SG.hu

Intel alapokon a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

A világ leggyorsabb szuperszámítógépét Intel Xeon Phi társprocesszorok, valamit az előző generációnál kétszer gyorsabb Xeon processzorok hajtják.

A Top500 szuperszámítógépek listájának 41. kiadásában a legerősebb számítógépnek kiáltották ki a "Milky Way 2" névre keresztelt megoldást, melyben több ezer Intel processzor végzi a munkát. A 48 000 darab Intel Xeon Phi, illetve 32 000 darab Intel Xeon processzor 54,9 PFlops-os teljesítménnyel üzemel, ami több mint a kétszerese az 500-as lista előző, 2012 novemberi kiadásának győzteséhez képest. A lista elején 1997 óta ez az első gép, mely kizárólag Intel-alapú. A következő négy évben a HPC szegmens világszinten 36 százalékos bevétel növekedésre számít, 11 milliárdról 15 milliárd dollárra. Az előrejelzés a megnövekedett igényekre alapszik, mivel egyre több terület követeli meg ekkora számítási teljesítmény megmozgatását.

A Kínában található Guanghzou-i Nemzeti Szuperszámítógép Központ részére épített gépet 32 000 darab, 12-magos, Ivy Bridge alapú Intel Xeon E5-2500 v2, valamint 48 000 darab Intel Xeon Phi társprocesszor hajtja, 17,8 MW-os fogyasztással. Ezzel nem csak az a legerősebb, de az egyik legenergiatakarékosabb szuperszámítógép lett a Milky Way 2, a 22nm-es gyártástechnológiának hála. A "Milky Way 2" mellett a Top500-as lista két másik szereplőjében meg megtalálhatók ezen alkatrészek; az 54. (557 TFlops), és a 329. helyezettet (139 TFlops). Az említett termékek általánosan a következő negyedévben lesznek elérhetők, akár 12 magos, 2,7 GHz-es variánsként is, 259 GFlops/socket teljesítménnyel - ez 56 százalékos növekedést jelent az elődhöz képest.


Az Intel bejelentette a jelenlegi Intel Xeon Phi család bővítését is, 5 új termékkel, melyek különböző teljesítménnyel, memória kapacitással, és kiszereléssel rendelkeznek. A 7100-as család a lehető legnagyobb teljesítményre lett optimalizálva, a legtöbb szolgáltatással kiegészítve; 61 mag 1,23GHz-re állítva, 16 gigabájtnyi memória támogatással, és több mint 1.2 TFlops dupla pontosságú teljesítménnyel. A 3100-as család egy költséghatékony megoldás, mely magas 1 dollárra levetíthető teljesítménnyel bír. A család tagjai 57 darab, 1,1GHz-re belőtt magot tartalmaznak, 1TFlops teljesítménnyel.

A vállalat részletezte a következő generációs Intel Xeon Phi termékeket is. A "Knights Landing" kódnéven futó új, az Intel MIC architektúrára épülő termékei társprocesszorként (PCIe) és host processzorként (socket) is használhatók lesznek. Az új megoldások immáron 14nm-es gyártástechnológiával készülnek, a 3D tri-gate tranzisztorok második generációjával kiegészítve. A további gyorsulás érdekében a "Knights Landing" termékek esetében jóvla magasabb memória sávszélességgel kell számolnunk, hála az integrált on-package memóriának. Ez által a felhasználók ki tudják használni a processzor teljes kapacitását anélkül, hogy memória sávszélességbeli gondokba ütközzenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!