MTI

Hajtóműhiba után a jó motort állították le a tajvani repülőgépen

Összes ATR-pilótáját továbbképzésre küldi a tajvani TransAsia légitársaság, miután múlt héten lezuhant a cég egyik ATR 72-ese - írta az Air Transport World légügyi szaklap.

Múlt hét szerdán a TransAsia légitársaság két turbóhajtóműves ATR-72-es típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében bal szárnyával szinte függőleges irányban lelassulva egy hídon közlekedő taxit is érintve a korlátnak ütközött, majd a sekély vizű Kilung folyóba zuhant. A Tajpejből Kinmenbe tartó, GE235-ös számú járat 53 utassal és 5 fő hajózó személyzettel a fedélzetén repült, összesen negyvenen vesztették életüket. Az alig egy éves gépen legutóbb január 26-án végeztek műszaki ellenőrzést.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a felszállás után a pilóták központi hibajelzést kaptak, a bal hajtómű teljesítménye csökkent, majd a jobb hajtómű légcsavarja vitorlába állt és átesésre figyelmeztető jelzést kaptak. A pilóták többször megpróbálták újraindítani a hajtóművet, az pedig már később derült ki, hogy tévesen a jól működő hajtóművet állították le.


Thomas Wang, a tajvani repülésbiztonsági hivatal szóvivő a szaklapnak megerősítette, hogy bár a figyelmeztető jelzést a jobb oldali hajtóműről kapták, a pilóták a bal oldalit állították le, nem követték az előírt eljárásrendet. A tajvani légügyi hivatal által felügyelt továbbképzések miatt most a légitársaság 90 járatot törölt. A TransAsia közleményében azt írta, mind a hetvenegy pilótájuknak kötelező a négynapos képzésen és az azt követő vizsgán megjelennie.

A tajvani polgári légiközlekedési hivatal (CAA) közölte, hogy a gépnek tavaly áprilisban gondja volt a hajtóművel, amikor a délnyugat-franciaországi Toulouse-ból a gyártótól a megrendelőhöz repült Ázsiába. A Hszinhua hírügynökség azt jelentette, hogy az utasok közül 31-en Kína szárazföldi részén élők voltak, a dél-kínai Hsziamen város két utazási irodája által szervezett csoportos turistaúton vettek részt. Az egyik csoportnak, amely már befejezte a kirándulást, eredetileg két órával később indult volna a gépe, de átfoglaltatták jegyüket a végül szerencsétlenül járt repülőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #2
    Nem ez az első eset, amikor ezt történt a repülés történetében.
  • kissssss #1
    faszparasztok.