SG.hu

Környezetvédelem GPU-ra épülő szuperszámítógéppel

ESC4000/FDR G2 HPC kiszolgálók használatával valósulhatott meg a Green500 globális listáján második helyre sorolt, 421,2 TFLOPS teljesítményt elérő projekt.

A szakértők az ASUS ESC4000/FDR G2 HPC kiszolgálóit választották ki a németországi Frankfurt Institute for Advanced Studies (FIAS) és a szaúd-arábiai King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) tudósai által használt, országos szintű tudományos kutatások támogatására alkalmas SANAM HPC fürt megépítéséhez. 2012. novemberére a SANAM elfoglalta a szuperszámítógépeket energiafelhasználásuk hatékonysága szerint rangsoroló globális Green500 lista második helyét, vagyis a világ második legenergiahatékonyabb szuperszámítógépe lett.


A legnagyobb szuperszámítógépek listáján, a TOP500-on az 52. helyen álló berendezés összesített feldolgozási teljesítménye 421,2 TFLOPS. A SANAM 210 darab ASUS ESC4000/FDR G2 feldolgozási csomópontot tartalmaz, 420 két grafikus feldolgozóegységes (GPU-s) AMD FirePro™ S10000 modullal, egy 420 nyolcmagos IntelŸ XeonŸ E5-2650 processzorral, ami összesen 38400 magot jelent.

A szakértők az ESC4000/FDR G2-t választották a SANAM szuperszámítógép megalkotásához, amelyet olyan területeken vethetnek be, mint az olajipari, űrkutatási, bioinformatikai kutatások, az időjárás-előrejelzés vagy a kémiai reakciók és részecskemozgások szimulációja. A legfrissebb HPC technlógiát használó eszköz hihetetlen párhuzamos feldolgozási teljesítményt és rendkívül alacsony késleltetésű, akár 56 Gbps sebességű InfiniBand FDR alapú adatátvitelt biztosít. Felépítése révén remek választás lehet a nagy számításigényű és a részletes modellezést igénylő alkalmazásokhoz, ahogy egyébként a teljes ASUS ESC termékválasztékot sikerrel használják a pénzügyi, virtualizációs és felső kategóriás tudományos alkalmazásokhoz.


A Green500 lista 2012. novemberében a második helyre rangsorolta a SANAM-ot a rendkívül hatékony, wattonkénti 2,3 GFLOPS-os teljesítménye (vagyis másodpercenként, egy wattnyi fogyasztás mellett 2,3 milliárd számítás elvégzése) miatt. Novemberben a berendezés az 52. volt a TOP500 listán a 421,2 TFLOPS-os eredménnyel, amelyet egy hasonló energiafogyasztású, csak CPU-kat használó rendszerhez képest fele áron ért el. A SANAM számára nagy előnyt jelent az ESC4000/FDR G2 hibrid feldolgozási architektúrája, amely a legtöbbet hozza ki a CPU-n és GPU-n (vagyis a központi és a grafikai feldolgozóegységen) párhuzamosan futó feldolgozásból.

Az ESC4000/FDR G2 egy 2U magasságú hibrid CPU/GPU szuperszámítógép/HPC kiszolgáló. Rugalmas kialakítása szabadabb választási lehetőségeket kínál, mivel támogatja az IntelŸ Xeon Phi segédprocesszorok, valamint az AMD és az NVIDIAŸ grafikus feldolgozóegységek használatát is. Az alaplap egyszerre két IntelŸ XeonŸ E5-2600 processzort tud fogadni, és a kilenc PCI Express 3.0 x16 kártyahely remekül bővíthetővé teszi. A hűtése úgy van megoldva, hogy intelligens vezérlők kezelik külön a CPU- és a GPU-ventilátorokat, és hogy karbantartani is könnyű legyen, mind a nyolc 3,5”-es merevlemezhely a leállások idejét csökkentő, üzem közben cserélhető kialakítást kapott. Az ESC4000/FDR G2 energiafelhasználását két 1620 wattos 80 PLUS Platinum tápegység biztosítja, amelyek 94%-os hatékonysággal segítik az energiatakarékos működést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    Különösen tetszik és haladónak tartom a wattonkénti adatot! Annál is inkább mert ezek a gépek igazából kis egységekből épülnek fel, ezekből pedig "elvileg" szinte végtelen darabot is össze lehet kötni. Így a wattonkénti műveleti sebesség per másodperc sokkal beszédesebb adat, szintem mindegyik másiknál...
  • Szefmester #1
    Nagyon szép dolog. Több ilyen GPU alapú szupergépről, vagy programról szeretnék olvasni. :)