MTI

Jövőre elektronikusan teljesíthető a KSH adatszolgáltatás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átállt a KSH-Elektra nevű elektronikus adatgyűjtő rendszer használatára, a kijelölt adatszolgáltatóknak 2013. január elsejétől ezen keresztül kell beadni adataikat.

Az elektronikus rendszert olyan szervezeteknek kell használniuk, amelyek bekerültek az érintett statisztikai adatgyűjtések adatszolgáltatói mintájába - mondta Szőlősiné Szép Adrienn, a KSH vállalkozásfejlesztési főosztályának vezetője. Ezek a vállalkozások a vonatkozó előírásoknak megfelelően a KSH-tól értesítést kapnak arról, mely adatgyűjtéseket és mikor kell teljesíteniük - fűzte hozzá. Az Elektra rendszert vagy az ügyfélkapun keresztül vagy a KSH internetes oldaláról lehet elérni.

Szőlősiné Szép Adrienn elmondta, hogy a beküldésről az adatszolgáltató nyugtát kap, amellyel igazolhatja, hogy eleget tett adatszolgáltatási kötelezettségének. A beküldés összességében az eddiginél gyorsabb lesz, nem függ a postai átfutás hosszától. A KSH-Elektra használata az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programban megjelölt statisztikai adatgyűjtések vonatkozásában 2013. január 1-jétől kötelező. Az adatgyűjtésbe például az inflációs számításokat megalapozó adatokat, az ipari és élelmiszeripari termékek és szolgáltatások árjelentését, a vállalkozások kutatási, fejlesztési adatainak jelentését, az építési engedélyeket, az internet-elérési szolgáltatások forgalmi adatainak jelentését vagy az egészségügyi ellátás állás- és létszámkimutatását vonták be.

A projektben foglalt fejlesztések mintegy 343 millió forintos európai uniós fejlesztési forrásból valósultak meg. A KSH közleménye szerint a fejlesztés létjogosultságát az adja, hogy a KSH jelenlegi adatbegyűjtési gyakorlata nagy részben papíralapú adatszolgáltatásra épült, melynek erőforrásigénye mind a hivatal, mind az adatszolgáltatók oldalán igen magas. A projekt célja egy olyan rendszer kialakítása volt, amely alkalmas az összes, illetve a lehető legtöbb KSH kérdőív gyors elektronizálására, szerkesztésére, a felhasználók számára vonzó, lehetővé teszi az adatimportálást, eleget tesz az adatminőség elvárásainak.

Az adatszolgáltatói alkalmazásba történő belépés egyszeri regisztrációt követően a KSH-tól kapott azonosítóval, illetve jelszóval, vagy az ügyfélkapu gombra kattintva az ott használt felhasználónévvel, illetve jelszóval lehetséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!