MTI

Űrszemét miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás pályájának módosítását

Kozmikus űrszemét - egy amerikai hordozórakéta űrben keringő darabja - okozta ütközésveszély miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának tervezett módosítását - jelentette be az orosz irányító központ.

A Progressz-M22M-es orosz teherűrhajó későbbi fogadásához szükséges pályakorrekciót a NASA kérésére áttették szombatra. A Progressz a tervek szerint február 5-én indul majd Bajkonurról a Nemzetközi Űrállomásra. A hivatalos amerikai katalógusban 10 257-es számmal jelzett űrszemét az 1977 júliusában felbocsátott amerikai Delta-1 hordozórakéta legfelső fokozatának egy darabja. Annak idején a japán Himavari nevű műholdat állították Föld körüli pályára a rakétával.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tájékoztatása szerint 2013 októberében több mint 800 olyan tárgy keringett 415-420 kilométeres magasságban az űrben, amely a Nemzetközi Űrállomást veszélyeztetheti. Kiépítésének kezdete, 1988 novembere óta 60 százalékkal nőtt azoknak az objektumoknak a száma, amelyek keresztezhetik az ISS útját. Ezek körülbelül 10 százaléka működő és már úgymond kiszolgált űreszköz, körülbelül egyharmada rakétahordozók legfelső fokozata, a többi pedig úgynevezett űrszemét. Ez utóbbiaknak a súlya néhány tíz grammtól több tonnáig terjedhet és bármelyik komoly kárt okozhat a Nemzetközi Űrállomásban.

A NASA közlése szerint az ISS-nek a működésének kezdete óta eltelt 15 év alatt 16 elkerülő manővert kellett végrehajtania veszélyes űrtárgyak miatt. A tavalyi év rekord volt ebben, mivel négyszer kellett ilyen műveletet végrehajtani. A 15 év során három alkalommal az űrkarambol veszélye meglehetősen hirtelen volt, ezért az űrállomás legénységének a Szojuz űrhajókba kellett átvonulniuk, felkészülve arra, hogy összeütközés esetén leváljanak a Nemzetközi Űrállomásról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Ez irónia akart lenni, ugye? :)
  • noland #2
    Vajon miért nem szerelnek fel az elejére egy űrszemétszívó porszívót? Nyilván nem érdekük a szabadkőműveseknek...
  • bvalek #1
    Az ISS építése 1998-ban kezdödött, a Zarya fellövésével:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Assembly_of_the_International_Space_Station