SG.hu

Majka száma volt a nyár legnézettebb magyar YouTube-videója

A Majka, Curtis, BLR trió Nekem ez jár című dalával több mint 2,2 milliós nézettséget ért el a nyári időszakban és ezzel visszaszerezte a vezető helyet a legnézettebb online magyar zenei videókat rangsoroló toplistán.

Az Artisjus adatai szerint bár nyáron minden ötödik videó újdonság volt, továbbra is a hip-hop műfaj uralkodott a listán. A Facebookos közösségépítés más képet mutat: a legtöbb like-olóval rendelkezők között előkelő helyen szerepel a Quimby és a Csík Zenekar, a legaktívabb közösséget építők között pedig az első három között van Rúzsa Magdi is. A listán továbbra is domináns a hip-hop, a zeneszámok kétharmada ebbe a műfajba sorolható. A rappelés ma nemcsak az ország legnépszerűbb előadásmódja, de rengeteg fiatal számára jelenti azt a kitörési lehetőséget, "amerikai álmot", amit korábban inkább a rockzene nyújtott. A valódi ismertség mégis csak keveseknek adatik meg: a megtekintések toplistáját mindössze 7 ilyen előadó vezeti, és közéjük kerülni nem könnyű.


A Facebook különösen fontos kommunikációs csatorna a zenészek számára. Nagyon érdekes, hogy az itt zajló közösségépítés mennyire más eredményeket hoz, mint a YouTube videós listája. A legtöbb like-olóval rendelkező, azaz legnagyobb közösséget magáénak tudó művészek között a legjobb tíz között van a Quimby (6.) és a Csík Zenekar (10.), a legjobb húszba pedig Ákos (14.), a Tankcsapda (16.) és Wolf Kati (20.) is befért. Ezt a listát a Children of Distance vezeti, a második Fluor Tomi, akit Király L. Norbert követ.

A közösségi média legfontosabb eleme, hogy aktív kapcsolatokra, valódi párbeszédre épül. Egyre több olyan hazai zenész van, aki kifejezetten ügyesen használja ki ezt a lehetőséget. A Facebook ún. "talk about" mutatója pontosan ezt az interaktivitást értékeli. Érdekes, hogy ezen a területen inkább a közepes méretű közösséggel rendelkezők jeleskednek. Itt sem csak a fiatalabb közönségnek zenélő hip-hoperek tudnak érvényesülni: Rúzsa Magdit csak LL Junior és Essem tudta megelőzni.


Ha összeszedjük a legaktívabb közösségépítők szakmai fogásait, nagyon színes képet találunk. Naponta vagy akár naponta többször is posztolnak, rengeteg fotót és mozgóképet használnak, teljesen egybefolyik náluk a szakma (pl. koncertnaptár, koncertfotók, új anyagok bemutatása) és a magánélet (pl. fotók kedvessel, kisgyerekkel, születésnapi jókívánságok), rendszeresen reagálnak sokakat érintő aktualitásokra (pl. iskolakezdés), egyszerű nyereményjátékokat indítanak, klipforgatásokon készült werkfotókat posztolnak, sőt néhányan még az aktuális videoklip premierét is itt tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    kár, hogy a magyar rappereknek semi közük nincs a rap világához...