Ötvös Tibor

A videójátékok felelősek a vérengzésért?

Bizonyára már mindenki értesült arról, mi is történt kedd délután az amerikai Virginia Tech egyetemen.

A 23 éves ázsiai származású Cho Seung-Hui először barátnőjét, majd annak állítólagos szeretőjét lőtte agyon. Ezután átsétált a közeli egyetemre, ahol további 30 diákot és tanárt gyilkolt meg, majd saját magával is végzett. Időközben kiderült, hogy Emily Hischhernek semmilyen kapcsolata nem volt az ázsiai gyilkossal. A fiú szerette őt, ám Emily ezt nem viszonozta. Emellett Cho egy hosszú levélben megírta, hogy az egyetem gazgad diákjai és sarlatánjai tették tönkre az életét és ezért elindul elégtételt venni.

A megdöbbentő és tragikus esemény azonnal vezető hír lett a médiákban és ezt a videójátékok esküdt ellensége, Jack Thompson sem hagyhatta veszni. Az egykori ügyvéd az eset után pár órával a Fox News hírcsatornán tett nyilatkozatában rögtön a videójátékokat tette felelőssé az eseményekért.

Ám a történetnek itt még nincs vége. A reggeli Nap-kelte műsorában egy hazai belbiztonsági szakértő, név szerint Tarjányi Péter folytatta a Thompson által megkezdett őrületet és ő is a videójátékokat tette elsődlegesen felelőssé a mészárlásért. A műsorvezető, Bánó András alapvetően társa volt az úriembernek, ráadásul a riporter még a játékautomatákat is hozzácsapta a témához.

A történteket nem kívánom kommentálni, mert nem feladatom. Pedig lenne mit mondanom, hiszen gyerekkorom óta játszom számítógépen, mégsem futkosok UZI-val a főutcán és lövök halomra mindenkit...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hixer #52
    ehh kb 34 embert megöltek ott a Virginia Tech-en, hopp jön a videójáték, kb ugyanennyi idő alatt kb 1000 ha nem több ember halt meg valószínűleg Afrikában a katonai diktatúrák következményképp.

    namost szerintem ők nem jáccanak GTA-val, se Manhunt-al, de még PacMan-el se. Ja egyébként meg magasról le vannak tojva, erről nem hallok Thompson bácsitól csak azt fikázza amit be is tud perelni.

    télleg mindig keresnek bűnbakot. hiszem, hogy a videójátékoknak filmeknek kollektíven van egy szerepe az emberek között, hogy a gyilkosságot megszokottnak tekintsék. Régen a háborúk játszották ezt a szerepet. De a mai emberek 99.99%-a ha látna egy embert meghalni nem legyintene rá és menne tovább, illetve önszántából nem ölne.

    Azokra hat rossz irányba a videójáték akik alapból problémásak voltak, és ez télleg rossz, de rengeteg más esetben enegria és feszültséglevezetőként rengeteg jót is tesz szóval ez olyan mint az aszpirin, betegek 90%-ának elmúlasztja a fejfájást, 9%-nál nem csinál semmit, 1%-nál pedig megöli az illetőt. Mégse perelte be ezér senki semelyik gyógyszergyárat. mellékhatások vannak, de ehhez olyan embernek is kell lenni.
  • kisb92 #51
    Nos, szerintem ez olyan dolog, hogy ha valaki egy barom idegbeteg, akkor lehet az utolsó pöcök egy játék, de a normális emberek úgysem fognak bekattanni tőle, hisz a játékban az ügyességen van a hangsúly, nem a gyilkoláson. Ám aki nem látja a valóság és a játék közötti határvonala, az ne játszon. Talán a Mariot is be kéne tiltani, szegény kicsi teknősöket ölünk meg benne, ja, és hogy a gyerekek évszázadok ta faragott puskákkal rohangásztak az udvaron, és belőlük lettek a legnormálisabb emberek....
  • bigjoe #50
    Érdekes kérdéseket feszeget... Szerintem bizonyos kor alatt nyílván rossz hatással lehetnek az eröszakos fílmek, játékok. De egy felnött diáknál nem kellene erre hivatkozni (ezek a szemetek ártatlanok vérén kapnak nyílvánosságot). A fegyver tartás meg rossz ötlet ez biztos. Életem során voltam már olyan konfliktusban, hogy ha van nálam fegyver használom, most meg szépen ülhetnék a "hüvösön".
    A lényeg, hogy mindig is voltak közveszélyes barmok és lesznek is ez ellen nincs mit tenni. Talán ha az emberek kicsit jobban odafigyelnének egymásra az segítene. Uff
  • Morden23 #49
    "Gusztustalan népség, azért csinálják mert így vagy úgy hasznuk származik belőle."

    Ők legalább azért csinálják, hogy nekik jobb legyen.
    A gusztustalan népség az a sok birka kretén, akik beállnak mögéjük támogató bázis gyanánt.
  • Kmarha #48
    Természetesen felelősek a videójátékok. Ahogy a TV, a mozi, a szülői fegyelem vagy annak hiánya, a diáktársaknak a gyerekhez való viszonyulása, a vallások és bőrszínek gyülölködése a másik ellen, az hogy az ember eszközöket használhat.

    Nos, ha bünbakot keresünk, azt hisszem az egyetlen igaz megoldás az, ha felrobbantjuk az egész Földet, az emberiséggel együtt!

    Mikor szok már le a sok öltönyös barom arról hogy azonnal egy rock énekesre vagy videójátékra húzza rá a vizes lepedőt? (régen TV filmekkel még régebben regényekkel, könyvekkel, és még régebben filózofusokkal, gondolkodókkal, tették úgyanezt)

    Gusztustalan népség, azért csinálják mert így vagy úgy hasznuk származik belőle. Le se tolják hogy mennyi vér tapad így hozzájuk is.
  • Kindred Blades #47
    Ugyanakkor az is tény, hogy fegyvertartás szigorú korlátok melletti engedélyezése _bizonyos esetekben, helyzetekben_ nem hülyeség. De vannak fórumok, ahol erről már többszáz oldalon át vitatkoztak, így nem akarok én is egyet elkezdeni.
  • lee56 #46
    "A virginiai tragédiát megelőzhette volna, ártatlan diákok halálát lehetett volna megmenteni, ha az egyetemisták számára engedélyezett lett volna a fegyverviselés a campus területén"

    Ez ám az ötlet, adjunk mindenkinek fegyvert, had lőjék le egymást, akkor nem lesz több tragédia, csak tűzharc, és milyen praktikus hogy az áldozatok hozzátartozói/barátai rögtön meg is bosszulhatják majd... röhej (ezt biztos olyasvalaki találta ki, akinek sok pénze van fegyvergyártásban/kereskedelemben)
  • Morden23 #45
    So long, and thanks for all the fish!
  • zboszor #44
    Nagyon emlékeztet engem ez arra az esetre, amikor egy
    depressziós hajlamos magyar diákpár végzett magával és
    búcsúlevelükben a Galaxis Útikalauzból idéztek.
    A média rögtön kártékonynak kiáltotta ki a könyvet...
  • Matt234 #43
    Leütöm v hasonlo... :D:D:D