MTI

25 éves az Elite, készül a folytatás

Huszonöt évvel ezelőtt jelent meg minden idők egyik leghíresebb számítógépes játéka, az űrkereskedős és szimulátor elemekkel felvértezett Elite.

A játék 1984-ben látott először napvilágot a BBC Microcomputers számítógépeken és ebben láthattunk először 3D-s grafikát. David Braben, aki az Elite egyik fejlesztője volt, nemrég jelentette be, hogy már dolgoznak a folytatáson. Ugyanakkor megjelenési dátummal még nem kecsegtette a publikumot, pusztán annyi árult el, hogyha ténylegesen késznek érzik a következő részt, akkor dobják piacra, félkész, hibás terméket nem akarnak kiadni a kezük közül.

Az eredeti játékot Braben és Ian Bell fejlesztő készítették és azonnal hatalmas siker volt: több százezer példányt adtak el belőle. Eleinte BBC Microcomputers gépeken volt kapható, később - többek között - a nyolcvanas években Magyarországon is népszerű ZX Spectrumra és Commodore 64-re is megjelent. Az Elite egyike volt az első nyílt világú játékoknak, több mint nyolc univerzumot tartalmazott és a játékos igazi célja az volt, hogy "ártalmatlanból" (a játékos alapszintje) "elitté" váljék.

Braben a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy igazából nem is gondolták, hogy olyan játékot fejlesztenek majd, amely az üzletek polcaira kerül, pusztán a saját szórakoztatására készült. "Az egyetemen dobtuk össze és nem számítottunk rá, hogy ilyen népszerű lesz" - tette hozzá. Ian Livingstone, egykor a Kaland, Játék, Kockázat könyvek írója és most az Eidos játékkiadó cég igazgatója szerint az Elite nem csak az egész játéktörténelem egyik legnagyobb mérföldkövének számít, de ennek is köszönhette a brit játékipar, hogy komolyan vették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordofchaos #16
    Az Elite pedig igenis mérföldkő volt és elég sok hasonló játék jött ki utána. Én rengeteget játszottam vele. Privateer, Wing Commander, Space Rogue. Szerintem a Freelancer is nagyon jó játék volt. Az EVE Online MMO is hasonló alapjaiban, bár az nem szimulátor. Ami ígéretes pedig még jön az az Infinity, amit egyetlen programozó kezdett el írni, de mára elég sokan várják a megjelenését: http://www.infinity-universe.com/
  • dronkZero #15
    Teljesen totál más elven alapult a kettő, de tényleg egyszerű volt őket használni.
    Nekem nem volt bajom az X-Wing radarjával sem, de az tény, hogy az ELITE-é sokkal profibb.
  • dronkZero #14
    Na ja, meg a gravitációs parittya... Nagyon jó az a játék, csak már kissé meglátszik rajta a kora sajnos.
  • endrev #13
    Hú hogy én mennyit utazgattam vele galaxisszerte! Leszálltam kráteres holdakra vagy harcoltam felettük, lavíroztam a "szaturnusz" gyűrűin, fantasztikus élmény volt. Azóta is várom hogy végre valami hasonló játék jelenjen meg, csak ugye modernebb formában, fraktális tájgenerálással (amivel a First Encounters-ben is próbálkoztak, akkoriban csúcsminőségen), de legalább egy Space Interceptor-minőséggel, csak ugye az eredeti szabad játékélménnyel. Talán az OpenCL segíteni fog ebben.
  • mrzed001 #12
    az egyforma elv kimerül kb valahol ott, hogy mindkettőt radarnak hívják
  • Molnibalage #11
    Nem azért, de mindkettő igazából egyforma elven alapult. Mindkettőt pofonegyszerű volt használni.
  • mrzed001 #10
    Valamint az ELITE spéci radarja azóta is utolérhetetlenül a legeslegjobb, ami vala játékba belekerült. Ezt követően az X-Wing-nél anyáztam egy nagyot, ott nagy nulla ehhez képest.
    Ha nekem repcsit vagy űrhajót kellene terveznem tutira ilyen radart tennék bele
  • dronkZero #9
    Ja, egyébként az Elite4 vagy 20 éve készül, úgyhogy ez nem volt hír.
  • dronkZero #8
    Játszhatatlan? Hehe. Legfeljebb egy kicsit nehéz. Az eleje.

    Sajnos 386-os időkben játszottam vele, és a F:FE azon nem ment, úgyhogy Frontiereztem csak... De azzal eljutottam olyan szintre, hogy már nem volt értelme a játéknak. Sokmillió pénz, meg tudtam volna venni a legjobb hajót (csak az ASP Explorer full felszereltséggel annyira jó volt, hogy nem kellett nagyobb), a harci küldetések meg igen hamar unalomba fulladtak, tekintve hogy vagy 5-6 féle volt összesen...
    Azért annak megvolt a fílingje, hogy egy jórég elugrott űrhajó warp cloud-ját meganalizálva, katonai hajtóművel _hamarabb_ lehetett odaérni a célhoz, mint a célpont... :)

    Na meg azt is aláírom, hogy az űrcsata nem volt túl izgalmas, newtoni fizikával inkább hasonlított lovagi tornára, mint űrcsatára... Eeeeeeeltávolodik, leeeelassul, eeeeelkezd felém gyorsulni, beérlőtávolvamegcélzomlövökráhusselszállmellettem, táááááávolodik, laaaasssssííít... :D :P
  • dronkZero #7
    Ne viccelj már, ezek sokkal de sokkal újabb címek, mint az ELITE! Ezek mind '90-es évek, az ELITE '80-as...

    Másik fele, hogy nem mérföldkő az első 3D-s megjelenítésű játék...?