Berta Sándor

Javul az Internet Explorer Flash-támogatása

A Microsoft operációs rendszereihez kiadott legújabb frissítéseknek köszönhetően az Internet Explorer 10 különböző verziói az eddiginél jobban támogatják az Adobe Flash technikát.

Rob Mauceri, a Microsoft Internet Explorer csoportjának programmenedzsere blogbejegyzésében hangsúlyozta: a jövőben a Flash-tartalmak megjelenítése gyakorlatilag minden oldalon zökkenőmentesen működhet függetlenül attól, hogy a felhasználó éppen az IE melyik verzióját futtatja a számítógépén. A mostani frissítés minden esetben aktiválja a Flash-támogatást. Eddig ez csak az Internet Explorer 10 hagyományos asztali változata esetében működött és kizárólag a Windows 8 operációs rendszer alatt. Ezzel szemben a csempés felületen a böngésző nem támogatta a Flash technikát.

Mauceri azt írta, hogy a redmondi óriáscég munkatársai az elmúlt hónapokban számos tesztet végeztek el és ezek során megállapították, hogy a Flash-tartalmakat felvonultató portálok többsége kompatibilis a Windows Experience rendszerrel. Mindez azt jelenti, hogy a honlapok - sem a Windows, sem a Windows RT alatt - semmilyen negatív hatással nincsenek az érintőképernyős vezérlésre, a teljesítményre és a mobil eszközök üzemidejére.

A társaság azért döntött a Flash-támogatás aktiválása mellett, mert ezáltal egyaránt jelentős mértékben javítható a felhasználói élmény a fogyasztók, a cégek és a fejlesztők számára is. A vállalat biztosítani akarja az internetezőknek, hogy lehetőleg korlátlan módon hozzáférhessenek az általuk látogatott oldalakhoz. Miután néhány népszerű portál kizárólag Flash technikát használ és nem kínál HTML5-alapú alternatívát, ezért a Microsoft továbbra is együttműködik az Adobe fejlesztőivel azért, hogy a vállalat elkészítse a Flash Player Windowsra optimalizált változatát is.

A két társaság minden erőfeszítése ellenére is azonban számos olyan honlap marad, amelyeken továbbra sem lehet zökkenőmentesen megjeleníteni a Flash-tartalmakat. Az előzetes tesztek azt mutatták, hogy a vizsgált több ezer portálnak kevesebb, mint a 4 százaléka még mindig nem használható tökéletesen a Windows 8 és a Windows RT alatt. A frissítés után remélhetően tovább fog csökkenni ezeknek az oldalaknak a száma. Már tavaly májusban kiderült, hogy a Metro felület használatakor az Internet Explorer 10 mégis lehetővé teszi a Flash-tartalmak lejátszását. Mindez azért érdekes, mert az IE 10 Metro-kompatibilis verziója nem támogatja a kiegészítők alkalmazását. A Microsoft a Windows 8 és az Internet Explorer 10 esetében a HTML5-re épít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #2
    Lehet vitázni, hogy mennyire létszükséglet a flash, de ez sokkal szimpatikusabb hozzáállás, mint amit Steve Jobs mutatott:

    "A társaság azért döntött a Flash-támogatás aktiválása mellett, mert ezáltal egyaránt jelentős mértékben javítható a felhasználói élmény a fogyasztók, a cégek és a fejlesztők számára is. A vállalat biztosítani akarja az internetezőknek, hogy lehetőleg korlátlan módon hozzáférhessenek az általuk látogatott oldalakhoz."

    Persze kicsit árnyalja a képet, amit a Silverlight-tal műveltek, de az már a múlt.
  • Vaszilij Artyom #1
    A hír jó!