MTI

Továbbra is kényelmi díj terheli a mobil fizetéseket

A kormány kihirdette a nemzeti mobil fizetési rendszer részletszabályait csütörtökön. A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A rendszer a mobiltelefonos fizetési technológiát felhasználó egységes állami platformként működik majd. Első lépcsőben a parkolási közszolgáltatások és az autópálya-matricák elektronikus értékesítésében lehet majd használni. Minden közszolgáltató köteles lesz az országosan egységes rendszert igénybe venni, szolgáltatásainak mobil értékesítéséhez. A rendelet szerint a nemzeti mobil fizetési szervezet valamennyi ügyfél számára Magyarország egész területén azonos feltételekkel biztosítja a szolgáltatás értékesítését.

A kizárólagos állami tulajdonú Nemzeti Mobil Fizetési Zrt. a díjbevételeiből fedezi működési költségeit. Az ügyfél - az igénybe vett szolgáltatáson felül, a már működő rendszerekhez hasonlóan - kényelmi díjat fizet. E díj mértéke - szolgáltatástól függően áfával együtt - 50-100 forint lesz. A várakozási (parkolási) közszolgáltatás értékesítése esetén tranzakciónként 50 forint, úthasználati jogosultság értékesítése esetén tranzakciónként 80 forint, közlekedési jegy értékesítése esetén tranzakciónként 50 forint a díj, míg az egyéb szolgáltatások esetén tranzakciónként 100 forint.

A jelenleg üzemelő rendszerek többsége az új állami platformra támaszkodva, annak viszonteladójaként működhet majd. Ezért továbbértékesítési díjat kell fizetnie, a díj alapja az ügyfél által fizetendő nettó díj 10 százaléka a parkolásnál, 5 százaléka az úthasználati jogosultság és a közlekedési jegy értékesítése esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #3
    Értem én, hogy egymást szívatják a srácok, de mi lenne, ha a saját pénzüket használnák erre?
  • Cat #2
    Szimplán annyi történt, hogy kiütötték jó sok pénzbefektetéssel Kóka cégét, a cetelumot.
  • Garfield #1
    És akkor ez most nekünk miért is lett jobb?...