Ötvös Tibor

6 millió eladott GTA IV

Azt hiszem a címmel minden fontos dolog el lett mondva. Azt mondjuk sejteni lehetett, hogy a Rockstar legújabb produktuma iránt nagy lesz az érdeklődés, de az első hét eladási adatai mindenkit megdöbbentettek.

A jelenleg - egyenlőre - csak PS3-on és X360-on kapható GTA IV a megjelenése óta eltelt hét napon ugyanis több, mint 500 millió dollárt jövedelmezett a Take Two számára és ez kérem szépen rekord. A GTA IV a "Minden idők legnagyobb bevételét hozó szórakoztatóipari terméke" cím büszke tulajdonosa.



Premierje napján világszinten 3,6 millió darabot értékesítettek a játékból, mellyel éppen ráduplázott a Halo 3 nem elhanyagolható adataira. Ráadásul Amerikában majdnem kétszer annyi GTA kelt el X360-ra, mint PS3-ra. Európában viszont a Sony gépére fogyott jobban a játék. A japán debüt még vár magára (ott úgyis Wii-zik mindenki), szóval Niko karrierje még koránt sem fejeződött be. És november környékén érkezik - a pletykák szerint - a PC-s változat is, mely további bankókat hoz majd a kiadónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rayx #19
    Szerintem meg nem lesz Gta IV Pc-re. Hülye gyerekek elkezdték terlyeszteni hogy lesz.
  • shabba #18
    Egy tőzsdére bevezetett cégről van szó, egy tőzsde céggel szemben pedig elég szigorúak az elvárt kritériumok. Negyedévente részletes pénzügyi beszámolókat kell közzétenni. Épp ezért teljesen értelmetlen bármilyen kamu bejelentés, hisz a következő negyedéves pénzügyi beszámolóban azonnal látszana ha az elvárt bevétel nem annyi, mint amit vártak. Egy kamuzó cég részvény árfolyama nagyon hamar tükrözni fogja a cselekedeteit, a piac nem torelárja azt. A részvények árának meredek zuhanása pedig egyetlen cégnek sem üzleti érdeke.

    Egyébként: Nem segít a félmilliárdos bevétel a GTA4 kiadóján
  • dronkZero #17
    Na mondjuk azt nem teljesen értem, hogy mi a tökömnek marketing egy fél éve piacon lévő játéknak...

    Optimalizálni a sok hardverre nem kell, kell egy menüt írni, ahol júzer skálázhatja magának a grafikát. Nem hiszem, hogy fél évet írják azt, hogy le tudd venni a felbontást 1600x1200ról 800x600-ra, vagy hogy kikapcsolj egy-két effektet, shader-t vagy élsimítást. Gyakorlatilag 10 éve erről szól a PC-re "optimalizálás". Oké, vannak ilyenek, hogy geometriai részletesség, vagy fizika, amiknek a butítása azért munkaigényes, de a nagy része egyáltalán nem az. Onnantól kezdve, hogy OpenGL és DirectX leszarhatod, hogy milyen a hardver alatta, mert ugyanazt az utasításkészletet használja mind, a többi a driver dolga.

    És nem kell mindent elhinni, amit a kiadók mondanak, az eladási statisztikák nem nyilvánosak és ellenőrizhetetlenek a tényleges számok. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy szerintem nem adtak el a GTA4ből 6milliót, hanem azt, hogy _akár_ lehet kamu is a hír, leellenőrizni úgysem tudja senki. Mint ahogy az is lehet kamu, hogy ijesztgetik a népet, hogy "szar volt az eladás PC-n, vegyetek XBOX-ot (a májkroszoft fizetett hirdetését láthatták)"
  • zola2000 #16
    A kérdés csak az, hogy megéri e egyáltalán, mert a portolásnak is költségei vannak ugyebár, optimalizálni kellene a sok hardverre, a san andreasnak pl nem tudták behozni a pc port költségeit (portolás, reklám, terjesztés stb), akkor mondtak le szerintem a pc platformról.
  • dronkZero #15
    De egy dolgot azért tudni: mindegy, hogy mennyit kaszáltakmár eddig, _még_többet_akarnak_.

    Ha már megcsinálták XBOX-ra, szinte csak a kódon kell kicsit finomítani/skálázni(tehát nem kell újra geometriát, textúrát, hangot, stb. csinálni), hogy PC verzió legyen belőle, és ezzel meghódítsanak egy újabb piaci szegmenst. Hülyék lennének lemondani a minimális munka befektetése árán befolyó millió dollárokról...

    Na ezért röhögöm körbe a pécéhalált vizionáló idiótákat.
  • carlos05 #14
    zola pont az ilyenek miatt csúszatják pc-re. h vegyél szépen xboxot v pst ha játszani akarsz. majd ha már lement a nagy láz akkor megmondják mikor lesz pcre. pont ugyanez volt gta 3al is.
  • dartois83 #13
    Bizonyára, de nem mellékesen azért másra is kéne gép, mert a mostani már elég megbízhatatlan, amúgy meg nem nagyon játszom mással, szóval X-Box felesleges lenne...
  • zola2000 #12
    Egy x360 olcsóbb mint egy gépfejlesztés.
  • dartois83 #11
    Annyira várom PC-re, hogy direkt emiatt hónapokot várok egy számítógép-beruházással: előbb tudni szeretném, milyen szuperszámítógép kell a futtatásához. Tippek?
  • zola2000 #10
    Miért, wiire sem lesz gta4, pedig mondták is, hogy bírná a gép, és sokkal jobban megérné wiire portolni (butítani) a gta4et, mint pcre portolni, de elvileg egyikre sem lesz. Persze attól még lehet, hogy mindkét platformra lesz...