MTI

Volt CIA-technikus szivárogtatta ki a Prism-botrányt

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy volt technikusa szivárogtatta ki a sajtónak az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési tevékenységéről szóló, egyre nagyobb politikai botrányt kavaró értesüléseket - közölte vasárnap este a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásában megjelent írásában felfedte, hogy a 29 esztendős Edward Snowdentől származnak a Londonban és Washingtonban egyidejűleg kiszivárogtatott értesülések. A The Guardian az ügyet az amerikai politikatörténet egyik legnagyobb horderejű kiszivárogtatásának nevezi. Snowden, aki a legutóbbi években az NSA alkalmazottja is volt, a The Guardian szerint maga kérte kilétének nyilvánosságra hozatalát, ugyanakkor hangsúlyozta a brit lapnak adott nyilatkozatában, hogy el akarja kerülni a média reflektorfényét. "Nem akarom, hogy a történet rólam szóljon, azt szeretném, hogy arról szóljon, amit az amerikai kormány művel" - idézte forrását a brit lap.

Snowden elmondta, hogy "nagyon kényelmes életvitelt" adott fel, Hawaiiban élt barátnőjével, 200 ezer dollár körüli éves fizetése volt és stabil karrierje. "Ám mindezt kész vagyok feláldozni, mivel nem tudom jó lelkiismerettel eltűrni, hogy az amerikai kormány lerombolja a magánélethez fűződő jogot, az internet szabadságát és a világ népeinek alapvető szabadságjogait az általa titokban kiépített masszív megfigyelő gépezettel" - mondta a kiszivárogtató egykori CIA-alkalmazott a brit lapnak. Snowden május 20-án Hawaiiról Hongkongba repült, és azóta is ott van, egy szállodában. Elmondása szerint azért választotta Hongkongot, mert ott elkötelezetten védelmezik a szólásszabadságot és a politikai szembenállás jogát. Emellett véleménye szerint Hongkong egyike azon kevés helynek a világon, amely képes szembeszállni és szembe is száll az amerikai kormány diktátumaival.


Itt is tart azonban attól, hogy megfigyelik. Szállodai szobájának ajtajára párnákat erősít, hogy elejét vegye a lehallgatásnak, és amikor laptopján beírja felhasználói jelszavát, nagy piros csuklyával takarja fejét és a gépet, hogy egy esetleges rejtett kamerával ne lehessen kikémlelni a jelszót - áll a The Guardian vasárnap esti beszámolójában. A brit lap szerint ez egyesek számára paranoiának tűnhet, ám Snowdennek jó oka van arra, hogy ennyire féljen. Csaknem egy évtizedig dolgozott az amerikai hírszerzés világában, és tudja, hogy Amerika legnagyobb és legtitkosabb megfigyelő ügynöksége, az NSA, valamint a világ legnagyobb hatalmú kormánya keresi őt - írta a The Guardian.

A brit napilap az elmúlt héten - akkor még a kiszivárogtató megnevezése nélkül - arról számolt be, hogy az NSA titokban, de bírósági jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés végett. A The Guardian és a The Washington Post nem sokkal ezután egybehangzóan olyan értesülést is közzétett, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli, és magánszemélyek email-üzenetei és egyéb kommunikációs adatok kerültek a birtokába hatalmas mennyiségben. A brit lap ezután közölte azt az értesülését is, hogy a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) már legalább három éve szintén titkos adatgyűjtést folytat a PRISM-programhoz kapcsolódva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Seer #8
    Már eltűnt az emberünk.

    http://www.origo.hu/nagyvilag/20130610-farkasszemet-nez-a-cia-val-a-vilagmeretu-kembotrany-fohose.html
  • Amergin #7
    "Szállodai szobájának ajtajára párnákat erősít, hogy elejét vegye a lehallgatásnak, és amikor laptopján beírja felhasználói jelszavát, nagy piros csuklyával takarja fejét és a gépet, hogy egy esetleges rejtett kamerával ne lehessen kikémlelni a jelszót"
    Tehát nem akarja, hogy az egybesült állatok kormánya belelásson a lapjaiba? Akkor most már biztos, hogy tenorista! A Patriot Act alapján el kell rabolni és a gauantanamoi gulag-on kell tartani, kényszervallatásnak alávetni addig, amig be nem vallja, hogy az Alkaloida tenorszervezet pénzeli.
    Ha ezekre nincs mód, akkor a célzott likvidálás is elfogadható, mint megelőző válaszcsapás. A nemzetközi tenoristák támogatóinak esetében nincs szükség holmi bíróságra meg tárgyalásosdira, mert nekik ehhez nincs joguk, és a közvéleménynek sincs joga megtudni a részleteket. Bin Ladennél már példaértékűen láthattuk, hogyan kell ezt a kérdést kezelni.
  • Meridian #6
    "Amúgy elgondolkodtató, hogy a szabadság földjén, ahol a FREE kulcsszó kb minden második mondatban benne van, ott ilyesmire legfelülről legális, jogilag megtámasztott engedélyt adnak. Elgondolkodtató, hogy a legfelsőbb vezetők milyen elvekkel és morállal rendelkeznek, ha szerintük ez megengedhető. "

    Killing them softly (Ölni kíméletesen). Ezt a filmet kell megnézni, annak az utolsó jelenetében hagzik el a lényeg amerikáról: Amerika nem más, mint üzlet. :)
    A film középszerű, de a végén ez a jelenet Brad Pittel, kiváló lezárású.
  • Balintos #5
    Ez pont ugyanolyan, mint a wikileakses szivárogtató, csak épp teljesen más.
    Szerintem pont annyi különbségnek kéne lennie a hadbíróság és a polgári bíróság között, hogy katonát (bármennyire is jogos volt amit tett) komolyan megbüntetik, az NSA/CIA-s szivárogtatót pedig amnesztiában részesítik.
  • Meridian #4
    Nem azért a húsz fillérért, de mind magyarországi távközlési cégnél (és ISP-knél is) a központi hálózatukhoz kapcsolódóan (közelében) van egy direkt erre a célra elkülönített helyiség, ahová csak a nemzetbiztonságiak, meg a cégtől azok a személyek léphetnek be, akik átestek egy C típusú átvilágításon... törvényi előírás, vagy mi a fene. Persze ez nem egyenlő azzal, hogy folyamatosan mindenkit lehallgatnak, de egy-egy kiválasztott célszemély vagy cég minden adatforgalmát le tudják venni itt.
  • bertino #3
    bizony megmozdult valami, nem lehet mindenkit penzzel megvenni, igy igaz, ahogy mondod
  • Darth Sith #2
    "Snowden elmondta, hogy "nagyon kényelmes életvitelt" adott fel, Hawaiiban élt barátnőjével, 200 ezer dollár körüli éves fizetése volt és stabil karrierje. "Ám mindezt kész vagyok feláldozni, mivel nem tudom jó lelkiismerettel eltűrni, hogy az amerikai kormány lerombolja a magánélethez fűződő jogot, az internet szabadságát és a világ népeinek alapvető szabadságjogait az általa titokban kiépített masszív megfigyelő gépezettel" -"
    A múltkori Manning-es cikknél, amikor arról volt szó, hogy a wikileaks-es szivárogtató srácból is példát akarnak statuálni, akkor kb ugyanezt mondtam. Hogy a módszere lehet, hogy nem volt megfelelő, de a jó cél, a morál és a lelkiismerete vezette, hogy mindenki megismerje azt, ami ott folyik.
    Ennél a srácnál ugyanez történt. Bármilyen jó környezetben is élt, egyszerűen nem tudta összeegyeztetni a lelkiismeretével és egy normális ember elveivel azt, amit ott látott. Nem kérdés, hogy borzasztóan megfogják érte hurcolni, hiszen ismét egy kényes dolog derült ki a hatalomról.
    Amúgy elgondolkodtató, hogy a szabadság földjén, ahol a FREE kulcsszó kb minden második mondatban benne van, ott ilyesmire legfelülről legális, jogilag megtámasztott engedélyt adnak. Elgondolkodtató, hogy a legfelsőbb vezetők milyen elvekkel és morállal rendelkeznek, ha szerintük ez megengedhető.

    Remélem, hogy ők ketten példát mutattak sokaknak, akik a "tűz" körül vannak, és egyre többen fognak beállni mögéjük, és kihozni hasonló dokumentumokat. Ha ezt nem sikerül elfolytaniuk, akkor hosszú távon talán van remény egy nyitottabb, jobb társadalomra. De ha megbuknak, akkor pont az ellentéte fog megvalósulni, amely a hatalmon kívül senkinek sem lesz jó...
  • kvp #1
    Valamivel jobb strategia lett volna maradni es eveken keresztul megfeszitett erovel keresni az ismeretlen kiszivarogtatot. (sajat magat csak nem kapja el) Akkor az eletben nem jonnek ra, hogy o volt, maradhat hawaii-on es a fizeteset is kapja tovabb.

    Egyebkent nem sok uj info jott ki, a rendszerterv az egyik szenatusi bizottsag meghallgatasi jegyzokonyveben is elerheto volt, kb. 3 eve. (mondjuk azt kevesebben olvassak es nem bizonyitott semmit, de mint kiderult igaz volt) Annyi valtozott, hogy mar nem csak egy terv, hanem tenyleg meg is epitettek a teljes rendszert. Mondjuk ez nem meglepo es ahogy nezem a hirek ellenere marad minden ahogy volt, csak az usa nem tud annyira kina ellen pattogni.

    ps: Nagyobb gond, hogy kozben az usa altal sajat maganak beepitett hatso kapukat az osszes kulfoldi (es reszben ellenseges) allam es jopar maganceg is hasznalja.