Ötvös Tibor

2014 Fifa World Cup Brazil

Rókabőr vagy valódi fejlődés? Előrelépés vagy egy helyben topogás? Sok volt a kérdés a 2014 Fifa World Cup Brazil kapcsán.

Az EA Sports Fifa-sorozata igen kényelmes helyzetben volt éveken át, hiszen valódi vetélytárs nélkül elég volt (kis túlzással) évente frissíteni a csapatokat és apróbb változtatásokat eszközölni a grafikában és a rajongók vitték, mint a cukrot. Azonban a Pro Evolution Soccer széria bizony idővel komoly ellenféllé nőtte ki magát és ez intő jelként hatott a Fifa franchise-ra is. A 13-as kiadásban kaptunk valódi újdonságokat és játékmeneti elemeket, míg a tavalyi epizódban mindezt pusztán csak finomhangolták.

Mivel az idei év a labdarúgó világbajnokságról szól majd, így nem volt meglepő, hogy az EA Sports is elkészíti a Brazíliában megrendezésre kerülő sporteseményt. A kérdés pusztán annyi volt, hogy teljes értékű programot kapunk valódi újításokkal vagy egy újabb finomra hangolt DLC-szagú kiadást foghatunk a kezünkbe. Nos, a mérleg nyelve utóbbi felé hajlik.



Kezdjük a két legfájóbb ponttal. A 2014 Fifa World Cup Brazil csak és kizárólag PS3-ra és X360-ra jelent meg, PC-s változatra nem számíthatunk. A második, hogy ezzel együtt minden honosítás kimaradt belőle. Hogy ez jó vagy rossz azt döntse el mindenki saját maga, de nekem azért hiányzott a magyar nyelvű kommentár és feliratozás. Szerencsére azonban a külföldi szakértők remek munkát végeznek és igazából sokkal több információt tudhatunk meg tőlük, mint a magyar párostól, de azért mégis...

Az jól látszik az alkotáson, hogy mindent a brazilokra jellemző színvilág ural, így a sárga és a zöld, a kimondottan vidám színek uralják a menüt. Fontos változás, hogy a menüben ezúttal már nem zene szól, hanem a három, kimondottan a VB-vel foglalkozó rádióállomás közül választhatjuk ki a nekünk legszimpatikusabbat. Érdekes váltás, nekem kimondottan tetszett. Ha ez a Fifa '15-ben is így lesz és ne adj Isten magyarul is hallható majd, az nagy pozitívumot jelent a készítőknek.

A fő játékmód a Road to the FIFA World Cup nevet viseli és a teljes csapat irányítása és menedzselése lesz a feladatunk a barátságos mérkőzésektől kezdve a selejtezőkön át egészen a döntőig. Ez azonban kimerül annyiban, hogy a naptárban bejelölt napokon vagy mérkőzésünk van vagy pedig valamelyik Skill Games egyik feladatán kell megfelelnünk.

Ennél jóval érdekesebb a Captain Your Country menüpont, hiszen itt csupán egy, saját magunk által készített vagy egy valóban létező focistával kell beverekednünk magunkat a válogatott keretbe, ott pedig eljutnunk a kapitányi címig. A mérkőzések során csak emberünket irányítjuk, ám további három "vetélytársunk" is látható a képernyőn, így folyamatosan nyomon követhetjük, mennyire játszanak jól a többiek. Ez valóban érdekes, minden 6. mérkőzés után az edző rostálja az embereket, így érdemes figyelni, milyen szintet vár el tőlünk a mesterünk.



Azt azonban még megjegyezném, hogy nem érdemes önző módjára cselezgetni és nem passzolni, hiszen aki nem csapatjátékos, az nehezen kerül be a keretbe. Tehát passzolgassunk, hosszuk játékba még vetélytársainkat is, mert azért több pont jár, mint mérkőzésenként egy-egy rúgott gólnak.

A grafika csak apróbb finomításokat kapott, ugyanakkor a csapatok bevonulása hosszabb lett és bizonyos jeleneteknél közelről mutatják az edzők reakcióját is. Ennyi. Ennél többet a tapasztalt Fifa-játékosok nem fognak észrevenni. Mint már említette apróbb finomítások történtek, de semmi lényeges változásról nem lehet beszámolni.

Éppen ezért azt kell mondanom, hogy a 2014 Fifa World Cup Brazil teljes áron történő árusítása szimplán pénzlehúzás. Nem nyújt semmivel többet, mint a Fifa '14, mindezt pusztán egy DLC-ben is meg lehetett volna oldani. Mivel az EA Sports szerint a program hidat alkot majd a Fifa '14 és Fifa '15 között, így nem számítunk túl nagy újdonságra az idei fő kiadástól sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A focihoz nem értek, de pl. a téli olimpián a magyar kommentárok százszor jobbak voltak, mint az angolok.