MTI

Jóváhagyás alatt a magyar kibervédelmi koncepció

Már jóváhagyás alatt áll a Magyar Honvédség (MH) kibervédelmi koncepciója - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc (MSZP) írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az MSZP országgyűlési képviselője azt kérdezte a tárcavezetőtől: "milyen intézkedéseket tett Magyarország kibervédelmének erősítése érdekében". Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Magyar Honvédség kommunikációs és információs rendszereinek védelméért, valamint az ehhez szükséges kibervédelmi képességek kialakításáért és fejlesztéséért felelős.

Az informatikai üzemeltetés, az elektronikus információvédelmi szaktevékenységek és a rejtjeltevékenységek komplex rendszerében tartozó kibervédelmi tevékenységek kialakításán - ahogy 2012-ben, úgy 2013-ban is - folyamatosan dolgoznak a HM, a Honvéd Vezérkar és Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat keretei között. A tárca szorosan együttműködik a kibervédelmi téren hatáskörrel és illetékességgel rendelkező magyarországi államigazgatási szervekkel, NATO- és EU-intézményekkel, valamint a NATO és az Európai Unió tagállamaival – tette hozzá Hende Csaba.

A miniszter kiemelte: 2012-ben Magyarország aktív szerepet vállalt a NATO kibervédelmi stratégiájának kialakításában és részt vett a szövetség kibervédelmi gyakorlatán is. Tavaly elkészült a Magyar Honvédség kibervédelmi koncepciója, amely a MH kiberműveleti tevékenységének alapelveit és ezen a téren jelentkező feladatait határozza meg. Mindezek mellett a minisztérium tavaly kidolgozott és bevezetett egy olyan szabvány alapú elektronikus információbiztonsági követelményrendszert, amely összhangban van mind a kialakítás alatt álló elektronikus információbiztonsági törvény várható követelményeivel és a NATO szakirányú koncepciójának ajánlásával.

A HM-ben kiemelt figyelmet fordítanak a kiberbiztonságért felelős szakértők felkészítésére és továbbképzésére is - írta a honvédelmi miniszter írásbeli válaszában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!