SG.hu

Egyre gyakoribb az online bántalmazás

Ön mennyi időt tölt naponta közösségi oldalakon, ismerősei adatlapját és képeit lapozgatva? Tagja online fórumoknak? Megszámolta már naponta hány e-mailre, virtuális üzenetre válaszol? Mennyire foglalkoztatja, ha értesítést kap: valaki kommentet fűzött egy képéhez? Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően észrevétlenül beszippantott minket a virtuális világ, miközben a médiapesszimisták jóslata beigazolódni látszik: a web2-es alkalmazások társadalmi veszélyei is felerősödtek.

Josh Unsworth (15), Amanda Todd (15), Ryan Halligan (13), Tyler Clementi (18) – négy név, akik az online bántalmazás (cyberbullying) áldozataivá válva, saját kezükkel vetettek véget életüknek. Társaik, felhasználva az elektronikus kommunikáció és a közösségi oldalak felületeit, megszégyenítették és társadalmilag ellehetetlenítették őket. A médiakonvergencia és az információrobbanás kiemelte az oktatási intézmények falai közül a fizikai zaklatásokat, s virtuális térbe emelve érzelmi alapokra helyezte a bántalmazást. A probléma szociológiai szempontból jóval komplexebbé és súlyosabbá vált, hiszen az internet nehezen ellenőrizhető tartalmai gyakorlatilag örökké megmaradnak, beláthatatlan számú emberhez jutnak el és növelik a kiskorúak kiszolgáltatottságát. Bár zaklatás, gúny és kiközösítés mindig is volt, de a kiforratlan jogszabályi keretek, a médiatudatos életmódra nevelés ellentmondó kísérletei és a társadalmi fékek kiengedése korunk meghatározó problémává tette a cyberbullying-ot.

Míg az áldozatok már nemcsak az iskolapadban, de szabadidejükben és otthon is szembesülnek az őket ért rágalmakkal, addig az arctalan elkövetők a byte-ok mögé bújva el sem gondolkoznak szavaik lehetséges következményein. Nem vigyázunk eléggé gyermekeinkre – derül ki a kiskorúak internetezési szokásairól szóló EU Kids Online című, egyedülálló európai kutatás 2010-es eredményéből. Ezek szerint a legtöbb zaklatást kortársaiktól szenvedik el a netező gyerekek, szexuális tartalmakkal minden ötödik gyerek találkozik, de a legmegdöbbentőbb, hogy szüleik mennyire tájékozatlanok minderről. Ma Magyarországon csak minden tízedik szülő tud a gyerekét ért szociális hatásokról, ami viszont az európai átlag fele.

Ezt hívatott javítani az a 2011-es kezdeményezés, amiben 31 meghatározó IT- és telekommunikációs vállalat fogott össze a gyerekek számára biztonságosabb internet megteremtése érdekében. A szolgáltatás sikere nem volt felhőtlen, s azóta a globális jelenség nemcsak a megfelelési kényszerrel küzdő tinédzsereket érinti. Április 1-jén egy televíziós műsor orvosa, Thierry Costa (38) öngyilkosságot követett el, miután névtelen internetes rágalmazók felelőssé tették egy valóságshow-szereplő halála miatt – valótlanul. Az esetből jól látszik, hogy a felnőttek sem tudják kezelni a virtuális felületetek torz valóság-képét, és a névtelen online felhasználók véleményét azonosítják a saját magukról alkotott összképpel.

A cyberbullying új keletű probléma, s nemcsak az összefoglaló szakirodalom és a megfelelő tudományos válaszok hiánya, de a médiareprezentációk folyamatosan változó trend-közvetítése is létfontosságúvá teszi a tudatosítást: a szavaknak és klikkeléseknek súlya van. A probléma megelőzésese és orvoslása nemzetközi összefogás kérdése, de kompetens szakérők bevonása a magyarországi prevencióba szintén elengedhetetlen. Éppen ezért a társadalmi felelősségvállalást és tudatos médiafogyasztást tevékenységében mindvégig hangsúlyozó KommON BME Kommunikációs Szakkollégium április 23-án ’Van képed hozzá?! – Konferencia az online bántalmazásról’ címmel programot szervez, ahol párbeszédre szólítja fel a média és civilszervezetek munkatársait, valamint szülőket és pedagógusokat, hogy közösen elinduljanak a megoldás útján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szenszely #1
    Ezt nem tudom megérteni. Mondjuk még egy 13-15 évesnél csak-csak, de hogy 18 és főleg 38 évesen ne tudják ezeket kezelni? Most engem hol érdekel, hogy egy rakás idióta különböző nicknevek mögött miket ír rólam. Akik fontosak nekem, azok úgyis ismernek, tudják mi igaz és mi nem. A többi meg nem érdekel.