Berta Sándor

A teljes levélforgalmat ellenőrzi az USA

Az amerikai kormány minden olyan levél borítékját lefényképezteti, amelyik belföldi forgalomba kerül. Ez az eljárás évente összesen 160 milliárd postai küldeményt érint.

A The New York Times cikkében kiemelte, hogy a US Postal Service (USPS) rendszerén keresztül feladott mindegyik levél esetében rögzítik a feladó és a címzett nevét. Mindezt úgy valósítják meg, hogy az összes borítékot lefényképezik. A lap az amerikai igazságügyi minisztérium munkatársára és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik volt ügynökére hivatkozva írta meg az anyagot.

A megfigyelési program a Mail Isolation Control and Tracking (MICT) nevet viseli és lehetővé teszi, hogy a kormány és az FBI a leveleknek, illetve a rögzített adatoknak köszönhetően több millió amerikai állampolgár kapcsolataiba nyerjen bepillantást. Az nem derült ki, hogy az MICT keretében mennyi ideig tárolják a különböző információkat.

Az MICT-t 2011-ben indították el, miután amerikai politikusok levelekben lépfenét kaptak. A halálos küldemények miatt összes öt ember halt meg. A projekt célja az amerikai bűnüldöző hatóságok munkájának segítése és hatékonyabbá tétele. Az adatok segítségével azonosította az FBI Shannon Guess Richardson színésznőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy halálos leveleket küldött Barack Obama amerikai elnöknek és Michael Bloomberg New York-i polgármesternek.

A projekt az FBI egykori ügynöke szerint valóságos "információs aranybánya". Már a borítékok szkennelése is elegendő volt ahhoz, hogy a nyomozók értékes adatokat szerezzenek. Ugyanakkor egy levél felnyitásához már bírói engedélyre van szükség. Az MICT egyébként a több mint száz éven át működő mail covers nevű megfigyelési programot váltotta fel, amelynél a postai dolgozók minden levél és csomag esetében felírták a neveket és a címeket, majd ezeket továbbították a hatóságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  "a lépfene-küldés ellen miért hatékony?"

  Mert kapasbol meg tudjak nezni, hogy hol adtak fel es mikor. Ezt pusztan a fotok osszehasonlitasaval kidobja a gep. Ez alapjan meg lehet nezni, hogy a feladas helyen keszult-e videofelvetel, milyen mobiltelefonok voltak arrafele, jart-e akkoriban arrafele olyan ember aki ugyan rajta van a felveteleken, de pl. nincs nalla mobiltelefon vagy van, de az elofizeto neve es fotoja nem egyezik meg a vidon levo emberrel, stb. Pillanatok alatt ki lehet szurni, hogy ki volt aki feladta. Persze nem biztos, hogy a merenylorol van szo, lehet akar hajlektalan is, de az viszont mar lathatta a tenyleges merenylot, stb. A legtobb levelbomba keszitot es lepfene postazot ezzel meg lehet fogni. Arrol nem beszelve, hogy kelloen nagy energiaju es megfelelo hullamhosszu feny atvilagitja a boritekokat is, tehat egyreszt szurheto, hogy mi van bennuk, masreszt utolagos digitalis feldolgozas utan a szoveg is olvashato. (attol, hogy tobb oldal egymason van, meg olvashato marad) Tehat ha valaki nem telefonkonyv meretu levelet irt, akkor a szoveg is meglesz az allamnak.

  ps: Igen, tudom, hogy az konkretan benne van az amerikai alkotmanyban, hogy ez tilos, tehat mar az alapito atyak is tiltottak ezt a fajta megfigyelest, de persze ez senkit nem erdekel.
 • matrix222 #5
  @ sajatvelemenyem es tcpip2

  A 'szabadvilag' mama egy rendorallam, vagy is az egyik legnagyobb borton a vilagon ahol mindenkit figyelnek. Ez azt jelenti, hogy semmi rosszat nem kell tenned ahoz, hogy radlepjenek, csak azon mulik, hogy mennyire szeretnek vagy szimpatizalnak veled.
  Ami a kuldemenyeket illeti, az alnev el is menne, de ott vannak a terfigyelo barataid, vagyis az okos kamerak. Ahogyan a keped folvillant, az adataid automatikusan elojonnek. Az egesz eleted ott van. Mondanom sem kell, hogy ezeket kik es kik csinaljak, nemcsak a 'szabadvilagban' de vilagszinten. Ha nem vagy kozuluk valo, akkor mar a sorsod megvan pecsetelve egy bizonyos szintig.
 • tcpip2 #4
  Nem vágom, miért segítene ezekben az ügyekben.
  1. ha el akarom titkolni a kilétem, hamis feladót írok rá. Ki az a hülye, aki a saját nevében adna fel lépfenés levelet?
  2. a lépfene-küldés ellen miért hatékony? Ha valakinek küldenek lépfenét, úgyis ott lesz nála a boríték, nem kell fényképeket keresgetni.
 • Sajátvéleményem #3
  Még mi mondjuk magunkra, hogy egy rohadt spicli nép vagyunk...saját anyánkat is feljelentenénk, ha abból hasznunk származik. és lásd...Amerika a "szabadság" országában felírják, lefotózzák a leveleket...Ez még a Gestapo, vagy az ÁVH korában még elment volna, nem becsületes, vagy megbocsájtható hozzáállás, de tőlük nem várt mást az ember. Nem is értem...szerintük a csúnya rossz terrorista bácsi, néni, majd felírja a nevét meg a lakcímét a borítékra? (Amerika hülyékkel harcol?)Ott is ráférne egy rendszerváltás a sok hülye paranoiásra.
 • csimmasz #2
  Mert szerintuk a szabadsag csak ugy vedheto meg, hogy bezarjuk egy pancelszekrenybe ahol senkisem ferhet hozza! :)
 • mad mind #1
  Még szerencse, hogy minden állampolgárukat terroristának tartanak. Land of the free. Ja persze.