Gyurkity Péter

Nyolcmagos chipjén gyorsít a Samsung

Bár a dél-koreai gyártó Exynos 5 processzora eddig is 8 magra támaszkodott, egy módosítással lehetővé teszik, hogy mind a 8 mag egyszerre dolgozzon, az alkalmazások igényei szerint.

Az első nyolcmagos mobil chip fejlesztéséről már 2012-ben hírt adtunk, idén pedig valósággá vált az új megoldás, mégpedig az ARM big.LITTLE architektúrájára alapozva. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 4 Cortex-A15 mag osztozik meg a helyen 4 lassabb Cortex-A7 maggal, amelyek a kevésbé számításigényes alkalmazások futtatását végzik. Egy módosítással szeretné a Samsung elérni, hogy mind a 8 egységet egyszerre aknázzuk ki.

A Heterogeneous Multi-Processing (HMP) névre keresztelt eljárás lényege, hogy a chipen található összes mag egyszerre, egyazon időben dolgozhat egyes feladatokon, így a munkamegosztás még hatékonyabbá, gördülékenyebbé válik. Amíg az erősebb példányok a bonyolultabb, számításigényes programokat futtatják, addig a lassabb, alacsonyabb órajelen futó társaik a háttérben végrehajtandó, kevesebb erőforrást igénylő szálakon végzik a munkát, javítva a rendszer futási sebességét, csökkentve az esetleges akadozások esélyét.

A cég közleménye szerint ez a megoldás használja ki a lehető legjobban a big.LITTLE architektúra által kínált felállást, ez pedig a mindennapokban is megmutatkozik majd - itt elsősorban a játékokra és a komplexebb weboldalakra gondolhatunk. Egyelőre kérdéses, hogy ez a módosítás a már piacon lévő okostelefonokon is megjelenik-e, erre ugyanis a cég nem utal közvetlenül. Annyit elárultak azonban, hogy a HMP az utolsó negyedévben bukkan majd fel az egyes készülékeken.

Érdemes megemlíteni, hogy nem a Samsung az egyetlen, amely ehhez a megoldáshoz folyamodik: a MediaTek idén nyáron hasonló módon alakította át valódi négymagos chippé saját MT8135 típusú fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!