Ötvös Tibor

F1 Online

A Codemasters alaposan belenyúlt a tutiba, mikor megszerezte a száguldó cirkusz megjátékosítási jogait, hiszen az eddig megjelent két epizód szép sikereket aratott. És nem mellesleg a játékosok is kedvelik az F1 sorozatot.

Hamarosan pedig egy új formában is elérhető lesz a versenysorozat. Az F1 Online ugyanis egy böngészőben játszható verseny-menedzser játék lesz. A játéknak már elindult a zárt körű béta-tesztelése és ennek keretében lehetőségünk volt kicsit belepillantani a készülő alkotásba.



Az F1 Online alapvetően egy menedzser játék. Ez annyit jelent, hogy az általunk választott csapatot kell győzelemre vezetnünk és mindenen rajta kell tartanunk a szemünket (az autók fejlesztése, pénzmozgások, alkalmazottak stb.). Aki szeretne, az vezetheti a kedvenc csapatát, ám ilyenkor a hivatalos licensz feltétele szerint nem változtathatunk az autók kinézetén.

Aki szeretne kicsit kreatívabb lenni, az indíthat saját csapatot is. Utóbbi esetben a nulláról kell felépíteni a járműveinket, találni kell szponzorokat, igazolni kell pilótákat. Az ehhez rendelkezésünkre álló rendszer szinte minden területet lefed, ám ennek ellenére könnyen el lehet igazodni a menürendszerben.



A versenyeket madártávlatból láthatjuk és rögtön hozzá kell tenni, hogy meglepően szép grafikával rendelkezik az F1 Online. Az autónkat az egérrel irányíthatjuk (a jobb gombbal gyorsítunk, a ballal lassítunk, a mozgatással pedig kanyarodunk) és ezt az elején bizony szokni kell. A billentyűzeten a D és az K billentyűket kell majd használnunk.

Előbbi a DRS, utóbbi a KERS rendszert aktiválja. Aki pedig kezdőnek számít a Forma-1-ben, az bekapcsolhatja az automata féket, ami annyit jelent, hogy a gép automatikusan lelassítja annyira a járművet, hogy be tudjuk venni a kanyart. Az F1 Online nagyon jó kis szórakozás a sportág rajongóinak, mely természetesen teljesen ingyenesen lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • liberty2 #17
    Ja, és ez a grafika és játékstílus lesz a PC-s játékok jövője. A többi ki megy a konzolokra amiket ki fognak egészíteni billentyűzettel és egérrel.
  • liberty2 #16
    Had adjak még én is plusz infót.

    Úgy néz ki, hogy van az autóknak több szintje. U, C, B, A és egy ami még nem elérhető a BETA alatt. U szint a kezdő szint, itt még nincs. C szinten ( meg, ha eléred a 7es szintet ) akkor benevezhetsz bajnokságra is. Csak az első bajnokságról tudok nyilatkozni még, mert csak itt tartok. Szóval jelentkezel akkor van 3 pálya. Az első pályán 24 órán belül menned kell egy versenyt. Ugyan úgy mint a gyorsfutamoknál, szépen, lassan összejönnek az emberek és amikor megvagytok 24-en akkor indul a verseny. Helyezéstől függően kapsz X pontot. A verseny után el kell telnie 12 órának míg neki kezdhetsz az újabb futamnak. Akkor megint van 24 órád, hogy menj egy versenyt, így tovább, így tovább. A végén jó sok pénzt lehet bezsebelni, ha ügyes voltál.

    Nekem az irányítás inkább meglepő volt mint szoknivaló. Bár a dodzsemezért én is tapasztalom. Nagyon fel tud bosszantani amikor dobogós helyen vagyok és úgy esek le, hogy szimplán ki lök a kanyarban a belső ívről, neki a falnak. Utána persze kapkodhatok, de ha nincs nagy előnyöm akkor a versenynek annyi. Szóval igen, kerülni kell a többi autóst. Nagyon brutális.

    A KERS az sokat tud segíteni, a DRS szintén, habár itt nem 1 másodperces különbségkell, hogy legyen a 2 autó közt. Úgy tapasztaltam, hogy kb 3-4 tizedes különbségnél lesz aktiválható.

    A pályák eleinte nem a jól ismertek, sokkal inkább fantáziapályák. De egészen élvezetesek.

    Az, hogy honnan indulsz és hányadik helyet kell elcsípned nem véletlen Szefmester. Ha a mezőnyben gyengébb a kocsid akkor hátrébb kezdesz, ha jobb akkor előrébb. Ne kérdezd miért ez a logika, de ezt már biztosra tudom. A másik, hogy mindig az indulási helyednél egyel jobb hely az elvárt.

    Hirtelen ennyi jutott eszembe. Jaj, de tanulni kéne inkább, pénteken Államvizsga és xart se tudok még ... :D Ugye majd drukkoltok? :D
  • Szefmester #15
    Nos... Csak emberek ellen játszol, gyorsfutamokkal, bármikori indítással. Szóval nem vagy időhöz kötve. Az egész kb a Micro Machines és egy böngészős stratégia (travian) ötvözete. A futamokért kapsz pénzt meg XP-t. A pénzből fejleszted a HQ-t szintenként kapsz egy skillpontot (amit jóformán csak egy két értelmes skillre rakhatsz mert a többség csak a fejlesztési időt csökkenti pár %-al), a fejlesztések pedig szinthez vannak kötve. Azaz 5. szintig csak az első és hátsó szárnyakból, valamint a motorból van fejlesztés. Minden fejlesztéshez kell pénz, meg munkás aki éppen melózik. Ha van 20 munkásod és 2milliód akkor hiába tudnál kicsengetni két fejlesztésre is pénzt, ha mind a kettőhöz 15 ember kellene. Amíg a szakik melóznak addig vársz a másik fejlesztéssel.

    A futamokra ugye bármikor mehetsz. Az autód ahogy fejleszted úgy ugrasz kategóriákat. Minden futam 3 körös, és max 24en vagytok a pályán. AZ irányítást nagyon szokni kell... de tényleg nagyon. Nekem nagyon hiányzott hogy billentyűzettel kanyarodjak. De végül is nem olyan vészes ha már megszoktad. A játékosok többsége eléggé dodzsem szerűen játszik -az alsó kategóriákban legalábbis-, aki pedig rendes előzést szeretne produkálni azt pedig a lag szivatja meg. Legalábbis erre tudom csak fogni azt hogy a kanyar előtt akar kanyarodni ami miatt falnak megy.

    A kamera fixen dinamikus, szóval az adott pályarészt mindíg úgy fogod látni, viszont egy hosszabb egyenesben is "korrigálni" kell az egyenes irányt a kamera mozgása miatt. Mert ugye az autó az egérkurzor felé kanyarodik.

    Eddig az alacsony szintem miatt még bajnokságon nem vettem részt, a quick race pedig random pályás. Eddig 3 pályát kaptam a géptől, meg time trialban láttam még pár másikat. Vannak "küldetések" de ezek is kimerülnek a klasszikus kötelező lépésekben. Lépj szintet, építsd meg a kutató részleget, fejleszd ki ezt vagy azt, ossz el egy skillpontot, menj pár futamot.

    A versenyekre random módon indulsz (nekem úgy tűnik) volt hogy utolsóként rajtoltam volt hogy 2. helyről. Minden futamra kapsz egy feladatot a rajongóktól, ami egy adott helyezés minimális elérése, ami ha teljesül akkor kapsz egy kis extra XP-t és pénzt.

    Az autók festését korlátozott mértékben lehet változtatni, van egy adag minta, meg egy adag 3 színből álló színkeverék, és ezt a 3 színt tudod variálni az adott mintán. Ugyanez van a pilóta sisakján is. Lehet matricákat felrakni a kocsikra, de én nem nagyon láttam értelmes matricát. Lényegében csak az achievmentek ikonjai közül válogathatsz. A festések és minták között bármikor váltogathatsz, de vannak játékbeli pénzért (drágán) megvehető színkombók és minták, valamint vannak codemasters pontokból megvehetőek.

    Kb ennyi a játék. SZóval aki managerre vágyik annak még most is ott a fix idejű GPro, aki csak néha autókázna pár percet pilóta, és csapat management "nélkül" annak jó választás ez is.
  • narumon #14
    Akkor ami nálam továbbra is kérdés, lehet gép ellen játszani? Vagy csak más játékosokkal? Focimenedzserben sem bírom az olyat, hogy majd hétvégén meccs meg mittomén. Amikor van időm játszani akkor lehet, hogy egy egész évadot lenyomnék máskor meg lehet, hogy hetekig nem veszem elő. Szóval ha idő megszabós akkor nekem kizárt pedig ígéretesnek tűnik így olvasásra.
  • Bujden91 #13
    Ez majd jó lehet
  • liberty2 #12
    Én is ma kaptam meg és mondhatni szép a játék. Sokkal könnyebben irányítható mint gondoltam és tetszik a kialakítása a játéknak. Ez kötelező lesz minden F1 rajongónak!!!!!!!!!!!! Wuhú! :D
  • Szefmester #11

    CPU: Pentium D 2GHz or similar
    RAM: 1GB
    HDD: 200MB free disc space
    2Mbit/s internet download speed
    Graphics: NVIDIA® GeForce® FX 5200 (or similar) with 128Mb memory

    ma jutottam be a zárt bétára és ez a hivatalos oldalról származik.
  • KopaszIsten #10
    Ha már egyszer böngészős, akkor tuti nem kell neki csúcsgép. Egy 5-6 (esetleg 10) évvel ezelőtti géppel meg kell elégedjen a játék.
  • Kferro #9
    Jónak tűnik.
    A gépigényéről lehet valamit tudni? Vagy lévén böngészős játék, nem kell majd neki sokprocis gép?
  • Szefmester #8
    Egyszóval a játék kötelezni fog engem arra hogy 18:39-kor üljek a gép elé különben buktam egy futamot? Mert akkor ez a játék messze kerülendő számomra! (és nem hiszem hogy egyedül lennék)

    Jelenleg a GPRo nevű oldalon játszom, ott hetente két futam van, kedden és pénteken. Az autó beállításait kell elintéznem, a csapatot tréningezni, a pilótát edzeni, szponzorokat szerezni és néha tárgyalni velük. És ennyi. Ha szerda reggel megcsinálom a beállításokat és megadom a pilótának hogy mennyire kockáztasson előzésnél/védekezésnél/üres pályán, akkor menni fog a futam magától. Sajnos a grafikája nevezhető úgy is hogy nincs, avagy funkcionális.

    Ha ezt a játékot lenyomják egy sims összetettségű managerutánzatra mikro masinákkal kombinálva akkor hagyjuk. A micro machines partyjátéknak jó volt, de annyira kisgyerekeknek készült hogy csak na. Meg mi az hogy lökdösődés? Autó sérülés, alkatrészkopás nincs?