Ötvös Tibor

A Crytek beperli a Star Citizen fejlesztőit

A Star Citizen fejlesztői engedély nélkül változtak a CryEngine 3-ról egy másik grafikus motorra - állítja a Crytek.

A Star Citizen a Cloud Imperium Games remekművének tűnik, egy valódi űroperának, melynek készítéséhez igazi rajongók adakozták össze a szükséges pénzt. A csapatnak így nincsenek gondjai a számlákkal, azonban a jelek szerint most elkezdhetnek a bíróságra járni. A Crytek ugyanis korábban szinte fillérekért adta oda a grafikus motor, a CryEngine 3 licenszét a csapatnak, cserébe pedig azt kérte, hogy minden lehetséges felületen legyen feltüntetve a motor neve. Azonban Chris Roberts és csapata tavaly elkezdtek átállni az Amazon Lumberyard technológiájára és ezzel a Crytek szerint megszegték a szerződést.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Squadron 42 címet kapott szóló kampány önállóan is elérhető lesz, így a szerződés másik pontját is megszegte a csapat. Az aláírt papír ugyanis csak egyetlen játékban engedélyezi a CryEngine 3 felhasználását és így ez már kettőt jelent és ezzel semmibe vették a szerzői jogokat. Végül pedig a Cloud Imperium Games színeiben tárgyaló Ortwin Freyermuth korábban az asztal másik oldalán ült, hiszen a Crytek nevében tárgyalt más fejlesztőkkel a CryEngine licensze kapcsán - és így üzletit titkok birtokába is juthatott. Kérdés, hogy a bíróság mennyire találja megalapozottnak a beadott igényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Diopapa #6
  Te fuss neki.. Segítek. Megvették, nem licenszelték.. A forráskódot, a toolokat, mindent...
 • Ender Wiggin #5
  Szerintem fuss neki mégegyszer. Az Amazon fizetett azért, ohgy megkapja a motort, majd lemásolták (pont ahogy a kínaiak szokták az autóiparban) és megcsinálták az alapján a sajátjukat, ami viszont ingyenes lesz (a CryEngine-ért meg ugye licensz-dajat kell fizetni, ha valaki használni akarja). Kicsit értthető, hogy a törökök ezen felkapták a vizet...
 • Malibutomi #4
  Atyam sut a sotetseg a hozzaszolasokbol.
  Az amazon 70 millio dollarert vette meg a Cryengine jogait, enelkul a Crytek mar reg csodbement volna...mondjuk most is a csod szelen tancolnak gondolom emiatt probaljak fejni a penzes kuncsaftot.
 • YaniMan #3
  Nem hiszem, hogy a fejlesztők 3d motor lennének...
  (Egy másik elgépelés: "üzletit titok")
 • NEXUS6 #2
  Egy kicsit ez is dukenukemforever szerű fejlesztés. 2011-óta csinálják, az első megjelenési dátum 2014-volt.

  De legalább a készítők gennyesre keresik magukat, 150 milkót már összekalapoztak, abból jó sok ferrári ki jön szerencsére.
 • Ender Wiggin #1
  Hát végül is az Amazon is a CryEngine-en alapul (gondolom szépen, kínai módra ellopták az architektúrát), csak nem kerül semmibe. És már van is A-listás kliensük, aki használni akarja a Rockstar alapító személyében...