Ötvös Tibor

A labdarúgó-világbajnok­ságok játékos története

A labdarúgó-világbajnokság mindig is kiemelt eseménynek számított a sportvilágban és erre már 1986-ban is reagált a játékvilág.

Közeledik a 2014 FIFA World Cup Brazil megjelenése és ezen alkalomból úgy döntöttünk, kicsit átvesszük, milyen képviselőket kapott eddig a játékvilágban a világ egyik legnézettebb sportesemény. Az első program 1986-ban jelent meg World Cup Carnival címmel ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC platformokra. Maga a program egyszerűen, még a kor követelményeit figyelembe véve is katasztrófa volt. A kiadó US Gold nem tett mást, mint egy amúgy is rossz focijátékra, a World Cup Football-ra ráhúzta a VB-s jogokat és ennyi. De mérföldkő, hiszen ez az első program a témában.

A következő játék természetesen négy évvel később jelent meg... pontosabban három alkotásban is feldolgozták az 1990-es olaszországi eseményt. Az első ismét a US Gold logója alatt látott napvilágot. Az Italy 90 minőségibb lett, mint elődje és jól fogyott Amiga, Atari ST, PC, Commodore 64, ZX Spectrum, Amstrad CPC platformokon. A másodikat a Codemasters készítette el Italia 1990, ami szimpla pénzlehúzás volt. A budget kategóriához mért árszabása miatt csak 8 válogatott volt benne és ezek között nem voltak ott az olaszok (Amiga, Atari ST platformokon volt elérhető).



Az utolsó pedig talán a legismertebb, a World Cup Italia 90, melyet a Sega készített és ennek megfelelően csak Mega Drive és Master System rendszereken volt elérhető. A siker hatására azonban később World Championship Soccer címmel több portot is kapott . Ismét ugrunk négy évet és újra a US Gold alkotásával találjuk szembe magunkat. A World Cup USA '94 szinte mindenre megjelent (Mega Drive, Mega CD, SNES, Master System, Game Gear, Game Boy, Amiga, PC), de továbbra is átlagon aluli színvonalat nyújtott. Ki kell emelni, hogy a Mega CD verzióban volt zene (igaz, csak két Scorpions számot hallhattunk folyamatosan), ami kiemelte a portot a mezőnyből.

Ezután talán nem meglepő, hogy a US Gold elvesztette a jogokat és ekkor lépett be az EA Sports. A Fifa: Road to World Cup 98 remek volt (PlayStation, N64, Saturn, Mega Drive, SNES, Game Boy, PC portokat kapott), igazi klasszikussá vált, mely nem utolsósorban a teremfocis játékmód megjelenésének is köszönhette. Érdemes megemlíteni, hogy a cím zavaró lehet, hiszen a Fifa: Road to World Cup 98 igazából a Fifa 98 volt, azaz az aktuális kiadásba tolták be a VB-módot.



A siker hatására pár hónappal később PlayStation, N64, Game Boy, PC platformokon megjelent a World Cup 98 is, mely legnagyobb újítása a legendás mérkőzések beépítése volt. A játékban 15 klasszikus döntőt játszhattunk újra és így változtathattuk meg a történelmet. Az év másik érdekessége, hogy a Konami is megjelent a piacon, bár ehhez kellett az Electronic Arts is.

A kiadó ugyanis átadta a sportesemény feldolgozásának jogait, amíg az abból készített alkotás csak Japánban jelenik meg. Így készült el a Jikkyou World Soccer: World Cup France 1998 (Nintendo 64), mely végül mégis átlépte a határokat International Superstar Soccer 98 címmel. A PlayStation tulajok pedig World Soccer Jikkyou Winning Eleven 3: World Cup France '98 címmel juthattak a portjukhoz.

A 2002 Fifa World Cup ismét szintet lépett és a korábbinál is élethűbb grafika mellett a Vancouver Symphony Orchestra zenéje miatt lett emlékezetes. Ez nem vonatkozik a német rajongókra, akik nem kaphatták meg a programot, miután Oliver Kahn pert indított az EA Sports ellen. A csapat ugyanis az engedélye nélkül használták fel a nevét és alakját a programban, így lekerült a polcokról.



Az X360 megjelenésekor az EA gyorsan kiadta a Fifa 06: Road to Fifa World Cup címet kapott alkotást, ami azonban nagyon megbukott. A játékosok nem voltak ostobák, az 1998-ban egyszer már bevetett trükköt nem ették meg újra és a többség megvárta a pár hónappal később megjelenő hivatalos játékot, a 2006 Fifa World Cup-ot. Az utolsó cím pedig a 2010 Fifa World Cup South Africa volt, melyben 199 nemzeti válogatott, 55 küldetés és a kezdők számára kialakított két gombos irányítási rendszer volt.

Ezek után kíváncsian várjuk a héten megjelenő 2014 FIFA World Cup Brazil-t, mely sajnos csak konzolokra lesz elérhető (utoljára a 2006-os VB jelent meg PC-re). Az EA Sports szerint 203 nemzeti váltogatott, a Road To The FIFA World Cup mód és az online Road To Rio De Janeiro mód jelenthet újdonságot a rajongók számára. Kritikánk a hétvégén már olvasható is lesz róla.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #4
    a mezei, éves kiadásokba a FIFA és a PES is beletett valamilyen világbajnokságra emlékeztető opciót, úgyhogy ezek a specifikus játékok teljesen értelmetlenek.
  • Cyborg00 #3
    Szerintem ezek a hivatalos játékok. A többi nem rendelkezett a FIFA engedélyekkel. Lásd Sensi Soccert, ahol teljesen gagyi neveket használtak.
  • scagnetti #2
    Nem vagyok focibuzi, de ez a cikk annyira hiányos hogy ihajj...
  • a.carkey #1
    Microprose Soccer
    Sensi Soccer
    Fifa International Soccer