Gyurkity Péter

Kisebb változásokkal jöhet az iOS 7

Az Apple a jelek szerint nem tervez radikális változtatásokat mobil operációs rendszere soron következő verziója esetében, ez azonban megbosszulhatja magát, hiszen erre meglenne az igény.

A Wall Street Journal blogjában arról olvashatunk, hogy az almás cég illetékesei már gőzerővel dolgoznak a következő verzión, amelyet a várakozások szerint néhány hónap múlva, a WWDC alatt ismertetnek majd részletesen. Ami azonban a változásokat illeti, meglehetősen konzervatív lépésekre számíthatunk, igaz, garanciát még senki nem mer vállalni erre. Azt nagyjából mindenki tudni véli, hogy a soron következő iPhone idén fut majd be, tartva a megszokott menetrendet. Ami azonban az operációs rendszert, annak kezelőfelületét és funkcionalitását illeti, egyre fokozódó várakozást és szaporodó kritikát tapasztalnak ezen a téren, hiszen az alapvető dizájn gyakorlatilag 2007 óta nem változott, az Apple pedig tartja magát eredeti elképzeléseihez.

Az Android eközben több komoly tatarozáson esett át, népszerűsége minden korábbi szintet meghalad, így a riválisnak is lépnie kell valamit, hogy megfeleljen a változó, menet közben alakuló igényeknek. Példaként említik, hogy a felhasználók az Apple saját appjai helyett szeretnék maguk megválasztani az alapértelmezett alkalmazásokat, többen szívesen látnák a widgetek támogatását, az alapvető funkciók (WiFi, 3G, stb.) engedélyezését és letiltását a kezdőképernyőn, valamint számos egyéb változtatást a kezelőfelületen. Úgy tűnik azonban, hogy az iOS 7 esetében mindössze konzervatív lépésekre szánták el magukat, azaz forradalmi újításokra nem számíthatunk, ami már csak azért is érdekes, mert a részleg első embere, Scott Forstall, aki a kezdetektől felelős volt az iOS fejlesztéséért, éppen most hagyta ott a céget, helyét pedig Jony Ive foglalta el, aki új lendületet és ötleteket hozhatna magával.

A szoftveres részleg mindenesetre már idejekorán megkapta az új prototípust, hogy kellőképpen ahhoz igazítsák a kezelőfelületet, amit egyébként jelenleg egyszerűbbnek és "laposabbnak" ígérnek. Az iOS 7 lehet ugyanakkor az első lépés az Ive elképzelései szerint megvalósítandó operációs rendszer, a minél egyszerűbb, letisztultabb dizájn felé. A The Verge szerint a szakember ugyanakkor nem akarja elriasztani az eddigi ügyfeleket, így a változás egy hosszú távú folyamatot jelent majd.

Úgy tűnik, hogy a főtervező többek között Dan Lyons, a Newsweek magazin szerkesztőjének kritikájára is reagál ezzel. Lyons azért bírálta a menedzsert, mert az iPhone 5 szinte alig különbözött az első iPhone készüléktől. "Mit várhatunk egy olyan vállalattól, amelyek önmagáról azt állítja, hogy a világ leginnovatívabb cége, miközben az iPhone 5 kezelőfelülete gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint az első iPhone esetében 2007-ben?" - rótta meg a céget. Február elején ismertté vált, hogy új kezelőfelületet kaphat az iOS és a Mac OS, s várhatóan közeledni fog egymáshoz az asztali és az okostelefonos operációs rendszer. A megjelentetett állásajánlatok szintén erre utalnak, ugyanis a hirdetésekben olyan szakembereket keres a cég, akik új lendületet adhatnak a kezelőfelületek fejlesztésének. Valószínűnek tűnik új funkciók megjelenése, amelyek nagyobb rugalmasságot és jobb teljesítményt biztosítanának, továbbá felhasználóbarátabbá tennék az operációs rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #49
    Megemlitettem Papichulo -t is aki most teljesen korrekt hsz t produkált.

    En mindig normalis es kulturalt hozzaszolasokat produkalok, csak most egyet is ertettel vele ;)
  • Johnye840 #48
    Szinte hihetetlen, hogy normális mederbe tudott maradni a ,,vita,, :) ritka alkalmak egyike!
  • narumon #47
    "megemlitettem a legördülő menüt mint lehetséges fejlesztést ami tetszhetnbe sokaknak erre jöttek a szokásos, nem kell, úgysem használom, stb."

    Node ez a rendszer része nem? Én én egy meglévő dologra válaszoltam, hogy nem használom, te meg jöttél azzal, hogy ami nincs az nekem soha nem kell. Mint látod ami van az sem mindig kell :)

    Egyébként én csak a wifi, gps, stb ki-be kapcsolást nem értettem, mert iOS alatt ugyebár ha használja valami akkor megy, amint nem használja semmi akkor kikapcsol. Annál gyorsabban ahogy a program kikapcsolja én sem tudnám kikapcsolni - ezért nem értettem miért kéne a főképernyőre kapcsoló. (Itt ugye a háttérben futó programok kikapcsolják nem úgy mint androidon - kivéve a navit meg 1-2 támogatott funkciót)
  • csimmasz #46
    A jelzőket remélem nem veszed magadra nem neked szól.

  • csimmasz #45
    Igazad van, nem olvasom minden hsz-edet ez nekem egy megfigyelés ami lehet hiányos és ezésrt megtévesztő, nem tudom.

    Megemlitettem Papichulo -t is aki most teljesen korrekt hsz t produkált.
    Amúgy aki visszaolvassa a hsz eket nem hiszem, hogy ugy találja, hogy támadólag állnék hozzá a telóhoz megemlitettem a legördülő menüt mint lehetséges fejlesztést ami tetszhetnbe sokaknak erre jöttek a szokásos, nem kell, úgysem használom, stb.

    De mindegy, valaki az elején már besorozott a droid hadseregbe ugyhogy innentől már nincs mit tenni, mert ugye mindenki valahova tartozik.
    NEM!

    Ha nem tévedek sehol sem bizonygattam sem azt, hogy az itelefon rossz lenne sem azt, hogy a droid a megváltó.

    A gond pedig igen is azzal van aki egy kritikát halálos sértésnek vesz ezért alakul ki a sok flame.

    Meg persze a gyogyós android huszárok miatt de én ebben a topikban nem találtam semmi olyan megnyilvánulást.

    Szóval én már visszasírom azokat az időket amikor még az alma kevesek kiváltsága volt, mostmár minden pöcs aki vesz egyet akár használtan is azonnal a kiváltségosok között érzi magát és osztja az ész akkor is ha tavaly még a Nokia mellett harcolt ugyan ilyen vehemenciával, nem egy ilyet ismerek.

    Szóval szerintem a legtöbb embert nem az iPhone zavarja mint engem se hanem az ostoba tömegek és hülye megnyilvánulásai.


  • fergusonpapa #44
    nevetséges ami minden alma hírnél megy(talán azért van itt ennyi) és olyanok mondanak véleményt és állnak vitába a tulajokkal aki ki sem probálta de még csak nem is érdekli..

    Ők elégedett felhasználók egy más telefonnal a kezükben de mégis megakarják magyarázni hogy az alma szar az ővé jobb amit 15e vett tescomobilnál stb.. most meg azt olvasom hogy olyan ember hiányol funkciókat az IOS-ben aki még csak nem is használta..

    Tényleg nevetséges hogy a kommentek 90% nem alma tulajé :) és sosem mi kezdjük a vitát.. Nem is értem itt bár ember türelmét hogy reagál még ezekre..
  • narumon #43
    De szerintem meg ne vedd fel a Jakuza/levente68 stílust, teljesen értelmes mederben folyik a társalgás. Én csak megemlítettem, hogy nincs értelme kapcsolgatni - mert az oprendszer máshogy működik (élek a gyanúperrel, hogy nem ismered a működést ezért akard kapcsolgatni, és nem azért nincs értelme kapcsolgatni mert én azt mondom hanem azért mert semmit nem nyersz vele.)

    A lehúzós notification bar az már egy más kérdés az inkább enyéni preferencia. Én nem használom mert az ég világon semmilyen előnyt vagy okot nem tudok mondani ami miatt használnám a lehúzós részét. A főképernyőre jön meg minden notification, hogy tájékoztasson, hogy rögtön lássam (tehát nincs miért lehúznom). Az a gond, hogy szerintem te is már alapból támadási pozícióban vagy az sg forum anyázásai miatt (kéne nagyon ide egy moderátor egyből rend lenne és békesség), mert most is támadtál ahelyett, hogy írtál volna példát hogy te mire használod, neked miért jó és miért nem tudnád nélkülözni. Ennyi. Én azért írom le, hogy mit és hogyan használok mert azt gondolom (lehet naívan), hogy a beszélgető partnert érdekli - esetleg miheztartás végett. Az meg már jópárszor bebizonyosodott, hogy nemigen van olyan dolog amit iOS alatt nem lehet megcsinálni, tehát ha akarnám lehetne ilyen is meg olyan is meg amolyan is - ezért sem értem azt a kifogást, hogy ami nincs az nem is kell egy iphone-osnak. Mi az ami nincs? JB és minden van.
  • narumon #42
    "Azt sejtem, hogy bármi ami nincs az iphonban az nem hiányzik, ugysem használnád, meg amügy is hülyeség, legalább is mindaddíg amíg nagy csinnadrattával be nem jelentik az uj készülék feature jai közt, akkor aztán mint világmegváltó újitás száguld keresztül a neten!"

    Ennek némileg ellentmond, hogy az új featureök közül is van amit rögtön leszarozok max ahhoz te nem szólsz hozzá....

    "Te nem akarod kapcsolgatni, más igen, tehát ezért szar nyilván!"

    Nem mondtam, hogy szar csak iOS alatt NINCS ÉRTELME! Ha mondasz egyetlen értelmes esetet rá akkor azt kíváncsian hallgatom, de csak azért kapcsolgatni, hogy kapcsolgassak valamit - ez nem az én mókám (de felőlem akár be is tehetik, csak hagyják benne a mostani nincs szükség kapcsolgatásra megoldást is, mert ellentétben veled én nem élvezek valamit kapcsolgatni amit az oprendszer tökéletesen lekezel). Android alatt tök máshogy működik tehát OTT VAN ÉRTELME kapcsolgatni - viszont most iOS-ről van szó. Várom a példát, hogy miért lenne jó kapcsolgatni.

    "Tőled minden egyes iPhone al kapcsolatos hsz ben ezt hallom, ha nincs valami azt te ugysem használod, stb."

    Ebből is látszik, hogy soha nem olvasod el csak azokat a hozzászólásokat ahol és amibe bele lehet kötni. (Mellesleg arra meg nem lenne nehéz rájönnöd [a társaiddal együtt] ha nekem azok a dolgok kellenének amik az androidban vannak benne akkor azt vettem volna nem?)
  • csimmasz #41
    Én sosem vontam kétségbe azt, hogy egy jó telefon, nekem már a lélektani határ fölött van az ára, enyi.
    A másik, hogy nekem kicsi a kijelzője nem jól látom csak a nagyobbakat, meg a kezelése is jobban kézreáll ha van hely rajta.

    Amúgy nekem munka miatt szükséges a telefon ugyhogy fontos az, hogy irodán kívül is ugy használhassam mintha a pc előtt lennék.

    Szerintem elmúltak már azok az idők amikor az iPhone előrébb volt softok területén, szerintem mamár mindent meg lehet oldani droidon is amit iPhone on legalább olyan kényelmesen.

    Egy bada teló vagy egy Nokia teljesen más tészta, az egyiknél lemaradsz sok szolgáltatásról a másik meg nem képes lépést tartani.

    Épp multkor volt egy kliens bent valami Nokia telóval(nem wp 8) de amit össze szerencsétlenkedtünk mire sikerült egy emailt összehozni, qr kód olvasót se nagyon találtunk rá, bár ez biztos emberi mulasztás.



  • Linkout #40
    csimmasz amúgy valóban nem rossz az iphone. Tök szegényes az értesítőkezelése (nem lehet egyenként kiszedni az értesítéseket) A widgetek ízlés kérdése, de én nem tudom eldönteni mi a jó. Ha van, használom (ha szép) ha nincs, akkor meg mintha nem is hiányoznak. Mindezek ellenére igazából az iphone nekem olyan, mint egy régi nokia. Mindig kevesebbet tudott a konkurendeknél, de beton stabil volt!