MTI

A Szilícium-völgyben lobbizik a kormány

Megtettük az első fontos lépéseket, hogy hidat építsünk a magyar startup vállalkozások számára Magyarország és a Szilíciumvölgy között - jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

Az államtitkár az elmúlt két nap folyamán Berkeleyben a Kaliforniai Egyetemen, San Joséban a US MAC (Market Access Center), Sunnyvale-ben pedig Plug and Play inkubátornál tett látogatást, illetve felkereste az Ericsson kutatás-fejlesztési központját és San Matteóban üzleti-innovációs fórumon vett részt. "A szilíciumvölgyi inkubátorok azt a segítséget tudják megadni a magyar startup (induló technológiai) vállalkozásoknak, hogy azok megerősödve tudjanak kilépni a globális piacra" - nyilatkozott az államtitkár. Fennáll a lehetőség, hogy a magyarországi startup-versenyben jól szereplő vállalkozások rövidebb időre ki tudjanak költözni a Szilíciumvölgybe, hogy elsajátíthassák az ott honos gondolkodásmódot. A Plug and Play inkubátorral egyébként Németország, Csehország, Szlovákia, Spanyolország és Írország állami vállalkozásfejlesztési szervei már kiépítettek hasonló kapcsolatokat.

A San Francisco üzleti fórumon az államtitkár elmondása szerint az amerikai résztvevők részéről nagy figyelem irányult a magyar kormány által két hete bejelentett programra, amely magán- és állami forrásokkal együtt vállalat-inkubátorok létrejöttét támogatja. A konstrukció iránt érdeklődés mutatkozott, mind a tudással, mind a tőkével való részvétel oldaláról. Kedvező visszhangot váltott ki, hogy a megerősödésükig két éven át támogatandó kezdő technológiai vállalkozásokat maga az inkubátor válogatja ki. A megbeszélésen magyar résztől Cséfalvay államtitkár mellett Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott igazgatója, Horváth Zoltán, az ELTE dékánja, Reich Lajos, a GE Healthcare elnöke, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) innovációs bizottságának elnöke és Hild Imre, az iCatapult vezetője vett részt.

Cséfalvay Zoltán csütörtökön San Joséban megbeszélést folytatott a Flextronics felső vezetésével. Felvetődött, hogy a cég egy termékfejlesztési központot hozzon létre Magyarországon. "Nyilván ennek a részletei még kidolgozást igényelnek, de a javaslat pozitív fogadtatásra talált mindkét oldalról" - jelentette ki az államtitkár. Rámutatott, hogy a Flextronics több telephellyel is jelen van Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!