MTI

Új orosz űrállomásról beszélt Putyin

Az új, saját űrállomás Oroszország előőrse lesz az űrben - jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök az űrhajózás napja alkalmából a Kremlben megtartott ünnepségen.

"Szuverén űrrendszereket és egy újgenerációs komponensbázist kell létrehoznunk, meg kell terveznünk az orosz orbitális állomást, amely hazánk előőrsévé válik, és az űr tanulmányozását és felfedezését szolgálja" - mondta Putyin. Méltatta, hogy a közelmúlt történetében először hajtottak végre száz egymást követő balesetmentes űrindítást, ami szerinte jó mutatója az orosz űripar magabiztos talpra állásának. Egyúttal sürgette, hogy Oroszország kezdje meg futószalagon gyártani a különböző feladatokra szánt saját műholdakat. Az orosz űrhajózás feladataként nevezte meg a bolygóközi küldetéseket, amelyeket, mint mondta, a holdprogram újraindításával kell elkezdeni.


Elismerően szólt az ünnepség keretében bemutatott - a világűrben forgatott -, Vizov (Kihívás) című filmről. "Mi vagyunk az elsők, akik egy egészestés játékfilmet forgattunk egy űrhajó fedélzetén. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a film elkészítésében. Ez egy egyedülálló esemény a világ filmművészete számára" - mondta az elnök. Röviddel az ünnepség előtt Putyin találkozott Jurij Boriszovval, az állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjével. A megbeszélésen egyebek között elmondta, hogy az orosz kormány idén 251 milliárd rubelt tervez az ágazatra fordítani, szemben a 2022-es 224 milliárd rubellel. (A rubel jelenleg mintegy 4,13 forintot ér.)

Szerdán emlékeztek meg az első ember, Jurij Gagarin szovjet-orosz űrhajós űrutazásának 62. évfordulójáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!