SG.hu

Computex: Megérkeztek a negyedik generációs Intel processzorok

Az Intel bemutatta az Intel Core processzorcsalád negyedik generációját, amelyen a PC-k teljesítményét és a táblagépek mobilitását ötvöző kettő az egyben készülékek alapulnak.

Tom Kilroy, ügyvezető igazgatóhelyettes a Computex Taipei 2013 kiállításon beszédében elmondta, hogy több mint ötven 2-in1 kialakítású modell van érkezőben, számos árkategóriában, köztük az új processzorokon alapuló prémium kategóriás Ultrabook 2-in-1 gépek, illetve egyéb készüléktípusok, melyekben az új 22 nanométeres csíkszélességű Silvermont mikroarchitektúrájára épülő processzorok teljesítenek szolgálatot. "A mai napon beteljesítjük két évvel ezelőtti víziónkat, amely szerint újra feltaláljuk a laptopot az újratervezett negyedik generációs Intel Core processzorok bemutatásával, melyek az új, 2-in-1 gépekkel fémjelzett korszak alapjául is szolgálnak" - mondta Kilroy. "Minden idők egyik legnagyobb változtatásait hajtottuk végre ütemtervünkben annak érdekében, hogy megépíthessük az új Core processzorokat, melyek a PC teljesítményét egy táblagép hordozhatóságával ötvözik egy készüléken belül. Ezek az új processzorok működnek a minden eddiginél izgalmasabb 2-in-1 kialakítású gépekben."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kilroy beszélt az Intel az ultrahordozható kategóriában való aktivitásáról is, kiemelve az karácsonykor táblagépekben érkező, az Intel következő generációs 22 nanométeres, négymagos, a Bay Trail-T kódnéven ismert legerősebb Atom chipjét, a vállalat megjelenés előtt álló 4G LTE multimód megoldását, valamint az okostelefonokba szánt következő generációs, 22 nanométeres gyártástechnológiájú Merrifield kódnevű Atomot. A cég közlése szerint a Haswell mikroarchitektúrán alapuló és az Ultrabookokra kihegyezetten tervezett negyedik generációs Intel Core processzorok az előző generációnál 50 százalékkal jobb akkumulátoridőt produkálnak aktív munkaterhelés esetén. Ez néhány Ultrabook esetében - a processzortól függően - akár több mint 9 órás akkumulátoridőt is jelenthet aktív használat mellett.

A negyedik generációs Intel Core processzorok beépített grafikai egységgel is rendelkeznek, a cég szerint emiatt az ultrabookok a felhasználók által elvárt teljesítményt és a táblagépek hordozhatóságát egyszerre biztosítják. Munkavégzéshez előre, míg a pihenéshez elég csak kényelmesen hátradőlni, miközben ugyanaz az eszköz marad a kézben. Kilroy ismertette hogy áll a 2-in-1 illetve más Intel alapú gépek emberi érzékekkel, mint pl. érintés-, hang-, arcfelismerés és más technológiákkal felruházó projekt. Egy gesztusokon és hangfelismerésen alapuló interakcióval szemléltetve bemutatta, hogy ezek a technológiák a megnövekedett számítási teljesítményt kihasználva teszik az eszközökkel való kommunikációt természetesebbé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A jövővel kapcsolatban elmondta, hogy az Intel egy olyan megoldáson dolgozik, aminek segítségével 2014 második felében az Intel processzorokon alapuló rendszerekbe közvetlenül beépíthető lehet a "3D depth" kamera technológia. A táblagépek számára az előző generációhoz képest akár kétszeres teljesítménynövekedést biztosító 22 nanométeres négymagos Atom SoC ("Bay Trail-T") már idén karácsonykor elérhető lesz. Az új készülékek állítólag minimum nyolc órás üzemidőt és akár hetekig tartó készenléti időt, de Android és Windows 8.1 támogatást is nyújtanak majd.

Bemutatott egy "Merrifield" platformra épülő referenciaplatformot, az Intel következő generációs, okostelefonokhoz tervezett 22 nanométeres csíkszélességű Atom rendszerchipjét, ami megnövekedett teljesítményt és jobb akkumulátoridőt is biztosít. A platform része egy integrált sensor hub illetve az több az adat-, eszköz- és személyi adatok védelmét elősegítő képesség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    Na tetszik! Fogyasztáscsökkentés, passzívhűtés. Évtizedek óta nagyon hiányzott!

    "de Android és Windows 8.1 támogatást is nyújtanak majd." Na így összevethető lesz a 2 platform azonos vason! Kíváncsi vagyok!
  • Cefet #1
    "Minden idők egyik legnagyobb változtatásait hajtottuk végre ütemtervünkben..."
    Nos igen, muszáj volt. Nagyon jók lettek az AMD APU-jai, valamint "támadnak" az okostelefonok processzor gyártói is. Nem baj, legalább van fejlődés.