Berta Sándor

Fociprogramot tiltottak be Kínában

Újabb számítógépes szoftver került tiltólistára az ázsiai országban. A kínai hatóságok azzal indokolták döntésüket, hogy a Football Manager 2005-ben külön, önálló, független államként szerepel Tajvan, Hong Kong és Kína több más "régiója" is.

A kínai kulturális miniszter saját weboldala szerint a játékban Kína szuverenitását és területi integritását veszélyeztető tartalmak vannak, ráadásul a kifogások szerint a program megsérti az ázsiai ország számos törvényét is és a kínai játékosok is tiltakoztak a megjelenése és kínai forgalmazása ellen.

Maga a Football Manager 2005 egyébként november eleje óta vásárolható meg világszerte. A kínai hatóságok reakciója mindenesetre azért meglepő, mert a játék nem kapható Kínában, és kínai verzió sem létezik belőle. Ennek ellenére a kínai kormányzattól az igazságügyi szervek megbízást kaptak arra, hogy tartsák nyitva a szemüket és kutassák fel a játékot mindenhol. A jelenleg hatályos rendeletek szerint az a magánszemély vagy cég, amelyik eladásra kínálja a játékot, akár 2700 eurós pénzbüntetésre is számíthat, ezenkívül bevonhatják az illető vagy vállalat kereskedelmi engedélyét is. Azok az internet-szolgáltatók pedig, akik nem akadályozzák meg, hogy a felhasználók letöltsék a játékot, akár 1300 eurós pénzbüntetéssel is sújthatók és szintén számíthatnak működési engedélyük bevonására.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Football Manager 2005 forgalmazója a Sega, míg a játékot a Sports Interactive nevű cég fejlesztette ki. Utóbbi vállalat szóvivője kissé értetlenül fogadta a kínai hatóságok döntését, már csak azért is, mert Kínában csak az angol nyelvű verzió lehetne elérhető, ám az a tervek szerint soha nem lesz kapható az ázsiai országban. Ettől függetlenül a szóvivő kijelentette, hogy a Sports Interactive a Ubisofttal közösen tervezi egy kínai verzió piacra dobását is, ám mielőtt ez megjelenne mindenképpen konzultálni fognak a kínai minisztériumokkal és csak akkor kerül forgalomba, hogy ha arra a kínai vezetők is áldásukat adják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andris #28
    Nincs ezzel semmi gond. Tanúlhatna sok ország Kínától ilyen dolgokban.
    Máshol sem kéne megjeleníteni olyan játékot amiben mondjuk másak az országhatárok, mint a valóságban. Szerencsére erre még nem volt példa.
  • manoG #27
    Mao bácsi soha nem mosta meg altestét:)
  • pemga #26
    Ld. Nyócker c. film: Magyarország fővárosa - Bukarest - nincs többé.
  • fonak #25
    Ezen csak röhögünk, de ha megindulnak tajvan ellen az már nem lesz vicces...
  • khamwass #24
    Ez egyáltalán nem volt jogos. A #10 kommentedben általánosan b@szod le az összes fórumozót, és fel vagy háborodva hogy téged pondrónak neveznek, pff...
  • fluga #23
    a pondrózásért ment a privi.fogjál vissza az arcodból.
  • Herkulles #22
    A kínai hírek a kedély állapot felborzolására vannak, de szépen látható belőle a kommunizmus mibenléte. Amíg a nép nem lázad fel, addig ez lesz. Maoizmus jeee
  • kidintwo3 #21
    Nemtom mit kell ezen felháborodni. Kína sem az már ami 30 éve volt. Lehetne most ez rosszabb is.
  • Mike at home #20
    elmegy a Kinaiak a picsaba
    en Hong-kongot sem adtam volna vissza a komcsiknak
  • khamwass #19
    Ebben az életedben már kevés rá az esély =)