Ötvös Tibor

Fifa '14 vs Pro Evolution Soccer 2014


Ha jól emlékszem, egészen pontosan a '95-ös Fifa rész volt az első, amivel az EA Sports sportkínálatából dolgom volt, bár előtte is akadtak focis programok. Ezek nevére azonban már nem emlékszem.

Mindenesetre a Fifa széria az EA egyik húzócímévé nőtte ki magát 20 évben és bár korábban akadtak bőven konkurensei (Actua Soccer és Sensible Soccer például), ám mára mindössze a Konami Pro Evolution Soccer sorozata maradt meg. Az idei évben mindkét játék elég sok fejlődést ígért, mi pedig megnéztük, melyik fejlődött többet.


Először lássuk a grafikát. A Fifa '14 PC-s változata a régi motort kapja, így aki tavaly játszott a programmal, azt túl nagy meglepetés nem fogja érni. Kicsit csiszolgattak rajta, de jelentős átalakításra nem került sor. Tegyük rögtön hozzá, hogy túl nagy szükség nem is volt rá, hiszen a Fifa '13 külsőre pazar volt, még mai szemmel is az.

Melyiket választod?
  • Fifa '14
  • PES 2014
  • Egyiket sem
A PES 2014 azonban megkapta a Fox Engine-t, amitől egyszerűen letettük a hajunkat. A grafika tűéles, a játékosok kivitelezése közel tökéletes (bár közelről páran úgy festenek, mint akinek bemostak egyet és még nem ment le a duzzanat a szeme alól), a színek pedig elképesztőn élesek (főleg a fű). Szóval óriási az előrelépés a tavalyihoz képest.

A játékmenet is sokban más a Konami alkotásában. Míg tavaly azért egy Fifa-rajongónak igen sok kellemetlenséget okozott megszokni a PES 2013 irányítását, addig itt szinte azonnal meg lehet szokni, hogy itt bizony tényleg focizni kell. Taktikára van szükség, az egyéni teljesítmények nagyon fontosak, hiszen az MI nagyon okos. Nincs felesleges mozgás, bénázás, folyamatosan keresik a rést a védelmünkön... szóval mint a valóságban.


Mindez azonban az EA Sports alkotásáról is nyugodt szívvel elmondható. A Fifa '14 okos játék, melyben tényleg tudnunk kell ahhoz, ha gólt akarunk lőni. Igazából ez a rész fejlődött a legtöbbet az előző évi alkotáshoz képest és engem is meglepett, hogy tapasztalt Fifa-játékosként az első meccsemen rögtön kaptam egy hármast. De innen szép győzni!

A menürendszer jelen pillanatban a Fifa javára dönti a mérleget: jobban átlátható, kezelhető, pedig alaposan átrendezték ezt a részt is a fejlesztők. Igazából többet nem igazán érdemes írni, mivel kritikánk majd olvasható lesz mindkét alkotásról. Ám előzetesen, az első tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy mindkét tábor tudja majd lobogtatni saját alkotását, hogy "Igen, ez a legjobb!". Döntést nem lehet hozni, így inkább a salamoni módszert választom: életemben először mindkettőt beszerzem, mert érdemes.

A kipróbált verziókkal egyébként 1-1 órás mérkőzéseket játszottunk, normál nehézségi szinten, így ezek alapján alakult ki a vélemény - ami persze teljesen szubjektív.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • placido #5
    sziasztok megvettem a fifa 14-et fel is telepitettem de valami oknál fogva ha indítom a játékot a windos megszakitja a működést és nem értem miért ha valaki segíteni tudna megköszönném
  • biz11 #4
    *ebbe a tényfeltáró
  • biz11 #3
    hát ezt a tényfeltáró "cikkbe" nagyon komoly energiákat fektethetett a kedves cikkíró úr. gondolom este a wc-n hozta össze kábelfektetés közben, nagyjából annyinak tűnik a ráfordított idő :D
  • fergusonpapa #2
    Fifa meg játszhatatlan. Tavalyi is olyan fizikával és Meccsmotorral volt elátva hogy kézilabda eredményeket értünk el. (max ennyiben előny is mert izgalmas) De egy foci meccs ne legyen már 8-6 meg hasonló eredményű :) Hozzáteszem az AI meg egy kalap kaki volt, olyan szinten lehetett alázni őket hogy az röhej.

    Pesnél érdekes ezekre figyeltek, és nem potyognak a gólok, normális a taktika rendszer ,meccsmotor messze jobb, és az AI is tud focizni ha esetleg nincs haver akivel játsz legyen némi izgalom.

    Fifás voltam egyébbként sokáig de minden évben elulmulta a Pes-t ezért válotam. Fifa minden évben le van töltve mert nem éri meg hogy megvegyem, Pes legutolsó 5 része meg eredetiben hever a polcokon. Előbbi már ilyenkor uborka szezonban kerül elő. Meg mikor jönnek a nagy fifások hogy ö pro csak azzal játszik aztán néz mint boci a kapura hogy szétverik. :D
  • sabee89 #1
    Szerintem a Pes-nek ritka ronda a grafikája.