SG.hu

Megjelentek az első magyar háromdimenziós bélyegek

A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozatban jelentek meg bélyegen háromdimenziós, úgynevezett "anaglif technikával" készült bélyegek.

A cég közleménye szerint a Lámpamúzeum, Zsámbék bélyegújdonságon a zsámbéki gyűjtemény néhány különleges darabja látható. Az új bélyeg szólóban és négy bélyegképet tartalmazó kisívként is megjelent. A sorozat másik különlegessége, a Kalcitkristály Múzeum, Fertőrákos alkalmi bélyeg és kisív ugyancsak ezen a napon jelent meg. A bélyegképen a múzeum gyűjteményének féltett darabjai láthatók. Ez a bélyegújdonság is megjelent szóló bélyegként illetve négy bélyegképet tartalmazó kisív formában.


1979-ben nyílt meg a Lámpamúzeum Zsámbékon. Az ezernél is több világítótárgy között vannak mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, valamint meisseni porcelántalpú petróleumlámpa. 1995-ben a múzeum bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe; 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklub vette fel a tagok sorába, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumok Tagsága is befogadta. A Fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum védett magángyűjteménye közel kétezer szín- és formagazdag kalcitkristály és négyszáz különféle ősmaradvány segítségével mutatja be Magyarország hegységeit, üledékes, vulkáni, valamint átalakult formáit. A világviszonylatban is egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Kulturális Örökség része.


A bélyegeket Felvinczi Sándor fotói felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. Szettben is megvásárolhatók, amely tartalmazza a kétféle alkalmi kisív példányait, valamint egy 3D szemüveget. Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a szemüveg színszűrői kiszűrik az adott oldal számára szükséges információkat, így érhető el a háromdimenziós képi élmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!