Berta Sándor

Az utasok harmada bekapcsolva hagyja eszközeit a repülőn

Az Airline Passenger Experience Association (APEX) és a Consumer Electronics Association (CEA) közös tanulmányából kiderült: a légiutasok 30 százaléka felejtette már legalább egy alkalommal bekapcsolva különböző készülékét le- vagy felszállás közben.

Az emberek jelentős része viszi magával utazásai során az okostelefonját, táblagépét, elektronikus könyvolvasóját vagy zenelejátszóját, sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy kikapcsolják ezeket az eszközöket a repülőgépek le-, illetve felszállásakor. A most megkérdezettek csupán 21 százaléka nyilatkozta azt, hogy ilyen esetekben aktiválja készülékében a repülési üzemmódot. 59 százalékuk pedig azt mondta, hogy teljesen kikapcsolja a mobilját vagy a tábla PC-jét. Csupán a válaszolók 5 százaléka jelentette ki, hogy csak néha veszi figyelembe az előírásokat, vagyis ők általában kategorikusan megtagadják az ezzel kapcsolatos felszólításokat.

A kutatók megállapították, hogy leggyakrabban az okostelefonok maradnak bekapcsolva. "A légiutasok nélkülözhetetlen útitársként tekintenek az okostelefonjukra, a táblájukra és az elektronikus könyvolvasójukra" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Doug Johnson, a Consumer Electronics Association alelnöke. Tízből négyen válaszolták azt, hogy nagyon jó lenne, ha nem kellene a magukkal vitt készülékeket kikapcsolniuk a le- és a felszállások alkalmával. Miután bebizonyosodott, hogy ezek a termékek gyakorlatilag semmilyen káros módon nem befolyásolják a légi közlekedést, ezért az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatalra (FAA) egyre nagyobb nyomás nehezedik azért, hogy változtassa meg a jelenlegi szabályokat, amelyet valószínűleg a világ többi országában is hasonló könnyítés követhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Omega #8
  Egyszerűbb azt mondani, hogy valami tilos, minthogy megoldanák a problémát.
 • eto demerzel #7
  igy igaz, viszont az eger nem mozog.
 • kvp #6
  A mobiloknal foleg a reselesi frekvencia pulzalasa kepes zavart okozni a kornyezetukben levo elektronikakban. Ez jellemzoen fokent azokat a rendszereket erinti, amiket meg a mobilok elterjedese elott terveztek. Ilyen az analog radio, az analog erositot es bemenetet hasznalo hangfal, de ilyen a regi arnyekolatlan soros kabelu eger is, foleg amik meg a regi ellenorzoosszeg nelkuli, lassabb soros vagy usb protokollt hasznaljak. Itt a zaj veletlen tuskeket dob a binaris vagy analog jelbe, ami hangszoron kattogasnak hangzik, mig soros adatfolyamban a protokoll adatbitjeit zavarhatja ossze. (tehat az eger ugral vagy kattint, a billentyuzet veletlenszeruen gepel) Modernebb rendszereknel egyreszt van arnyekolas, masreszt van ellenorzo osszeg a csomagokon, hogy a fenti hibak ne johessenek elo.

  Repulogepeken is foleg azok a gepek erintettek, amiket meg a mobiltelefonok es a kisebb szamitogepek elterjedese elott terveztek, mivel ezek meg nem vedettek a digitalis zaj ellen. Minden ami modernebb nagyjabol rezisztens, mert egyebkent a sajat fedelezeti elektronikajanak zajara is erzekeny lenne. Mivel eleg sok olyan utasszallito gep repul meg, ami tobb mint 30 eves, ezert a problema meg egy jo ideig fennall. Ezeken a gepeken egyebkent csak az utasok ulohelyetol fugg, hogy zavarjak-e a rendszereket vagy sem, tovabba a legtobb pilota azert kepes a helyen kezelni egy tranziens hibat. (tehat mondjuk ha egy pillanatra beriaszt egy tuzjelzo, de aztan azonnal ki is kapcsol)

  Az meg, hogy a lekapcsolast kerik (es nem a flight mode-ot) azert van, hogy az emberek odafigyeljenek az utaskiserokre. Persze ez a tajekoztatas is eleg folosleges, ma mar buszon es vonaton sem mondjak el az utazas elott, hogy hogyan kell kimenekulni ha baj van. (csak ki van irva par helyre)
 • Papichulo #5
  En sem szoktam kikapcsolni... mea culpa!
 • lapaleves #4
  jah, komoly implementáció lehet, ami fizikai közegből egérutasításokat képes felvenni.

  pilóta ismerős is bekapcsolva hagyja, és ő már sokadszor repül.

  amúgy olyan szempontból nem rossz, hogy legalább kicsit kijön az ember a virtuális világából míg meghallgatja merre kell futni ha unlikely event of emergency van.
 • Cat #3
  nálam ha a telefonom a monitor közelében van, akkor már a hívás előtt néhány másodperccel észreveszem a monitor vibrálásából, hogy a telefonom csörögni fog. Ugyanez igaz a konyhai rádiónál: ha a közelében van a mobil, akkor már csörgés előtt recseg néhányat, ilyenkor már automatikusan a mobilra nézek hogy mi lesz.
 • Zymkasithlord #2
  Én van,hogy rárakom az asztalon az usb-s egér vezetékére a kábelt,de még nem vettem észre,hogy üzenet vagy hívás miatt elkezdett volna mozogni a mutató.
 • endrev #1
  Ha egy USB-s egér vezetékétől 5-10 centire teszünk egy telefont, ami éppen csicsereg, akkor megzavarja az eszköz kommunikációját, elcsúszik az egérmutató... Messzebbről már nem.