangfelvételeket képekkel és szöveggel együtt szeptember 21-ig lehet feltölteni egy honlapra. Végül minden felvétel a British Library hangzó archívumába kerülne, tovább gazdagítva a 19. század óta összegyűlt mintegy 6,5 millió hanganyagot. A várhatóan több ezer új felvételből egy digitális térképet is készítenének. Kate Martin, a National Trust munkatársa szerint a hangminták értékes lenyomatai lesznek korunknak, amelyeket nemzedékek hallgathatnak majd vissza. Martyn Ware, a The Human League és a Heaven 17 nevű együttesek egyik alapítója azt is felajánlotta, hogy a beérkezett hangokból zenét ír, amely jövő februárban jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Az otlet jo, de ennyi erovel videok is keszulhetnenek es akkor nem csak egy hang, hanem egy vizualis terkep is letrejohetne. Raadasul telefonnal konnyebb videot kesziteni, mint kulso mikrofonos hangfelvetelt.
  • Tarathiel2 #2
    Azok nyilván a strandoktól hallótávolságban dekkolnak...
  • halgatyó #1
    És az orosz tengeralattjárók hajócsavarjait. Gondolom, ez százszor fontosabb a hármágú tengeri herkerntyű párzási hangjainál:-))