SG.hu

Hatszoros túljelentkezés a hazai start-up cégeknél

Nagy sikerrel zárult a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által meghirdetett Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázatok beadása: a benyújtási határidőig beérkezett 20 pályamű mutatja a program iránti kimagasló érdeklődést.

2013. szeptember 15-én lezárásra került a NIH, mint akkreditációs szervezet által júliusban meghirdetett akkreditált inkubációs cím elnyerését célzó pályázat beadása, melyre 20 kitöltött, egyedi pályamű érkezett be elektronikusan. A pályázatok befogadási és támogathatósági vizsgálata jelenleg is zajlik. A program iránti kimagasló érdeklődést mutatja a közel hatszoros túljelentkezés. Az írásbeli pályázati dokumentumok benyújtásán túl a pályázóknak a Bíráló Bizottság számára majd angol nyelven, prezentáció formájában kell ismertetniük az inkubátor felállítására, működtetésére, eredményességének biztosítására irányuló terveiket. A szóbeli fordulók várható időpontja: 2013. október 4-e és 5-e, az egyes előadások pontos időpontjáról minden pályázót levélben értesíteni fog a kiíró szervezet.

A pályázat célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló start-up vállalkozások felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő, és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása. Kiemelendő, hogy az ATI cím odaítélésekor az inkubátorok nem részesülnek közvetlen anyagi támogatásban, az inkubátorok arra tesznek majd javaslatot, hogy az általuk patronált vállalkozások közül melyek részesülhetnek állami támogatásban. Emellett az akkreditált inkubátorok jogosultak a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat (Start-up_13) I. alprogramjában való részvételre, ami maximum 200 ezer eurónak megfelelő, egyszeri támogatást ad.

Fontos eleme a pályázatnak, hogy a bírálók nemcsak az államigazgatásból, hanem külső, elismert szaktekintélyek köréből kerülnek ki. A bizottság tagjai között nemzetközi szakemberek is vannak, mint például Dr. Rina Pridor, aki az izraeli technológiai inkubátor program alapítója és korábbi programigazgatója, valamint Dr. Jari Romanainen, a finn Tekes technológiafejlesztési központ vezető munkatársa és volt igazgatója. "A zsűriben végzett munkám során nem csak afelé leszek elkötelezett, hogy a legjobb inkubátorok kapjanak akkreditációt. Célom a transzparencia elősegítése és a nemzetközi piacokon megszerzett tapasztalatom átadása" - tette hozzá Árvai Péter, a Prezi társalapító-ügyvezetője, a zsűri tagja.

Az állami szektort Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető (NGM) és Speer Claudia főosztályvezető-helyettes (NFM) képviseli, valamint a Bíráló Bizottság tagja Korányi László és Dr. Deák Csaba elnökhelyettesek, a Nemzeti Innovációs Hivatal képviseletében. "A hazai start-up ökoszisztémából igencsak hiányoznak az induló innovatív vállalkozásokat szaktudással, mentorálással, kapcsolatokkal segítő technológiai inkubátorok. A pályázat célja, hogy megszüntesse ezt a hiányt. A pályázat eredményeként létrejövő technológiai inkubátorok sokat tehetnek azért, hogy egy jól induló start-up cég sikeres vállalkozássá váljon" - emelte ki Korányi László, a NIH megbízott elnöke. A pályázatokról döntés várhatóan október 14-ig születik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!