Berta Sándor

Táblákban is megjelenhetnek a Haswell processzorok

Az Intel az idén további Haswell architeltúrájú CPU-kar akar piacra dobni. Ezek még kevesebbet fognak fogyasztani és akár tábla PC-kbe is beépíthetők lesznek.

A CNet amerikai IT-portál arról számolt be, hogy az új Haswell processzorok fogyasztása csupán 4,5 watt lesz. Fontos azonban, hogy ezt az értéket nem a korábban használt Thermal Design Power (TDP), hanem az új Scenario Design Power (SDP) alapján kell értelmezni. (A Haswell-dokumentum 62. oldalán látható, hogy a 6 wattos SDP-érték 9,5 wattos TDP-nek felel meg. )

A gyártó az idei Computexen jelentette be, hogy az energiatakarékos Haswell CPU-k fogyasztása nem haladja majd meg a 6 wattos SDP-értéket, így ezek a modellek alkalmasak lesznek akár a hibrid ultrabookokba és a táblákba való beépítésre is. A 4,5 wattos fogyasztás azt jelenti, hogy sikerült tovább optimalizálni az energiafelhasználást, ezáltal a processzorok a ventilátorokat nem tartalmazó eszközökbe és az olyan termékekbe, mint a Microsoft Surface Pro új verziói is gond nélkül beépíthetővé válnak. Ezen a területen a Haswell CPU-k jóval nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint más processzorok, ide sorolva akár a Bay Trail architektúrára épülő Atomokat is.

Eddig az volt a helyzet, hogy csak akkor lehetett Core CPU-kat táblagépekbe beépíteni, ha azok tartalmaztak ventilátorokat is. Ezek a termékek pont emiatt rövidebb üzemidővel rendelkeztek, mint a többi tábla PC, ráadásul ott volt a beépített ventilátor, mint plusz energiafogyasztó és jelentős zajforrás. Az új Haswell processzorok használatával újra nőhet az üzemidő, miközben a teljesítményről sem kell lemondaniuk a felhasználóknak. A különösen kis fogyasztású Haswell CPU-k kiszállítása várhatón még az idén elkezdődhet. Az új modellek a Core-i-4000 sorozathoz fognak tartozni és a nevük végén egy Y betű lesz megtalálható, ez különbözteti majd meg őket a többi modelltől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #2
    Csak lesz annyi eszük hogy Win7-Win8 kompatibilis.
    Ha jól helyezkednek nagy szeletet vághatnak a Tablet piacból, nem beszélve a telefonokról.
    Tegnap teszteltem élőben egy Intel procis Lenovo K900-at messze veri az ARM, Cortex és egyéb csoda négymagosokat 1920-as felbontással nem lehet semmivel sem lassítani és ez még csak a kezdet!
  • ugh #1
    De remélem nem droiddal hanem valami oprendszerrel...