MTI

A betörők is figyelik a közösségi oldalakat

Nyáron a betöréseknek is "főszezonja" van és a betörők egyre gyakrabban használnak fel a közösségi oldalakon megosztott információkat a célpont és az idő kiválasztásához - figyelmeztet az osztrák rendőrség.

Egyre többen osztják meg a közösségi oldalakon nyaralási terveiket ismerőseikkel, ezzel azonban a betörők is visszaélhetnek. A lakásbelsőkről megosztott fotókból az is kiderül, hogy mit lehet ellopni, az állapotjelentések és nyaralási fotók pedig árulkodnak a lakó távollétéről. "Erőteljesen növekszik a facebookos állapotjelentések és nyaralási fotók alapján elkövetett betörések száma. Egyre gyakrabban halljuk a kihallgatásokon a betörőktől azt, hogy ezek alapján szemelték ki áldozatukat" - mondta az ORF rádió hírportáljának Roman Hahslinger, a bécsi rendőrség szóvivője.

Az osztrák rendőrség azt tanácsolja a közösségi oldalak felhasználóinak, hogy bánjanak körültekintően személyes adataikkal, így például ne adjanak meg születési dátumot és lakcímet. Sokan nem mindenkit ismernek, aki a közösségi oldalakon "ismerősük" lesz - mutat rá Hahslinger. A Facebook-profil beállításainál érdemes ügyelni arra, hogy az állapotjelentések és fotók ne jelenhessenek meg keresőoldalakon - tanácsolja Daniela Zimmer, az osztrák Munkáskamara fogyasztóvédelmi szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alien47 #2
    Aki megadja az állapotjelentését mindenkinek, bárkinek meg is érdemli. Minek kiírni "Én elmegyek világgá 3 hónapra" meghívás a betörőknek. Lakásról, Tv stb cuccokról (még ha a háttérben is vannak) meg képet megosztani butaság. A sok agymosott zombi ezt nem látja, nem érti. Szintén megérdemlik. Reemélem a betörő megvárja a sok face stb. fant amíg hazaér és jól telibe rakja hátúlról extra csípős üvegszilánkos vazelinnal. Az jár a sok bírkának.
  • teddybear #1
    Mégiscsak jó valamire a FB. Eddig pénzért kellett a tippadókat felhajtani a profi betörőknek, most már a hülye júzerek önként adják közre az összes adatot.