Berta Sándor

Bundeswehr - fenyegetést jelent a Pokémon Go?

A német hadsereg azután kongatta meg a vészharangot, hogy három játékos betévedt az egyik területére.

Az elmúlt napokban világszerte emberek millió kezdtek el játszani a Pokémon Go nevű programmal. Azonban a játék elvonja az emberek figyelmét a valódi világról és ezért fordulhatott elő az is, hogy három fiatalember annyira belefeledkezett a szoftverbe, hogy a Bundeswehr bergeni gyakorlóterén kötöttek ki. A katonák a mindezt nem találták túlzottan viccesnek, hiszen a fiatalok egy éles fegyverekkel zajló lőgyakorlat kellős közepén botorkáltak ki az erdőből. Szerencsére nem történt baleset vagy tragédia, de a német védelmi minisztérium azonnal foglalkozott a problémával.

A 02/2016-os biztonsági utasításban a szaktárca felhívta a katonák figyelmét arra, hogy több hasonló eset is történt és végső soron akár a német hadsereg biztonsági érdekei is sérülhetnek az ilyen incidensekben. A kémelhárítás hozzáfűzte, hogy az ellenséges ügynökök Pokémon Go-játékosnak álcázva magukat juthatnak a katonai objektumok közelébe és készíthetnek azokról felvételeket. Emellett az is kockázatot jelenthet, ha a katonák játszanak a programmal, mert a mobiltelefonjuk GPS-funkcióján keresztül megállapítható a pontos tartózkodási helyük.

A Bundeswehr a történteket nagyon komolyan vette, a létesítményeket őrzők figyelmét felhívták arra, hogy figyeljenek a filmkészítési és fotózási tilalom betartatására. Aki ezeket az előírásokat megszegi, azt meg kell akadályozni a tevékenysége folytatásában.

A Pokémon Go-t több helyen betiltották, s rengeteg baleset és még egy gyilkossági kísérlet is kapcsolható a játékhoz. Joggal merült fel tehát, hogy megőrülnek az emberek a szoftverért?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #7
    Attól függ, milyen terepen található a bázis. Ha pl. egy völgyben mint itt, akkor a lövések hangja össze vissza pattog, és nem lehet megmondani, hogy pontosan merről jön.
  • AcsMarci #6
    Hát azért, a fiatalok védelme érdekében szólva, az ilyen bázisoknak elég nagy a kiterjedése, kapu viszont általában csak 1-2 van, és csak és kizárólag ezeken szokott lenni jelzés. Itt Szentendrén is így van, ha másik irányból érkezel, mondjuk az erdő felől az egyik turista útvonalon, akkor nemhogy tábla, de még kerítés sincs. Simán be lehet sétálni a gyakorlótér kellős közepére (az egyik útvonal konkrétan be is visz). Van a bázistól távolabb egy jelzés, amit elvileg fel kéne húzni, ha gyakorlatot tartanak, de mostanság ezt rendszeresen elfelejtik megtenni.
  • Archenemy #5
    Aham, nem ám az egymillió ismeretlen iszlamista a veszélyes, hanem a Pokemon Gó. Jó látni, hogy a rendőrök (nyilván nem kis politikai nyomásra) végre felismerték az igazi veszélyt!
  • Szefmester #3
    Aha.. elbambultak... és nem hallották a lövéseket... ez így teljesen reális ám... vagy nem.
  • kiak #2
    feltetelezhetoen annyira elbambultak, nem vettek eszre a figyelmezteto tablat, hogy nem szabad bemenni / fotozni mint a cikk is utal ra.

    Minden ironia nelkul - attol, hogy valahol nincsen drotkrites fegyveres orokkel kutyakkal aknakkal csak diszkret tabla meg nem jelenti, hogy bemehetsz... Azaz bemenni- bemehetsz, csak a vilagnak nehany reszen nem biztos hogy kijossz (elve) - erre nem art figyelni
    Az usaban az ingatlanokat sok helyen egyaltalan nem jelolik keritessel, Canadaban sokaig a nagyobb varosokban sem zartak be a hazakat. Angliaban, Ausztraliaban a katonai kikotokbe sok helyen siman besetalhatszm de nem jelenti szabad is, es biztosan megfognak es jo esetben meguszod egy ejnye-bejnyevel.
  • Cobra. #1
    Ha 3 Pokemonozós fiatal be tudott menni egy lezárt és őrzött területre, akkor talán a terület felügyelőjét kellene elővenni, hogy ez hogy történhetett meg.