Berta Sándor

Franciaország nem akadályozta a YouTube elérését

Korábban felmerült, hogy a Free, ami a második legnagyobb francia internetszolgáltató, önhatalmúlag korlátozta a népszerű videomegosztó platformhoz való hozzáféréseket.

Az ügyben a vizsgálatot az Arcep nevű francia felügyelet folytatta le, miután az UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi szervezet eljuttatta az ezzel kapcsolatos beadványát. Az Arcep fél éven át vizsgálódott és most megállapította, hogy a Free nem korlátozta a YouTube-eléréseket, hanem egyszerűen túlterhelt volt az internethálózata.

Az UFC-Que Choisir azt állította, hogy a Free a csúcsidőszakban korlátozta a videomegosztóhoz való hozzáféréseket. Egy ezzel kapcsolatos felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett 16 000 felhasználó 83 százaléka panaszkodott elérési problémákról. A piacvezető Orange ügyfeleinél ez az arány 47, az SFR előfizetőinél 46 százalék volt. A szervezet ezért azt gondolta, hogy az internetszolgáltató direkt korlátozta a hozzáféréseket. Az Arcep ugyanakkor nem tudott diszkriminatív gyakorlatot megállapítani.

A lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy nem került sor a Free részéről forgalommenedzselési technikák használatára és nem voltak tartalmak vagy forrás alapján megkülönböztetések. Mindez azt jelenti, hogy nem sérült az internetsemlegesség elve, illetve nem került sor az internetsemlegesség elvével ellentétes módszerek alkalmazására. Sokkal inkább arról volt szó, hogy túlterhelt volt a hálózat, ezzel a problémával pedig minden internetszolgáltatónak meg kell küzdenie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!