Berta Sándor

Az INDECT az adatvédelmet is erősítené

Az Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment (INDECT) nevű megfigyelési projekttel kapcsolatban lengyel vezetők azt hangoztatják, hogy az adatvédelem erősítését is szolgálja.

Az INDECT-ben 17 európai vállalat és intézmény, valamint a lengyel rendőrség vesz részt, koordinátora hivatalosan Lengyelország. A program keretében a szakemberek internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. Szóba került, hogy robotrepülőgépek járőröznének a városok felett, 2010. májusában pedig kiszivárgott egy ütemterv arról, hogy az Európai Unió az ellenőrzési technológiák mely kombinációjával (ujjlenyomat-tesztek, arc-, fülkagyló-, tenyérterület-, írisz- és retinaelemző megoldások, valamint nyelvhasználat-, a kézírás-, a mozgás- és a viselkedéselemző rendszerek) akarja megfigyelni az állampolgárait.

A projekttel kapcsolatban Andrej Hunko német parlamenti képviselő kérdéseket tett fel a lengyel illetékeseknek, akik nem siették el a válaszadást: a politikusnak potom 22 hónapig kellett várnia az információkra. Ebben hangsúlyozták, hogy az INDECT keretében olyan eszközöket is kifejlesztenek, amelyek megvédik a fontos információkat a visszaélésekkel szemben és erősítik az emberek magánéletének védelmét. Mindezt többek között úgy érnék el, hogy különleges technikákat használnak digitális vízjelekhez, így a térfigyelő kamerák felvételein elrejthetővé válnak az arcok és a rendszámok.


A projekt keretében megfigyelési elemző technológiákat fejleszt az EU

Elismerték továbbá az emberek adatvédelemhez fűződő jogát, a hatóságok azonban bármikor kikérhetik a bűnözők és a gyanúsítottak személyes adatait, méghozzá az illető beleegyezése nélkül. A megszerzett információkat egyaránt felhasználhatják bűnüldözési és veszélyelhárítási célokra. A projekt kutatási időtartama alatt csak azoknak a személyeknek az adatait használják fel, akik ebbe előzetesen beleegyeztek. Fiktív információkat is alkalmazhatnak, törvényt és rendeleteket viszont semmilyen körülmények között sem sértenek meg.

A szakemberek jelenleg olyan új innovatív algoritmuson és módszereken dolgoznak, amelyek segíthetnek a terrorizmus és más bűncselekmények elleni harcban. Javítanák a rendőrség lehetőségeit, automatikusan nyernék ki a szükséges adatokat az audio- és a videofelvételekből, más digitális rendszerekből és a tiltott tartalmakat tartalmazó honlapokról. A lehallgatásokból, VoIP-és chatbeszélgetésekből származó információkat ugyanakkor nem használják fel. A videomegfigyelések esetén felismernék a veszélyes helyzeteket, illetve az autók, a kerékpárosok és a gyalogosok mozgását, akár rossz időjárási körülmények között is. A kitűzött cél a 70-80 százalékos felismerési ráta.

Az EU nem először titkolózik az INDECT-tel kapcsolatban. Alexander Alvaro, a német FDP elnökségi tagja és a párt EP-csoportjának belpolitikai szóvivője korábban közölte, hogy: "több mint egyéves kötélhúzás és az Antonio Tajani európai bizottsági alelnök meghívásával való fenyegetőzés után az Európai Bizottság kiadta az Európai Parlamentnek az INDECT kutatási projekttel kapcsolatos dokumentumokat." Az Európai Bizottság a nyilvános teszteket viszont titkos besorolásúnak minősítette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)