SG.hu

Okostelefonos jelnyelvi tárlatvezetés a Szépművészetiben

A siketek és nagyothallók számára kifejlesztett okostelefonos alkalmazás teszi infokommunikációs szempontból is akadálymentessé szerdától a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának jelentős részét.

A 90 decibel Project és a Jel-M együttműködésével és támogatásával egy olyan okostelefonos alkalmazás jött létre, melynek segítségével a hallássérültek akadálymentesen tekinthetik meg az állandó kiállításokat. A „SzépMűSL” (sign-language/jelnyelv) nevű alkalmazás használatával a gyűjteményekről és a kiállított műtárgyakról magyar jelnyelven kaphatják meg a művészettörténeti információkat. A múzeum épületében a gyűjtemények és a kiállított tárgyak között az eligazodást az okostelefonos alkalmazásban található interaktív térkép segíti. A műtárgyak mellett elhelyezett QR kódok beolvasásával pedig a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információ kapható. Időszaki kiállításokhoz jelenleg nem áll rendelkezésre jelnyelvi videó! - írja a múzeum közleménye.

A SzépMűSL alkalmazás Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra díjmentesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból. Azon látogatók, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, 2013. április 3-ától a Múzeum Információs Pultjában kölcsönözhetnek készüléket (okostelefont), melyen feltelepítve találják az akadálymentesítést segítő alkalmazást. A készülékek csak előzetes regisztrációval vehetők igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!