MTI

Halálzónákat fedeztek fel az Atlanti-óceán nyílt vizein

Örvényekben képződő halálzónákat - oxigénben szegény, valóságos hal- és növénytemetőnek számító területeket - fedeztek fel német és kanadai kutatók az Atlanti-óceán északi részének trópusi vizeiben, több száz kilométerre Nyugat-Afrika partjaitól.

A Biogeosciences című szaklapban közölt eredmények szerint a most felfedezett halálzónák nyugati irányba haladó örvényekben formálódnak, amelyek szigettel összetalálkozva tömeges halpusztulást eredményezhetnek - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon. A halálzónák az óceánok oxigénben szegény területei. A tengeri élőlények többsége, így a halak és a rákok számára ezek a régiók lakhatatlanok, és csupán bizonyos mikroorganizmusok képesek boldogulni ilyen feltételek között.

A környezetre gyakorolt káros hatásuk mellett a halálzónák komoly fenyegetést jelentenek a kereskedelmi halászatra is: a rendkívül alacsony oxigénkoncentrációt a halmezők megfogyatkozásával hozták összefüggésbe a Balti-tenger és a világ más részein is. A németországi Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársaként dolgozó Johannes Karstensen, a tanulmány vezető kutatója szerint a halálzónákban mért oxigénszint mintegy hússzor alacsonyabb az Atlanti-óceán északi vizeiben eddig mért minimumnál, ami azt jelenti, hogy ezek a területek szinte teljesen oxigénmentesek és a tengeri élőlények többsége számára lakhatatlanok.

Halálzónák leggyakrabban a lakott part menti területeknél alakulnak ki, ahol a folyókon keresztül gyakran trágya és egyéb kemikáliák kerülnek az óceánba, beindítva az algavirágzást. Ahogy az algák elhalnak, lesüllyednek a tengerfenékre és baktériumok bontják le őket olyan folyamatokkal, amelyhez oxigént használnak fel. Az óceáni áramlatok képesek a parttól távolabb szállítani ezeket az oxigénben szegény vizeket, de a nyílt óceánon képződő halálzónával ez idáig nem találkoztak a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #6
    a víz plusz oxigén azt jelenti, hogy van egy nagy adag hákettőó molekula, és közékeveredve van jóval kevesebb ókettő molekula. a hákettőó oxigénjét a kopoltyú nem képes lélegzés céljára kiszedni a vízből. a hákettőó közé keveredett ókettő molekulákat viszont fel tudja használni a vízben például kopoltyúval lélegezve élni kívánó élőlény. a hákettőó, mint vegyület, az egyik legjobb ismert oldószerként IS képes funkcionálni. kiválóan oldja például a hétköznapi anyagok közül a konyhasót, a mindenféle cukrokat, savakat, lúgokat, alkoholt, satöbbi satöbbi. és ugyanilyen formában képes az oxigént is oldani, de azt azért tudni érdemes, hogy messze-messze kisebb töménységben, mint például cukrot vagy sót vagy savat vagy lúgot.
    Utoljára szerkesztette: bobijub, 2018.05.11. 16:38:41
  • stremix #5
    Ha nincs oxigén a vízben, akkor az mi? Folyékony hidrogén? Komolyan szeretném tudni.
  • Ragnaar #4
    A gyíkemberek nácik és oroszok alkját is képesek felvenni...
  • kissssss #3
    nem most az új sláger a gaz oroszok...
  • Sippie #2
    a gaz nácik műve az már biztos...
  • kvp #1
    Valoszinuleg a folyamat osszefugghet az oceanok szendioxid elnyelo kepessegevel. Ez a folyamat mellekhataskent a vizben oldott oxigen mennyisegenek csokkenesevel jar. Erdemes lenne megvizsgalni a erintett teruletek vizenek kemiai osszetetelet.