MTI

Enyhén emelkedő eladásokra számíthatnak a chipgyártók

A félvezető-ágazat jövőre 311 milliárd dollár világpiaci forgalmat bonyolít le, 4,5 százalékkal magasabbat a 2012-esnél - írja az amerikai Gartner piackutató vállalat negyedéves rendszerességgel készített előrejelzésében.

A Gartner idei negyedik félvezető-piaci elemzésében "gazdasági ellenszélre" hivatkozva csökkentette a 2012-es piaci forgalomra vonatkozó előrejelzését, ami a harmadik elemzésben jelzett 309 milliárd dollár helyett előreláthatólag 298 milliárd dollár lesz, 3 százalékkal alacsonyabb a 2011-esnél. A harmadik elemzés még 0,6 százalékos növekedést helyezett kilátásba a tavalyihoz képest.

"A költségvetési szakadék kockázata, az európai adósságválság, a feltörekvő gazdaságok növekedési ütemének lassulása, illetve az egyes régiókban kialakult politikai feszültség mind közrejátszott abban, hogy csökkenteni voltunk kénytelenek a félvezetőipar 2012-es és 2013-as forgalmára vonatkozó becslésünket" - mondta Peter Middleton, a Gartner témafelelős elemzője. "A készletek már eleve magasan álltak 2012 második félévének elején, és ahogy lassult a személyi számítógép-értékesítés üteme, a félvezető kínálat végül túllőtt a keresleten" - tette hozzá.

A félvezetőipar értékesítési árbevételét csökkentette az is, hogy elmaradt a DRAM áramköröktől várt pozitív árkorrekció. A Gartner várakozásai szerint 2013 második feléig erre nem is fog sor kerülni, amikor a gyártókapacitásnak a kereslettől elmaradó növekedési üteme miatt kínálatszűke alakul ki a piacon. A félvezetőipar világpiacán ez jelenti majd a fordulatot, és az ágazat forgalmának növekedését a memória-áramkörök vezetik majd 15,3 százalékos emelkedéssel, így a teljes világpiaci forgalom 2014-re 342 milliárd dollárra emelkedik, 9,9 százalékkal magasabbra a 2013-asnál.

A személyiszámítógép-gyártás az idén 2,5 százalékkal csökken és jövőre is csak szerény növekedést lesz képes felmutatni. Ezen belül azonban erőteljes növekedést mutat majd a mobil számítógépek forgalma, igaz, viszonylag alacsony bázisról indulva. A használatban lévő számítógépek várható élettartama megnövekedett egyrészt amiatt, hogy a romló világgazdasági kilátások miatt halasztást szenvedtek az új beszerzések, másrészt a mobil eszközökre való áttérés is "életben tartja" a már használatban lévő nem-mobil eszközöket.

Az idén és jövőre lassul valamelyest a mobiltelefon-gyártás növekedési üteme, mivel a romló gazdasági kilátások rövid távon visszavetik a keresletet. Az egyszerű mobiltelefonok értékesítése azonban emelkedik majd, mivel jellemzően ezek veszik át a hagyományos, vonalas telefonok szerepét. Különösen az Android operációs rendszeren futó egyszerű készülékek forgalma emelkedik majd a feltörekvő régiókban jelentkező keresletnek köszönhetően.

Az okostelefonok értékesítése 2013-ban darabszám szerint 33 százalékkal emelkedik majd. A média táblagépek értékesítése 38,5 százalékkal 207,1 millióra nő, szemben az idei harmadik előrejelzésben foglalt 169,8 milliós becsléssel. Az Amazon Kindle Fire, a Google Nexus 7 és az Apple iPad Mini piaci sikere alátámasztja a kategória népszerűségét, ami általában is nagy piaci lehetőségeket nyit meg a megfelelően árazott kisméretű táblagépek előtt. A márkajelzés nélküli táblagépek forgalma ezért az átlagnál jóval nagyobb mértékben emelkedik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!