MTI

Megsemmisítették a tavalyi népszámlálás külső adatbázisát

A sajtó nyilvánossága előtt semmisítették meg a tavalyi népszámlálás adatgyűjtő rendszerének külső helyszínen kezelt adatbázisát pénteken Budapesten; az eljárás a népszámlálás adatvédelmét szolgálja.

Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője elmondta: a külső adatbázis az adatgyűjtés szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos információkat tartalmazta, amelyeket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átvett a rendszert fejlesztő és üzemeltető IQSYS Zrt.-től, és a továbbiakban a saját informatikai rendszerében kezel. A külső adatbázis megsemmisítésére Vukovich Gabriella, a KSH elnöke adott utasítást a számítógépnek, míg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az információkat tartalmazó adathordozók teljes "megtisztítását" indította el. Az adathordozók felülírása több nap alatt fejeződik be, ennek a végeredményeként az adatokat semmilyen módon sem lehet visszaállítani a külső szervereken.

Kópházi József, a KSH informatikai főosztályának vezetője kifejtette: azért volt szükség külső szolgáltató bevonására, mert a rendszer folyamatos, megbízható üzemeltetését a népszámlálás lebonyolítása alatt a KSH így tudta biztosítani. A külső adatbázis tartalmazta a többi között a címjegyzékek, az adatfelvételben részt vevők, valamint az információgyűjtés előrehaladásának, folyamatának felügyeletét leíró adatokat - fűzte hozzá.

Vukovich Gabriella bejelentette, hogy az információk egy kisebb hányadának a feldolgozásával a korábban ismertetett adatoknál jóval részletesebb eredményt tesznek közzé várhatóan a nyár végén, az adatok teljes feldolgozása pedig jövő tavaszra várható. Hozzátette, hogy nagy gondot fordítottak az adatok biztonságos kezelésére. Péterfalvi Attila elmondta: az adatok feldolgozásával kapcsolatban eddig nem merült fel kifogás; a KSH-val folyamatosan egyeztet adatvédelmi kérdésekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petyminger #7
    nem baj srácok,

    így legalább nem derül ki, hogy a szaros izrael s(z)arom népe már be is költözött...

    majd lesz kit kikergetni legalább...
  • morden #6
    Amúgy össze kell rakni a wincsesztereket aztán kiosztani pár kalapcsot, nem napokig felülírni ... :D
  • Cat #5
    szerintem kurvára megdöbbentő lesz, hogy mennyi magyar távozott külföldre. Vastagon 10 millió alatt vagyunk.
  • bunny #4
    Vicces, hogy eddig tart a feldolgozás, máshol furcsa módon néhány hónap alatt végeznek az ilyesmivel. Persze ott lehet nem az a cél, hogy hitelesen meghamisítsák ...
  • kjhun #3
    Data Killer-el pillanatok alatt meg lett volna semmisítve az összes adat.

    Ez nagyon erős mágneses tér keltésével, minden mágneses adathordozóról letöröl mindent, egy pillanat alatt. Így nem tartana napokig a műveletet.
  • FoodLFG #2
    jaja. Nevetséges. De legalább MTI hírben jól mutat a téma, hogy milyen fantasztikus, gondoskodó államunk van... eh eh 山(^^)山
  • morden #1
    Hehe, biztos nincs biztonsági másolat :D